Λεμόνια...Λεμόνια...πολλά λεμόνια!
Πραγματικά τέτοιες καταστάσεις με φέρνουν στα "όρια" μου πολλές φορές καθώς δεν ξέρω πως να αξιοποιήσω υλικά που έρχονται σε μεγάλες ποσότητες.
Αλλά από την άλλη όμως, είναι σκέτη ευλογία να βλέπεις τα δένδρα, όπως οι λεμονιές, να αποδίδουν τόσο πολύ και χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Μόνον ένα δένδρο στο εξοχικό μας έδωσε πάνω από 20 κιλά λεμόνια!
Ανασκουμπώθηκα λοιπόν...
Έπλυνα, έξυσα, έστυψα, έβαλα σε μπουκαλάκια και παγοκύστες στην κατάψυξη, κράτησα ξύσμα σε σακουλάκια για μελλοντική χρήση, μαγείρεψα, έκανα μαρμελάδα (με πολύ ωραίο και εύκολο τρόπο). Χάρισα, έκανα κουλουράκια αλλά και το σιροπιαστό κέικ που θα δείτε πιο κάτω...κι έχω ακόμη αρκετά!
Υλικά για μακρόστενη φόρμα κανονικού μεγέθους:
Για τον χυλό του κέικ
130 γραμ. βούτυρο αγελάδος (σε θερμοκρασία δωματίου)
2 μεγάλα αυγά,
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη άχνη (ή ψιλή ζάχαρη χτυπημένη αρκετά στο multi)
2 κουταλιές ελαιόλαδο καλής ποιότητας,
2 κουταλάκια ζάχαρη κρυσταλλική,
3 μέτρια λεμόνια καθαρά και πλυμένα για το ξύσμα τους,
1 λεμόνι (μόνο τον χυμό)
2 μέτρια πορτοκάλια (μόνο τον χυμό)
1/2 φλιτζάνι γάλα φρέσκο,
1/3 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική (ή υγρό εσάνς)
250 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει,
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ,
80 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό.
Για το λεμονάτο σιρόπι
χυμό από 2 λεμόνια (από αυτά που πήρα το ξύσμα)
1 φλιτζάνι νερό,
1 φλιτζάνι ζάχαρη.
Πρώτα έπλυνα καλά τα λεμόνια πήρα το ξύσμα τους. Το ξύσμα το έβαλα σ' ένα μπολ με τα δύο κουταλάκια της ζάχαρης και τα ανακάτεψα καλά, αφήνοντας πάνω από μισή ώρα καθώς έκανα την προετοιμασία για το υπόλοιπο κέικ.
Αμέσως μετά έφτιαξα το σιρόπι γιατί έπρεπε να μείνει και να κρυώσει, ώστε να το χρησιμοποιήσω στο ζεστό κέικ, λίγο μετά την εξαγωγή του από τον φούρνο.
Κατόπιν πήγα στην κυρίως εργασία, αυτή της προετοιμασίας του χυλού.
Αρχικά χτύπησα το μαλακό βούτυρο μαζί με την ζάχαρη άχνη (όπως μας τα έγραφε η Μαρίνα σε τελευταία ανάρτησή της).
Πραγματικά το δούλεψα 10-12 λεπτά συνεχώς και μάλιστα με μίξερ χειρός.
Κατόπιν πρόσθεσα το ξύσμα που είχε γίνει "πάστα" μαζί με τα δύο κουταλάκια ζάχαρης , το ελαιόλαδο και το ένα αυγό. Χτύπησα και πάλι.
Μετά το δεύτερο αυγό με την βανίλια και εκ' νέου χτύπημα για να ενσωματωθούν και αυτά τα υλικά.
Επόμενα υλικά: ο χυμός λεμονιού-πορτοκαλιών και το γάλα που σταδιακά ενσωματώθουν με το ανακατεμένο αλεύρι-μπέικιν πάουντερ-σιμιγδάλι.
Έτοιμος ο χυλός μου.
Σε φόρμα στρωμένη με ελαφρώς βρεγμένο χαρτί ψησίματος, έστρωσα καλά τον χυλό και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο (καθώς είχα μαγειρέψει προηγουμένως) με αέρα στους 170 βαθμούς για 35 λεπτά. Μέχρι που ρόδισε καλά το κέικ και το μαχαιράκι μου έβγαινε στεγνό.
Άφησα λίγο (για 5 λεπτά) σε σβηστό φούρνο και αμέσως μετά έβγαλα την φόρμα.
Έκανα σε διάφορα σημεία μικρές μαχαιριές και με κουτάλι άρχισα να σιροπιάζω με το κρύο σιρόπι λεμονιού, αναμένοντας πάντα να απορροφήσει την πρώτη ποσότητα κάθε φορά το κέικ..
Μετά από μισή ώρα το έβαλα σε πιατέλα (μεταφέροντας με το χαρτί) αφαίρεσα το χαρτί με προσοχή και έτοιμο προς κατανάλωση.
Πολύ αρωματικό και πολύ λεμονάτο.
Όπως είπε και ο μεγάλος άντρας "τσιμπάει" λίγο στο λεμόνι, αλλά όσο κρυώνει αυτό γίνεται πιο απολαυστικό.
Δοκιμάστε το, αν έχετε διάθεση και φυσικά να έχετε ένα ξεκούραστο και ηλιόλουστο Σαββατοκύριακο, καθώς οι Αλκυονίδες ημέρες μας ήρθαν τελικά.
Πραγματικά τέτοιες καταστάσεις με φέρνουν στα "όρια" μου πολλές φορές καθώς δεν ξέρω πως να αξιοποιήσω υλικά που έρχονται σε μεγάλες ποσότητες.
Αλλά από την άλλη όμως, είναι σκέτη ευλογία να βλέπεις τα δένδρα, όπως οι λεμονιές, να αποδίδουν τόσο πολύ και χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Μόνον ένα δένδρο στο εξοχικό μας έδωσε πάνω από 20 κιλά λεμόνια!
Ανασκουμπώθηκα λοιπόν...
Έπλυνα, έξυσα, έστυψα, έβαλα σε μπουκαλάκια και παγοκύστες στην κατάψυξη, κράτησα ξύσμα σε σακουλάκια για μελλοντική χρήση, μαγείρεψα, έκανα μαρμελάδα (με πολύ ωραίο και εύκολο τρόπο). Χάρισα, έκανα κουλουράκια αλλά και το σιροπιαστό κέικ που θα δείτε πιο κάτω...κι έχω ακόμη αρκετά!
Κέικ Λεμονιού με σιρόπι λεμονιού
Υλικά για μακρόστενη φόρμα κανονικού μεγέθους:
Για τον χυλό του κέικ
130 γραμ. βούτυρο αγελάδος (σε θερμοκρασία δωματίου)
2 μεγάλα αυγά,
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη άχνη (ή ψιλή ζάχαρη χτυπημένη αρκετά στο multi)
2 κουταλιές ελαιόλαδο καλής ποιότητας,
2 κουταλάκια ζάχαρη κρυσταλλική,
3 μέτρια λεμόνια καθαρά και πλυμένα για το ξύσμα τους,
1 λεμόνι (μόνο τον χυμό)
2 μέτρια πορτοκάλια (μόνο τον χυμό)
1/2 φλιτζάνι γάλα φρέσκο,
1/3 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική (ή υγρό εσάνς)
250 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει,
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ,
80 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό.
Για το λεμονάτο σιρόπι
χυμό από 2 λεμόνια (από αυτά που πήρα το ξύσμα)
1 φλιτζάνι νερό,
1 φλιτζάνι ζάχαρη.
Πρώτα έπλυνα καλά τα λεμόνια πήρα το ξύσμα τους. Το ξύσμα το έβαλα σ' ένα μπολ με τα δύο κουταλάκια της ζάχαρης και τα ανακάτεψα καλά, αφήνοντας πάνω από μισή ώρα καθώς έκανα την προετοιμασία για το υπόλοιπο κέικ.
Αμέσως μετά έφτιαξα το σιρόπι γιατί έπρεπε να μείνει και να κρυώσει, ώστε να το χρησιμοποιήσω στο ζεστό κέικ, λίγο μετά την εξαγωγή του από τον φούρνο.
Κατόπιν πήγα στην κυρίως εργασία, αυτή της προετοιμασίας του χυλού.
Αρχικά χτύπησα το μαλακό βούτυρο μαζί με την ζάχαρη άχνη (όπως μας τα έγραφε η Μαρίνα σε τελευταία ανάρτησή της).
Πραγματικά το δούλεψα 10-12 λεπτά συνεχώς και μάλιστα με μίξερ χειρός.
Κατόπιν πρόσθεσα το ξύσμα που είχε γίνει "πάστα" μαζί με τα δύο κουταλάκια ζάχαρης , το ελαιόλαδο και το ένα αυγό. Χτύπησα και πάλι.
Μετά το δεύτερο αυγό με την βανίλια και εκ' νέου χτύπημα για να ενσωματωθούν και αυτά τα υλικά.
Επόμενα υλικά: ο χυμός λεμονιού-πορτοκαλιών και το γάλα που σταδιακά ενσωματώθουν με το ανακατεμένο αλεύρι-μπέικιν πάουντερ-σιμιγδάλι.
Έτοιμος ο χυλός μου.
Σε φόρμα στρωμένη με ελαφρώς βρεγμένο χαρτί ψησίματος, έστρωσα καλά τον χυλό και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο (καθώς είχα μαγειρέψει προηγουμένως) με αέρα στους 170 βαθμούς για 35 λεπτά. Μέχρι που ρόδισε καλά το κέικ και το μαχαιράκι μου έβγαινε στεγνό.
Άφησα λίγο (για 5 λεπτά) σε σβηστό φούρνο και αμέσως μετά έβγαλα την φόρμα.
Έκανα σε διάφορα σημεία μικρές μαχαιριές και με κουτάλι άρχισα να σιροπιάζω με το κρύο σιρόπι λεμονιού, αναμένοντας πάντα να απορροφήσει την πρώτη ποσότητα κάθε φορά το κέικ..
Μετά από μισή ώρα το έβαλα σε πιατέλα (μεταφέροντας με το χαρτί) αφαίρεσα το χαρτί με προσοχή και έτοιμο προς κατανάλωση.
Πολύ αρωματικό και πολύ λεμονάτο.
Όπως είπε και ο μεγάλος άντρας "τσιμπάει" λίγο στο λεμόνι, αλλά όσο κρυώνει αυτό γίνεται πιο απολαυστικό.
Δοκιμάστε το, αν έχετε διάθεση και φυσικά να έχετε ένα ξεκούραστο και ηλιόλουστο Σαββατοκύριακο, καθώς οι Αλκυονίδες ημέρες μας ήρθαν τελικά.
Απλό, αρωματικό και αφρατο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο!
Φιλιά πολλά :)
Καλή εβδομάδα τώρα πια Αριάδνη μου.
ΔιαγραφήΤα κλασσικά και απλά... είναι πάντα διαχρονικά και ακαταμάχητα!
Χαιρετισμούς σου στέλνω.
καλησπερα! λατρευω λεμονοκεικ!!! υπεροχο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι' εγώ το έχω το πάθος μου με τα λεμονογλυκά Αναστασία μου!
ΔιαγραφήΈχω γράψει αρκετά κι' εδώ μέσα. Εκείνο που μου έγινε τέλειο αυτή τη φορά ήταν η μαρμελάδα και έχω ποσότητα μπόλικη :-)) για συμμετοχή σε νέες παραγωγές!!
Από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά, το κέικ λεμονιού, θα το δοκιμάσω σίγουρα, ειδικά αφού έχει και σιροπάκι! Φουλ του λεμονιού!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε αυτό το σιρόπι γίνεται ακόμη πιο "λεμονάτο" το λεμονάτο κέικ Αμαλία μου.
ΔιαγραφήΕλπίζω να σας αρέσει αν το φτιάξεις. Εμείς την φορμίτσα την καταφέραμε μέσα σ' ένα 24ωρο (!!)
Λατρεύω το λεμόνι και το κέικ σου φαίνεται υπέροχο!!!! Αν θες άσε μήνυμα εδώ http://healthy-and-delicious-recipes.blogspot.gr/2017/02/donut-babana-sokolata-fournou.html δίνω δώρο φόρμες για ντόνατς φούρνου
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ Ευγγελία μου. Νομίζω πως το λεμονάτο κέικ έχει πολλούς φίλους και το συγκεκριμένο ήταν άκρως επιτυχημένο χάρη στο λεμονάτο σιρόπι του. Συνιστώ λοιπόν να την κάνεις την δοκιμή σου :-))
ΔιαγραφήΤι ωραία που έχεις διαθέσιμα τόσα πολλά λεμόνια βρε Πηνελόπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσωπικά προμηθεύομαι από το σούπερ μάρκετ και δεν σου κρύβω ότι νιώθω την πίεση μου να ανεβαίνει όταν βλέπω να πωλούνται λεμόνια εισαγωγής...
Το κέικ δείχνει εξαιρετικά αφράτο και υπέροχα ψημένο.
Και θα είναι και πολύ πολύ αρωματικό!
Σε φιλώ
Ας είναι καλά τα δένδρα του χωριού (του πεθερού) και του εξοχικού Ερμιόνη μου.
ΔιαγραφήΚαι όταν είναι σε αφθονία πραγματικά είναι λίγο "μπελάς" να ψάχνεις πως να τα αξιοποιήσεις...αλλά καλά τα κατάφερα κι΄ εφέτος.
Το κέικ με το συγκεκριμένο σιρόπι (και χάρη στο σιμιγδάλι) είναι πραγματικά υπέροχο.
Φιλιά πολλά κι' από εμένα σε όλους σας.
Υπέροχο Πηνελόπη μου, έμεινα στα λεμόνια...σ εμάς εδώ δεν ευδοκιμούν και τα πληρώνουμε σαν χρυσάφι και τις περισσότερες φορές είναι εισαγόμενα τα λεμόνια...αλλά από το δέντρο έχει άλλη χάρη...όμως το κέικ σου φαίνεται φανταστικό!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς την μου!
ΔιαγραφήΧρύσα μου, εδώ στα κάτω μέρη και ειδικά στα μέρη κάτω από τον Ισθμό της Κορίνθου οι λεμονιές είναι από τις εύκολες θα έλεγα καλλιέργειες. Μετά τον τελευταίο χιονιά όμως, φοβάμαι πως θα έχουμε αρκετές απώλειες δένδρων καθώς δεν προλάβαμε να "τινάξουμε" τα δένδρα από το χιόνι και θα καούν.
Ας ελπίσουμε ότι κάτι θα έχουμε και του χρόνου...
Το κεκάκι απλό και εύκολο, αλλά με το λεμονάτο σιρόπι, γίνεται ακαταμάχητο σε βεβαιώ.
Χαιρετισμούς πολλούς-πολλούς.