14.3.11

Τα 3 "Ν"...

Τα 3 "Ν"  είναι τούτα τα: νόστιμα, νηστίσιμα και για νηστικούς ... κουλουράκια!
Κουλουράκια....κουλουράκια!
Τίποτε ίσως καλύτερο για τις πρωϊνές βουτιές στο καφεδο-γαλατάκι, ή έστω στο σκέτο κεφαδάκι για άλλους.
Όμως διανύοντας περίοδο νηστείας, οι γεύσεις γίνονται πιο παραδοσιακές και για μένα άκρως πιο απολαυστικές.
Όχι βούτυρα, όχι αυγά, όχι πολλά λιπαρά...Όχι ότι δεν τα τρώμε κι' αυτά :-)) φωτιά θα πέσει να μας κάψει αν λέμε τέτοια ψέματα.

Τα κουλουράκια λαδιού-πορτοκαλιού, με τις όποιες ενδεχομένως παραλλαγές και προσθήκες κάθε φορά, είναι ασυναγώνιστα.

Τα ουζοκούλουρα με γλυκάνισο, αρωματικά και άκρως πρωτότυπα για όσους τα έχουν γευτεί.

Αξίζει λοιπόν να τα αναφέρουμε και από τούτο το blog, όχι ότι δεν υπάρχουν αλλού καταγραφές.


Για 4 μεγάλα ταψιά του φούρνου, από τα πρώτα - για τα ουζοκούλαρα έπεται συνέχεια, χρησιμοποίησα:
1 μεγάλο ποτήρι χυμό φρέσκου πορτοκαλιού,
1 μεγάλο ποτήρι ελαιόλαδο,
1 και 1/2 ποτήρια ζάχαρη,
2 κουταλιές της σούπας ξύσμα, απ' τα πορτοκάλια που έστηψα,
2 κουταλιές της σούπας κανέλλα σε σκόνη,
1/3 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο σκόνη,
1 κουταλάκι κοφτό βανίλλια κρυσταλλική (ή εσσανς)
1 κουταλάκι γλυκού σόδα,
2 κουταλάκια γλυκού μπέϊκιν πάουντερ,
1 ποτηράκι του κρασιού μαυροδάφνη,
και περίπου ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως κατά το ζύμωμα να σας χρειαστεί λίγο επιπλέον καθώς και λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να πάρετε μια εύπλαστη και σφιχτή ζύμη).

Σε βαθειά λεκάνη ρίχνετε όλα τα υλικά, από την αρχή προς το τέλος, αφήνοντας τελευταίο το αλεύρι που θα το ρίχνετε σταδιακά καθώς ανακατεύετε μ' ένα κουτάλι ή αυγοδάρτη. Μέχρι να φτάσετε να το ρίξετε πια όλο και εκεί πια θα αφήσετε το κουτάλι κατά μέρος και βάλετε χεράκια στο ζύμωμα!

Σ' αυτήν την φάση αν η ζύμη κολλάει ακόμη στα χέρια θα σας χρειαστείτε λίγο αλεύρι και λίγο λάδι μέχρι να βγαίνει πια εύκολα από τα χέρια σας.
Είστε έτοιμοι.
Αφήνετε την ζύμη για λίγο κατά μέρος...και ετοιμάζετε τα ταψιά σας στρώνοντας τα με λαδόχαρτο. Θα παίξουν σίγουρα τα 3 και το τέταρτο θα κάνει τον "μπαλαντέρ" στο τελείωμα.

Ξεκινάτε το πλάσιμο, σύμφωνα με τα γούστα και τις γνώσεις σας και αυτό το τελευταίο το λέω γιατί ο δικός μου μικρός φούρναρης, τα κουλουράκια τα έκανε μπαστουνάκια και περισπωμένες  :-)) και τα αραδιάζετε πάνω στα ταψιά σας.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς, σε αέρα και πάντα ανάλογα με τον φούρνο, μέχρι να πάρουν ωραίο ρόδινο χρώμα και σίγουρα θα έχουν διπλασιάζει τον όγκο τους.

Όσο για τις παραλλαγές, μπορείτε να τα εμπλουτίσετε: με καβουρδισμένα αμύγδαλο, καβουρδισμένο φουντούκι, σουσάμι και ψιλή σταφίδα. Η μαυροδάφνη μπορεί ν΄ αντικατασταθεί με γλυκό σαμιώτικο κρασί, κονιάκ ή μαύρο ρούμι.

Καλόφάγωτα, όπως κι' αν τελικά τα φτιάξετε. 
Να είστε δε, σίγουροι ότι κάνουν θραύση σε όσους τα προσφέρετε :-)) έχω προσωπικούς μάρτυρες γι' αυτό.


21 σχόλια:

  1. Τα κουλουράκια πορτοκαλιού πραγματικά είναι απίθανα και θα δοκιμαστούν έτσι όπως τα προτείνεις εσύ!
    Ουζοκούλουρα δεν έχω δοκιμάσει ποτέ και η αλήθεια είναι ότι είδα κάτι πελώρια και πολύ άσπρα στο φούρνο μας και από περιέργεια ρώτησα και μου είπαν ότι είναι ούζου...Θα περιμένω τη συνταγούλα!
    Καλή εβδομάδα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς την Έφη,
    θα επανέλθω με τα ουζοκούλουρα, γιατί αυτά τα μεγάλα με τους κόμπους που συνήθως τα κάνουν στα μέρη της Πελοποννήσου, και ίσως και αλλού, από τους φούρνους προσωπικά τα βρίσκω άνοστα.
    Εμείς στην οικογένειά μας τα φτιάχνουμε πιο μικρά, σε κλασσικό σχήμα και αρκετό άρωμα που τους προσδίδετε από την χρήση γλυκανίσου.
    Καλό απόγευμα σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑνώνυμοςΜαρτίου 18, 2013

      Τέλεια η συνταγή σας.....Συγχαρητήρια και καλή Σαρακοστή!

      Διαγραφή
  3. Ωραία ιδέα για τη νηστεία! Θα τα κάνω οπωσδήποτε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ωραία, στείλε μου κανένα ταψί, διότι πολύ βαριέμαι το πλάσιμο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σου Πηνελόπη μου, πολύ ωραία και μυρωδάτη η συνταγή σου και θα τη δοκιμάσω λίαν συντόμως. Αγαπάμε πολύ τα πορτοκαλοκουλουράκια. Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πηνελόπη, τα λατρεύω αυτά τα κουλουράκια και περιμένω πως και πως τα ουζοκούλουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. θα τα φτιάξω αύριο κιόλας τα κουλουράκια πορτοκαλιού! Φαίνονται λαχταριστά και υπέροχα!!! Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τέλεια τα 3 "Ν" σου! Ζήλεψα και θα τα φτιάξω κι εγώ με τη... βοηθό μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μαρίνα μου, είναι ωραία ιδέα και ακόμη καλύτερα ωραία στο φάγωμα!!!
    Χάθηκαν σε χρόνο dt από το εικονιζόμενο ταψί :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πες διεύθυνση και ΤΚ και στέλνω ένα ταψάκι άμεσα με courier καλή μου Γαστερόπληξ...
    Αυτό το πλάσιμο μ' έσωσε την τελευταία εβδομάδα. Άκρως καταλληλητικό για το άγχος μου :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλώς την Ελένη, σ' ευχαριστώ πολύ.
    Και περιμένουμε σχόλια αν άξιζαν τον κόπο σου :-))
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ποπίτσα μου έρχεται και η συνταγή για τα ουζοκούλουρα... απλώς μένει να την γράψω :-))
    Πολύ καλή σου μέρα φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Tante Kiki μπορώ να εγγυηθώ ότι είναι ίσως ένα από τα καλύτερα σπιτικά κουλουράκια. Πιστεύω πως αξίζουν τον κόπο τους (που για μένα τουλάχιστον δεν είναι ιδιαίτερος) και θα αρέσουν πολύ.
    Περιμένουμε τις εντυπώσεις σου, αν τα φτιάξεις.
    Πολύ καλημέρα στην Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αμαλίτσα μου, που είσαι;
    Ελπίζω καλά...
    Να σας δω να τα φτιάχνετε σε κουλουράκια έτσι, όχι σε περισπωμένες καλή μου :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τις ξέρουμε πάνω - κάτω αυτές τις παραδοσιακές συνταγές, αλλά καλό είναι να τις βλέπουμε και να τις θυμόμαστε.
    Το πλάσιμο των κουλουριών είναι αγχολυτικό, θα συμφωνήσω. Από τις δύο γεύσεις προτιμώ πάντως τα ουζοκούλουρα, αναμένω κι εγώ λοιπόν το 2ο μέρος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Έρχεται σύντομα και η εκδοχή των ουζοκούλουρων αγαπητή Dark Shef, το έχω άλλωστε υποσχεθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φαντάζομαι πως θα μοσχομύριζε η κουζίνα σου! Και τα πορτοκαλένια και του ούζου, θα ήθελα να τα είχα τώρα:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Να σου στείλω Μαράκι μου, έχουμε ακόμη μερικά, αν και σύντομα μας βλέπω για δεύτερη δόση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Είμαι φοιτήτρια και λόγω έλλειψης υλικών δεν έχω βάλει ούτε γαρύφαλλο αλλά ούτε και μαυρόδαφνη. Οφείλω να ομολογήσω ότι ακόμα και χωρίς αυτά τα υλικά η συνταγή σου είναι υπέροχη! Σε ευχαριστώ πολύ! Σίγουρα θα τα φτιάχνω συχνά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμη φίλη, να είσαι καλά!
    Χαίρομαι που μετά από τόσο καιρό που έγραψα τούτη τη συνταγή, κάποια ήρθε να την δοκιμάσει. Πραγματικά είναι ότι καλύτερο μπορεί να συμβεί μέσα απο τούτο το blog.
    Σ' ευχαριστώ.

    Καλή συνέχεια στις σπουδές σου και πάντα να προχωράς στα βήματά σου μέσα στη ζωή με δύναμη και "πείσμα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή