Αύριο των Αγίων Θεοδώρων, έχουμε και εμείς την "τιμητική" μας, να σας κεράσουμε λοιπόν ένα όμορφο και άκρως αρωματικό αμυγδαλωτό.
για 2 ταψιά θα χρειαστείτε:
650 γραμ. ξασπρισμένο και αλεσμένο αμύγδαλο,
650 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική, εγώ έβαλα μισή δόση άσπρη και μισή σκούρα ακατέργαστη ζάχαρη,
τις φλούδες (πολύ καλά πλυμμένες) από 5 μεγάλα μανταρίνια, τον χυμό μπορείτε να τον πιείτε :-))
1 κουταλάκι βανίλια σκόνη ή εσσάνς βανίλιας,
4 φρυγανιές κοπανισμένες
2 καλές κουταλιές σιμιδγάλι ψιλό,
1 αυγό
και ζάχαρη άχνη για το στόλισμα.
Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει βάζετε τ' αμύγδαλα να βράσουν για 5 λεπτά, έτσι ώστε να μπορέσετε να τα ξεφλουδίσετε πολύ εύκολα. Στην συνέχεια τα σουρώνετε, τα ξεπλένετε με κρύο νερό και τα ξεφλουδίζετε. Τα περνάτε από το multi, για να τ' αλέσετε.
Σ' ένα άλλο κατσαρολάκι βράζετε τις καλά πλυμμένες φλούδες μανταρινιού, μέχρι να μαλακώσουν (περίπου για 15-20 λεπτά) τις σουρώνετε, τις ξεπλένετε με κρύο νερό και τις αλέθετε επίσης στο multi.
Σ' μεγάλη αντικολλητική κατσαρόλα τοποθετείτε τώρα: την ζάχαρη, το αλεσμένο αμύγδαλο, τις αλεσμένες μανταρινόφλουδες και την βανίλια και τα "μαγειρεύετε" σε μέτρια φωτιά μέχρι να έχετε μια ωραία και εννιαία σε μορφή "πάστα" που θα ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Καθ' όλο το διάστημα ανακατεύετε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Το όλο "μαγείρεμα" θα σας πάρει κανένα 10 λεπτο περίπου.
Αποσύρετε από την φωτιά ρίχνετε μέσα το αυγό, το σιμιγδάλι και την φρυγανιά και ανακατεύετε καλά με την κουτάλα, για πλήρη ενσωμάτωση και αυτών των υλικών.
Στην συνέχεια με την βοήθεια ενός μικρού κουταλιού παίρνετε μικρές ποσότητες από το μείγμα και προσπαθείτετε να δώσετε όσο πιο στρογγυλό σχήμα μπορείτε (αν δεν γίναι και τέλεια σφαίρα, δεν χάθηκε ο κόσμος) τοποθετείτε τις μπαλίτσες σε ταψί που έχετε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 150 βαθμούς για 20 λεπτά.
Τα αμγδαλωτά θα σας γαργαλίσουν την μύτη με τα αρώματα του ψημένου αμύγδαλου και του μανταρινιού. Αφού χλυάνουν ελαφρά τα μεταφέρετε σε πιατέλα και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.
Υ.Γ. αν τα θέλετε νηστίσιμα παραλείψτε το αυγό και βάλτε λίγο λιωμένο βούτυρο τύπου Vitam, για να σας βοηθήσει να δέσετε το μείγμα.
Μανταρινάτα αμυγδαλωτά
για 2 ταψιά θα χρειαστείτε:
650 γραμ. ξασπρισμένο και αλεσμένο αμύγδαλο,
650 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική, εγώ έβαλα μισή δόση άσπρη και μισή σκούρα ακατέργαστη ζάχαρη,
τις φλούδες (πολύ καλά πλυμμένες) από 5 μεγάλα μανταρίνια, τον χυμό μπορείτε να τον πιείτε :-))
1 κουταλάκι βανίλια σκόνη ή εσσάνς βανίλιας,
4 φρυγανιές κοπανισμένες
2 καλές κουταλιές σιμιδγάλι ψιλό,
1 αυγό
και ζάχαρη άχνη για το στόλισμα.
Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει βάζετε τ' αμύγδαλα να βράσουν για 5 λεπτά, έτσι ώστε να μπορέσετε να τα ξεφλουδίσετε πολύ εύκολα. Στην συνέχεια τα σουρώνετε, τα ξεπλένετε με κρύο νερό και τα ξεφλουδίζετε. Τα περνάτε από το multi, για να τ' αλέσετε.
Σ' ένα άλλο κατσαρολάκι βράζετε τις καλά πλυμμένες φλούδες μανταρινιού, μέχρι να μαλακώσουν (περίπου για 15-20 λεπτά) τις σουρώνετε, τις ξεπλένετε με κρύο νερό και τις αλέθετε επίσης στο multi.
Σ' μεγάλη αντικολλητική κατσαρόλα τοποθετείτε τώρα: την ζάχαρη, το αλεσμένο αμύγδαλο, τις αλεσμένες μανταρινόφλουδες και την βανίλια και τα "μαγειρεύετε" σε μέτρια φωτιά μέχρι να έχετε μια ωραία και εννιαία σε μορφή "πάστα" που θα ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Καθ' όλο το διάστημα ανακατεύετε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Το όλο "μαγείρεμα" θα σας πάρει κανένα 10 λεπτο περίπου.
Αποσύρετε από την φωτιά ρίχνετε μέσα το αυγό, το σιμιγδάλι και την φρυγανιά και ανακατεύετε καλά με την κουτάλα, για πλήρη ενσωμάτωση και αυτών των υλικών.
Στην συνέχεια με την βοήθεια ενός μικρού κουταλιού παίρνετε μικρές ποσότητες από το μείγμα και προσπαθείτετε να δώσετε όσο πιο στρογγυλό σχήμα μπορείτε (αν δεν γίναι και τέλεια σφαίρα, δεν χάθηκε ο κόσμος) τοποθετείτε τις μπαλίτσες σε ταψί που έχετε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 150 βαθμούς για 20 λεπτά.
Τα αμγδαλωτά θα σας γαργαλίσουν την μύτη με τα αρώματα του ψημένου αμύγδαλου και του μανταρινιού. Αφού χλυάνουν ελαφρά τα μεταφέρετε σε πιατέλα και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.
Χρόνια Πολλά στους Θοδωρήδες και τις Θεοδώρες.
Υ.Γ. αν τα θέλετε νηστίσιμα παραλείψτε το αυγό και βάλτε λίγο λιωμένο βούτυρο τύπου Vitam, για να σας βοηθήσει να δέσετε το μείγμα.
Καλημέρα!!τι ώρα δέχεστε επισκέψεις εορταστικές;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τον χαίρεστε και να τον δείτε όπως αγαπάει!!!
Πολλά πολλά φιλάκια!
Ξανθή μου λέμε να μαζευτούμε κατά τις 7.00 αν θέλετε είστε φυσικά ευπρόσδεκτοι :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήXρόνια πολλά και καλά!!!! Πεντανόστιμα τα γλυκάκια σου!!! Ευχαριστώ....θα πάρω ένα ακόμα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήχρόνια πολλά πάντα με υγεία, θα κεραστώ διότι πως να αντισταθώ σε τόσο άρωμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια σας πολλά και καλά! Νοστιμότατο το γλυκάκι και πολύ αρωματικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά! Να τον χαίρεσαι! Να τον καμαρώνεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για το κέρασμα, αρχοντικό! Ευχαριστώ πολύ! Πολλά φιλιά σε σένα και τον γιόκα σου!
χρονια σας πολλα και καλα...και του χρονου με υγεια το καλυτερο δωρο..ευχαριστουμε για το υπεροχο γλυκισμα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΛΑ!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τον χαίρεστε!!! Πάντε γερός και δυνατός σαν τα ψηλά βουνά!!!
Κατά που έρχομαι για το κέρασμα; :D
Πολλά φιλιά!
Χρόνια πολλά να τον χαίρεσαι, να είναι γερός και τυχερός! Καταπληκτικό γλυκάκι και βέβαια πήρα κέρασμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά να τον χαίρεστε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια Πολλά και καλά και ευτυχισμένα! Με αγάπη και υγεία εύχομαι. Όσο για το κέρασμα... Φίνο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο "ταγαράκι σου" Χρόνια Πολλά
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι σκάστου δυο γλυκά φιλιά γιατί θα πάρω δυο μυρωδάτα γλυκά!
Είμαστε δυο βλέπεις, μην κλαίει το άλλο μου μωρό!
Φιλιά και σε εσένα και καλά τραπεζώματα!
Χρονια πολλα Πηνελόπη μου, να τον χαιρεστε τον Θοδωρικο. Πολλα φιλια και από εμενα. Μμμμ νομιζω πως θα την δοκιμασω την συνταγή σου. Μου εκανε τσακ που λενε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Μ
Χρόνια πολλά! Με υγεία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γλυκάκι φίνο και μυρωδάτο!
Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα. Τέλειο το κέρασμα, ευχαριστούμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓλυκιά μου..έψαχνα αυτή τη συνταγή! Ευχαριστώωωω! Θα τα κάνω..θα τα κάνω σίγουρα, τρελλαίνομαι για κάτι τέτοια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλέ..ντροπή μου..ξέχασα απο την ..βιασύνη μου να την γράψω να πω..ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! Σίγουρα θα ερχόμουνα κι εγώ.. την γλύτωσες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές και καλή εβδομάδα σε όλες σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για τις πολλές και καλές ευχές σας στο "ταγαράκι" μου.
Δόξα τον Θεό όλα πήγαν καλά.
Με τον χρόνο που είχα στην διάθεσή μου κατάφερα να "τραπεζώσω" με ευπρέπεια 15 άτομα.
Και του χρόνου να είμαστε όλοι μας (και εσείς και εμείς) γεροί για να το ξανακάνουμε.
Σας ευχαριστώ και πάλι.
Και κάποιες από εσάς ελπίζω να καταφέρω να σας δω από κοντά όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Καταρχήν πολύχρονος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κέρασμα αυτό δεν το ήξερα και μου φαίνεται πολύ ωραίο,μανταρινια και να μην κάνουν την διαφορά?!!
Φιλιά Πηνελόπη μου!
Ευχαριστώ πολύ Εύα μου για τις ευχές σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι φυσικά έχεις δίκιο το άρωμα των μανταρινιών που δίνεται μέσα από τις φλούδες τους, κάνει πάντα ιδιαίτερη αίσθηση και φυσικά την διαφορά.
Ξεχάστηκα! Πολύχρονος! Να τον χαίρεσαι!
ΑπάντησηΔιαγραφή