Καθώς καλοκαιριάζει, όλο και λιγότερη σοκολάτα μπαίνει στις προτεραιότητες των μαγειρικών μας δημιουργιών. Αλλά να, ήταν κάτι σοκολατένια αυγά, που δεν καταναλώθηκαν και μου έδωσαν την ευκαιρία για έναν αποχαιρετισμό στην σοκολάτα!
Άντε μέχρι τον προσεχή χειμώνα :-)
Στάθηκαν λοιπόν η αφορμή για τούτη την τάρτα γκανάζ με την κάπως ιδιαίτερη ζύμη, μια ζύμη πιο ανάλαφρη σε υφή, από την γνωστή pat brize, που θυμίζει κάπως το πατεσπάνι, αλλά έχει περισσότερη χάρη ίσως από αυτό.
Υλικά που χρειάστηκαν για την τάρτα:
200 γραμ. βούτυρο,
100 γραμ. ζάχαρη άχνη,
100 γραμ. (ίσως κάτι παραπάνω) αλεσμένο καραμελωμένο φουντούκι,
2 αυγά,
1 κουταλάκι κοφτό κρυσταλλική βανίλια,
70 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Για την γκανάζ:
300 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα
200 γραμ. σοκολάτα γάλακτος
100 γραμ. βούτυρο
1 μικρή κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά (ή κανονική).
Τέλος, για την σάλτσα φράουλας.
600 γραμ. φράουλες κομμένες σε κομμάτια
μισό φλυτζάνι ζάχαρη
λίγη βανίλια κρυσταλλική.
Την σάλτσα την είχα φτιάξει την προηγούμενη εβδομάδα, και απλώς στην τάρτα βρήκε μια πολύ αξιοποιήση. Μπορείτε να την παραλείψετε, αλλά "χαρίζει" ιδιαίτερη γεύση στο γλυκό.
Για την ζύμη της τάρτας, ξεκινάμε...
Σε βαθύ μπολ χτυπάτε το βούτυρο με την άχνη μέχρι ν' αφρατέξουν. Προσθέτετε ένα, ένα τα αυγά καθώς συνεχίζετε το χτύπημα. Προσθέτετε την βανίλια καθώς και το καραμελωμένο φουντούκι (καραμελωμένο αμύγδαλο,αλλά και φυστίκι αιγίνης ταιριάζουν πολύ επίσης) που προηγουμένως έχετε αλέσει σε σκόνη, με την βοήθεια του multi. Τέλος ρίχνετε το αλεύρι κι' ανακατεύετε καλά.
Στρώνετε το μείγμα με την βοήθεια μιας σπάτουλας σε φόρμα σιλικόνης.
Την βάζετε στο ψυγείο για 2 ώρες να σταθεί και να σφίξει και στην συνέχεια την ψήνετε για 20-25 λεπτά, σε καλά προσθερμασμένο φούρνο στους 170 με 180 βαθμούς και ανάλογα με τον φούρνο, σ' αέρα. Βγάζετε την τάρτα από τον φούρνο αφήνετε να σταθεί κάπως, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την γκανάζ.
Για να φτιάξετε τώρα την γκανάζ...
Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα, ρίχνετε την σοκολάτα και τα δύο είδη, το βούτυρο που της αναλογεί καθώς και την κρέμα γάλακτος. Σε μέτρια φωτιά βάζετε τα υλικά να "μαγειρεύτουν" ενώ με την βοήθεια ξύλινης σπάτουλας ανακατεύετε συνεχώς ώστε να ενωθούν σε παχύρευστη σοκολατένια κρέμα.
Μετά την έξοδο της τάρτας από τον φούρνο, χαράζετε ελαφρά τα τοιχώματα της από την φόρμα και αφήνετε να κρυώσει ελαφρά. Ρίχνετε την γκανάζ και την μοιράζετε ομοιόμορφα πάνω στην τάρτα. Την ξεχνάτε για 2-3 ώρες. Μην της ρίχνετε κλεφτές ματιές, δεν ήρθε ακόμη η ώρα της!
Στην συνέχεια βάζετε την τάρτα στο ψυγείο για να σφίξει καλά (2 ώρες είναι ένα καλό διάστημα).
Την χαράσετε ελαφρά και με προσοχή για να μην κόψετε την φόρμα σιλικόνης την οποία και αφαιρείτε τελείως. Βάζετε την τάρτα σε πιατέλα σερβιρίσματος και είστε έτοιμοι για σερβίρισμα.
Ντεκοράτε με σάλτσα φράουλας ή με φρέσκιες φράουλες (ή ότι άλλο σας αρέσει, το γλυκό πορτοκάλι επίσης δένει πολύ όμορφα).
Για να φτιάξετε την σάλτσα φράουλας... πλένετε καλά τις φράουλες, αφαιρείτε τα κοτσανάκια, τις κοβέτε σε κομμάτια αν είναι μεγάλες και τις βάζετε μέσα σε κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη και την βανίλια. Τις αφήνετε για 3/4 ώρας με την ζάχαρη σκεπασμένες, να βγάλουν τα υγρά τους και μετά αρχίζετε τον βρασμό. Θα χρειαστούν περίπου 20-25 λεπτά για να πάρετε έναν ωραίο, μυρωδάτο και τέλειο χρωματικά αρωματικό πολτό. Τέλειος για γλασσάρισμα παγωτού, γιαουρτίου ή τάρτας.
Καλή σας απόλαυση και δώστε ραντεβού με τις σοκολάτες πάλι τον χειμώνα!
Μέχρι τότε άλλες γλυκειές γεύσεις θα μας συνοδεύουν, αφού οι γλυκατζήδες (σαν εμένα τουλάχιστον) ελάχιστα μπορούμε να τις απαρνηθούμε.
Άντε μέχρι τον προσεχή χειμώνα :-)
Στάθηκαν λοιπόν η αφορμή για τούτη την τάρτα γκανάζ με την κάπως ιδιαίτερη ζύμη, μια ζύμη πιο ανάλαφρη σε υφή, από την γνωστή pat brize, που θυμίζει κάπως το πατεσπάνι, αλλά έχει περισσότερη χάρη ίσως από αυτό.
Υλικά που χρειάστηκαν για την τάρτα:
200 γραμ. βούτυρο,
100 γραμ. ζάχαρη άχνη,
100 γραμ. (ίσως κάτι παραπάνω) αλεσμένο καραμελωμένο φουντούκι,
2 αυγά,
1 κουταλάκι κοφτό κρυσταλλική βανίλια,
70 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Για την γκανάζ:
300 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα
200 γραμ. σοκολάτα γάλακτος
100 γραμ. βούτυρο
1 μικρή κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά (ή κανονική).
Τέλος, για την σάλτσα φράουλας.
600 γραμ. φράουλες κομμένες σε κομμάτια
μισό φλυτζάνι ζάχαρη
λίγη βανίλια κρυσταλλική.
Την σάλτσα την είχα φτιάξει την προηγούμενη εβδομάδα, και απλώς στην τάρτα βρήκε μια πολύ αξιοποιήση. Μπορείτε να την παραλείψετε, αλλά "χαρίζει" ιδιαίτερη γεύση στο γλυκό.
Για την ζύμη της τάρτας, ξεκινάμε...
Σε βαθύ μπολ χτυπάτε το βούτυρο με την άχνη μέχρι ν' αφρατέξουν. Προσθέτετε ένα, ένα τα αυγά καθώς συνεχίζετε το χτύπημα. Προσθέτετε την βανίλια καθώς και το καραμελωμένο φουντούκι (καραμελωμένο αμύγδαλο,αλλά και φυστίκι αιγίνης ταιριάζουν πολύ επίσης) που προηγουμένως έχετε αλέσει σε σκόνη, με την βοήθεια του multi. Τέλος ρίχνετε το αλεύρι κι' ανακατεύετε καλά.
Στρώνετε το μείγμα με την βοήθεια μιας σπάτουλας σε φόρμα σιλικόνης.
Την βάζετε στο ψυγείο για 2 ώρες να σταθεί και να σφίξει και στην συνέχεια την ψήνετε για 20-25 λεπτά, σε καλά προσθερμασμένο φούρνο στους 170 με 180 βαθμούς και ανάλογα με τον φούρνο, σ' αέρα. Βγάζετε την τάρτα από τον φούρνο αφήνετε να σταθεί κάπως, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την γκανάζ.
Για να φτιάξετε τώρα την γκανάζ...
Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα, ρίχνετε την σοκολάτα και τα δύο είδη, το βούτυρο που της αναλογεί καθώς και την κρέμα γάλακτος. Σε μέτρια φωτιά βάζετε τα υλικά να "μαγειρεύτουν" ενώ με την βοήθεια ξύλινης σπάτουλας ανακατεύετε συνεχώς ώστε να ενωθούν σε παχύρευστη σοκολατένια κρέμα.
Μετά την έξοδο της τάρτας από τον φούρνο, χαράζετε ελαφρά τα τοιχώματα της από την φόρμα και αφήνετε να κρυώσει ελαφρά. Ρίχνετε την γκανάζ και την μοιράζετε ομοιόμορφα πάνω στην τάρτα. Την ξεχνάτε για 2-3 ώρες. Μην της ρίχνετε κλεφτές ματιές, δεν ήρθε ακόμη η ώρα της!
Στην συνέχεια βάζετε την τάρτα στο ψυγείο για να σφίξει καλά (2 ώρες είναι ένα καλό διάστημα).
Την χαράσετε ελαφρά και με προσοχή για να μην κόψετε την φόρμα σιλικόνης την οποία και αφαιρείτε τελείως. Βάζετε την τάρτα σε πιατέλα σερβιρίσματος και είστε έτοιμοι για σερβίρισμα.
Ντεκοράτε με σάλτσα φράουλας ή με φρέσκιες φράουλες (ή ότι άλλο σας αρέσει, το γλυκό πορτοκάλι επίσης δένει πολύ όμορφα).
Για να φτιάξετε την σάλτσα φράουλας... πλένετε καλά τις φράουλες, αφαιρείτε τα κοτσανάκια, τις κοβέτε σε κομμάτια αν είναι μεγάλες και τις βάζετε μέσα σε κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη και την βανίλια. Τις αφήνετε για 3/4 ώρας με την ζάχαρη σκεπασμένες, να βγάλουν τα υγρά τους και μετά αρχίζετε τον βρασμό. Θα χρειαστούν περίπου 20-25 λεπτά για να πάρετε έναν ωραίο, μυρωδάτο και τέλειο χρωματικά αρωματικό πολτό. Τέλειος για γλασσάρισμα παγωτού, γιαουρτίου ή τάρτας.
Καλή σας απόλαυση και δώστε ραντεβού με τις σοκολάτες πάλι τον χειμώνα!
Μέχρι τότε άλλες γλυκειές γεύσεις θα μας συνοδεύουν, αφού οι γλυκατζήδες (σαν εμένα τουλάχιστον) ελάχιστα μπορούμε να τις απαρνηθούμε.
Καλησπέρα!!Είμαι σίγουρη ότι δεν θα το πιστέψεις αλλά τη ζήλεψα θα ήθελα κομμάτι (πρόσεξες όχι κομματάκι)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά.
λάθος. τη σοκολάτα δεν την αποχαιρετούμε ποτέ. στο κάτω κάτω γιατί υπάρχουν τα παγωτά σοκολάτας;
ΑπάντησηΔιαγραφήE! αυτό είναι είδηση... Ξανθή μου :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλα, έχω ακόμη 2 πολυ καλά κομμάτια (όχι κομματάκια).
Σοκολάτα μπάρα, Μάνα μου, όλο και λιγότερη το καλοκαίρι...για παγωτά δεν κάναμε λόγο καλή μου :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ,πολύ λαχταριστή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να σου κάνω που τρεις κατσαρόλες δεν μου επιτρέπουν απομακρύνσεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε το καφάσι ήρθαν σήμερα οι φράουλες.
Ευχαριστώ πάντως.
Παρόλο που η σοκολάτα δεν μας λείπει ούτε το καλοκάιρι ούτε σε μπάρα :-) (κάτι brownies με παγωτό είναι μια από τις αναπόφευκτες καλοκαιρινές αμαρτίες) ο συνδυασμός που έκανες πάλι κολάζει!
ΑπάντησηΔιαγραφήμε τον πόνο μου παίζεις; θέλω γλυκάκι τώωωωωωωωρα!!!! αχ!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ θέλω κομματάκι γιατί στη σοκολάτα μια αδυναμία την έχω, στα σιροπιαστά ακόμη μεγαλύτερη βέβαια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα! Ένα μόνο σχόλιο έχω: μου τρέχουν τα σάλια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτική, θέλω ένα κομματάκι με τον απογευματινό μου καφέ. Γίνεται;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι κάνουμε; Αποχαιρετάμε τη σοκολάτα; Ότι δε θέλετε εδώ, χαχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚακούργαααα
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλωωωωωωωωωωωω
Πρόλαβα???? Θέλω!!! Εσύ και η Ελενα σήμερα κάνατε ένα συνδυασμό ....βοήθειά μας!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!!!!
Nimfi,καλώς ήρθες :-)΄
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι όντως μια όμορφη και γευστική πρόταση και ταιριάζει στην εποχή.
Κατάλαβα Ξανθή μου ... πήραν φωτιά τα μάτια της κουζίνας! Κι' εγώ τώρα που γράφω μια κατσαρολίτσα φράουλες ετοιμάζω, μιας και πήρα αρκετές από την λαϊκή...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο καλοκαίρι, έχει τις δικές του χάρες Vita μου, ε, και τα brownies είναι μέσα σ' αυτές. Αλλά τα παγωτά απο μόνα τους παίζουν πρωταγονιστικό ρόλο :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπα, Γαστερόπληξ μου, τον δικό μου πόνο "περιπαίζω" με κάτι τέτοια, που δεν λέω να βάλω φερμουάρ στο στόμα μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίλα συνδυασμός για όλα τα γούστα τούτο το γλυκάκι, δεν το συζητάμε καθόλου γλυκειά μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοφία Ζ, σε καταλαβαίνω, το παθαίνω κι΄ εγώ συχνά διαβάζοντας φιλικά μπλοκς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκίμασε την πάντως. Δεν είναι δύσκολη στην εφαρμογή κι' ας έχω γράψει εγώ ολόκληρο "σεντόνι".
Ελένη μου, να μου πεις διεύθυνση να σου στείλω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά βρε Μαρία μου, μια κουβέντα είπαμε...μην την πάρετε και τοις μετρητοίς!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ κούκουργα; Που μοιράστηκα μαζί σας την εμπειρία μου Αστερομαράκι μου! Και που να δεις που μοίραζα και το γλυκό, για να μην το φάω όλο μόνη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒοήθεια μας δεν λες τίποτε Έφη μου. Θα περνάω στα 20 μέτρα από την ζυγαριά μου για πολύ καιρό ακόμη :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι aλλα εγω κομματι τωρα δεν εχωωωωω κλαψψψψψψψ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά δεν παίζεται το γλυκό...εγώ θα το φτιάχνω και το καλοκαίρι πειράζει???? Η φωτο υπέροχη...και σκανδαλιστική
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα! Τρελλά λαχταριστό το κομματάκι της φωτογραφίας, μπράβο Penelope μου, έγραψες πάλι! Εγώ εδώ και μία εβδομάδα βρίσκομαι σε δίαιτα μπας και καταφέρω να χάσω κάτι από τις ατασθαλίες του Πάσχα, αλλά η τάρτα σου μπαίνει στα προσεχώς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοκολάτα και φράουλα, τι άλλο να ζητήσει κανείς;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠωπω φωτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελειο φαινεται, σοκολατα και φραουλα μαζι? Καταπληκτικο!
Γλυκός πειρασμός...σοκολάτα και φράουλα ...μεγάλη αμαρτία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν είναι να την αποχαιρετίσω, που δεν το βλέπω με μια τάρτα θα το έκανα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦΙλιά
AAAA!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈξω από 'δω πειρασμέ!!!
:-D
Δε μπορώ να αγιάσω με σας εδω πέρα!
:-D
Υπ' όψην, εγώ ακόμα κάνω τις δοκιμές μου για μπάρα σοκολάτας και είμαι πολύ κοντά στο στόχο μου!
Τα πειράματα θα συνεχιστούν για λίγο ακόμα όμως...
Penelope μου, υπέροχη η τάρτα με τη γκανάζ αλλά...άσε μας τη σοκολάτα... πειράζει να την τρώμε και το καλοκαίρι; Φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφήEva Z, αφού υπάρχει "όρεξη"... δεν μας λείπει δόξα τον Θεό, είναι γλυκό για όλες τις εποχές, όπως τα λες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε Αμαλία μου. Καλή επιτυχία στην δίαιτα,που προσωπικά δυσκολεύομαι να αποφασίσω να ξεκινήσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήKitsoMitso, αν ψάξουμε όλο και κάτι θα βρούμε να ζητήσουμε...αλλά και με αυτό πλήρη ικανοποίηση μπορούμε να έχουμε, τις ώρες που το γλυκό είναι ανάγκη
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπινίκη, έτσι που την βλέπω κι' εγώ τώρα πια την φωτογραφία, είναι όντως καλή. Και παρουσιάζει το γλυκάκι σε όλο του το μεγαλείο τελικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔήμητρά μου, ο πειρασμός (ιδιαίτερα ο γλυκός) με όλες μας μέσα στις κουζίνες, δεν πρόκειται να μας λείψει ποτέ :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόπη μου, αυτό είναι κάτι σαν "αποχαιρετισμός στα όπλα"!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοτέ δεν το κάνουμε στην ουσία και σε βάθος χρόνου :-))
Χαιρετισμούς πολλούς.
Kikop80, αν πετύχεις τα πειράματα σου με την μπάρα σοκολάτας, θα μας φτιάξεις μερικές για να έχουμε στοκ για τις επόμενες παραγωγές τάρτας γκανάζ :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα αποκτήσει και μια "εμπορική" σημασία φίλε μου, ο κόπος σου!
Πολλές καλημέρες.
Tante Kiki, χατήρια εγώ δεν χαλάω είναι αλήθεια :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπότε και το καλοκαίρι, άμα έχουμε διάθεση, η σοκολάτα θα είναι εκεί και μας περιμένει.
PapaCheong's 拿手好菜 thank you very much!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη ο καιρός σήμερα είναι ο καταλληλότερος για αυτή την τάρτα και αν και πρέπει να έχει καταναλωθεί η ιδέα παρασκευής της είναι εξαιρετική και στο χέρι μου να την απολαύσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά σας πολλά για ένα όμορφο Σ/Κ!
Εμείς από σήμερα θα το περάσουμε προσπαθώντας να πείσουμε τον ΟΤΕ να φτιάξει τη γραμμή μας...Όπως δηλαδή το προηγούμενο Σ/Κ! :((
Αμ, θα την ξαναφτιάξω για να σας καλέσω καλή μου Ζαμπία, με τέτοια επιτυχία που είχε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσοι την γεύτηκαν (στην πραγματικότητα) είπαν πολύ καλά λόγια, αλλά και όσοι την σχολίασαν στο blog, με την "εικονική γεύση" που πήραν μάλλον καλά την σχολίασαν :-)))
Καλή επιτυχία εύχομαι και καλό ΣΚ επίσης.
Δεν υπαρχει!!!!!!ειναι η φαντασια μου!!!!!φαινεται τοοοσο βελουδινο και λαχταριστο!!!!Μπορει να τολμησω να το κανω.....Να σαι καλα!!που με γλυκανες
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιαΧ2
Δώσε και μένα...φιλενάδα!!! Η σοκολάτα είναι συντροφιά-απόλαυση...και νυν και αει και εις τους αιώνας των αιώνων...αμήν!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή[handmade+art] x2 καλησπέρα, δεν θα έλεγα πως είναι της φαντασίας σου :-)) ήταν αληθινή όντως. Προσπάθησε πάντως αξίζει τον κόπο, δεν είναι "ανάλαφρη" η σοκολοτενία υφή της, είναι πιο συμπαγής και πυκνή αλλά μαλακιά (κάπως σαν τις παλιές καραμέλες γάλακτος με σήμα την αγελάδα, αν τις έχεις πετύχει).
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρινάκι να κάνω ένα ταξιδάκι μέχρι το Βέλγιο...για να σου φέρω κομμάτι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ καλή μου.