Η αλμυρή πατσαβουρόπιτα, είναι ίσως η πιο απλή τυρόπιτα, που μπορεί να φτιάξει μια καλονοικοκυρά ή ένας καλό-νοικοκύρης...
Ε, τότε μάλλον εγώ δεν συγκαταλέγομαι σ' αυτούς, αφού μέχρι σήμερα δεν την είχα φτιάξει!
Ήρθε όμως η ώρας της, γιατί όλα τα πράγματα για να γίνουν, χρειάζονται τελικά τον χρόνο τους (κι' αυτό πια το έχω καταλάβει καλά ως "μάθημα" ζωής).
Και να σας πω, ότι έγινε πάρα πολύ γευστική.
Μιας και είχε μέσα ωραία τυράκια (κασεράκι, μοτσαρέλα και λίγο κατσικίσιο τυρί) αυγά, γιαουρτάκι, γάλα, μοσχοκάρυδο και πιπεράκι.
Απο τις καλύτερες πίτες που έχω κάνει ποτέ.
Σας συμβουλεύω όμως το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε να είναι αυτά με τον αντικολλητικό πάτο. Ψήνεται το φύλλο πολύ καλύτερα, από ότι στα κλασσικά ταψιά κουζίνας ή τα αλουμίνια.
Χρειάζεστε ένα πακέτο φύλλο κρούστας.
Βούτυρο και ελαιόλαδο (ανάμεικτα για πιο γευστικό αποτέλεσμα) για το άλειμα του ταψιού και των φύλλων, 150 γραμμάρια.
Τυράκια της αρεσκείας σας. Αυτά που εγώ έβαλα μου έδωσαν πολύ ωραία γεύση.
Συνολικά σε βάρος πρέπει να ήταν 600 γραμμάρια (για μέτριο ταψί φούρνου) μιας και συνήθως κάνω συνδυασμό με το μάτι.
6 αυγά,
1 φλιτσάνι γάλα,
1 φλιτσάνι γιαούρτι,
1 κουταλάκι (κοφτό) μαύρο πιπέρι
και τέλος, 1 κουταλάκι (κοφτό) μοσχοκάρυδο τριμμένο.
Τρίβετε σε βαθειά λεκάνη όλα τα τυριά που θα χρησιμοποιήσετε, προσθέτε τ' αυγά, το γιαούρτι, το γάλα, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να γίνει ο χυλός σας ενιαίος.
Ανοίγετε το πακέτο το φύλλο και λαδώνετε καλά ένα - ένα τα φύλλα, στρώνετε "πατσαβουριάζοντάς" τα μέσα στο ταψί καλύπτοντας το σταδιακά όλο. Το ταψί το έχετε προηγουμένως καλά βουτυρώσει επίσης.
Στην συνέχεια περιχύνετε με τον χυλό των τυριών τα φύλλα. Με την βοήθεια ενός μαχαιριού "ανοίγετε" τρύπες μέσα στον χυλό βοηθώντας τον στην ουσία να μοιραστεί όσο πιο καλά γίνεται πάνω στα φύλλα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, πάνω κάτω αντιστάσεις ή αέρα ανάλογα πάντα με τον φούρνο, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια της πίτας σας.
Την αφήνετε λίγο να τραβήξει και μετά είστε έτοιμοι για σερβίρισμα.
Την επόμενη μέρα τρώγεται επίσης πολύ καλά με ελάχιστο ζέσταμα.
Ε, τότε μάλλον εγώ δεν συγκαταλέγομαι σ' αυτούς, αφού μέχρι σήμερα δεν την είχα φτιάξει!
Ήρθε όμως η ώρας της, γιατί όλα τα πράγματα για να γίνουν, χρειάζονται τελικά τον χρόνο τους (κι' αυτό πια το έχω καταλάβει καλά ως "μάθημα" ζωής).
Να την λοιπόν να μοστράρει στο πιατάκι της.
Και να σας πω, ότι έγινε πάρα πολύ γευστική.
Μιας και είχε μέσα ωραία τυράκια (κασεράκι, μοτσαρέλα και λίγο κατσικίσιο τυρί) αυγά, γιαουρτάκι, γάλα, μοσχοκάρυδο και πιπεράκι.
Απο τις καλύτερες πίτες που έχω κάνει ποτέ.
Σας συμβουλεύω όμως το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε να είναι αυτά με τον αντικολλητικό πάτο. Ψήνεται το φύλλο πολύ καλύτερα, από ότι στα κλασσικά ταψιά κουζίνας ή τα αλουμίνια.
Χρειάζεστε ένα πακέτο φύλλο κρούστας.
Βούτυρο και ελαιόλαδο (ανάμεικτα για πιο γευστικό αποτέλεσμα) για το άλειμα του ταψιού και των φύλλων, 150 γραμμάρια.
Τυράκια της αρεσκείας σας. Αυτά που εγώ έβαλα μου έδωσαν πολύ ωραία γεύση.
Συνολικά σε βάρος πρέπει να ήταν 600 γραμμάρια (για μέτριο ταψί φούρνου) μιας και συνήθως κάνω συνδυασμό με το μάτι.
6 αυγά,
1 φλιτσάνι γάλα,
1 φλιτσάνι γιαούρτι,
1 κουταλάκι (κοφτό) μαύρο πιπέρι
και τέλος, 1 κουταλάκι (κοφτό) μοσχοκάρυδο τριμμένο.
Τρίβετε σε βαθειά λεκάνη όλα τα τυριά που θα χρησιμοποιήσετε, προσθέτε τ' αυγά, το γιαούρτι, το γάλα, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να γίνει ο χυλός σας ενιαίος.
Ανοίγετε το πακέτο το φύλλο και λαδώνετε καλά ένα - ένα τα φύλλα, στρώνετε "πατσαβουριάζοντάς" τα μέσα στο ταψί καλύπτοντας το σταδιακά όλο. Το ταψί το έχετε προηγουμένως καλά βουτυρώσει επίσης.
Στην συνέχεια περιχύνετε με τον χυλό των τυριών τα φύλλα. Με την βοήθεια ενός μαχαιριού "ανοίγετε" τρύπες μέσα στον χυλό βοηθώντας τον στην ουσία να μοιραστεί όσο πιο καλά γίνεται πάνω στα φύλλα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, πάνω κάτω αντιστάσεις ή αέρα ανάλογα πάντα με τον φούρνο, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια της πίτας σας.
Την αφήνετε λίγο να τραβήξει και μετά είστε έτοιμοι για σερβίρισμα.
Την επόμενη μέρα τρώγεται επίσης πολύ καλά με ελάχιστο ζέσταμα.
Πείνασα πρωί πρωί αλλά θυμήθηκα και μια περίπου ίδια εκδοχή αυτής της πίτας από μαστόρισσα Κρητικιά μαγείρισσα, αλλά επειδή ου γαρ έρχεται μόνο πρέπει να επικοινωνήσω μαζί της για τις λεπτομέρειες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ και πολλά φιλιά.
Κι' εγώ έτσι την πατάω κυρά μου. Πεινάω πολλές φορές το πρωί και όπως καλά ξέρεις ο νηστικός καρβέλια ονειρεύεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να μας πει και η η Κρητικιά καλονοικοκυρά τα δικά της μυστικά...
Περιμένουμε να της πεις :-))
Καλό ΣΚ και σε σας.
Την εχω φτιάξει και εγώ...για μένα μιλάτε όταν λέτε Κρητικιά μαγείρισσα;;; Την έκανα με ότι είχα στο ψυγείο μου...πετυχε και...τη δημοσίευσα στο μπλογκάκι μου!!!! Τόσο απλά....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι η δικιά σου όμως φαίνεται πεντανόστιμη!!! Να τη χαρείτε...!
Ειδικότητα μου..πρώτη και καλύτερη τις φτιάχνω γλυκιά μουκάτι τέτοιες και αφήνω να ανοίγει φύλλα ο άνδρας μου για να κουράζεται!Καλό ΣΚ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι κι' εγώ Μαρίνα μου, πρώτη φορά την έφτιαξα και επειδή προσωπικά μου άρεσε πολύ το αποτέλεσμα την δημοσίευσα για να την μοιραστώ μαζί σας, παρά το γεγονός ότι μια πολύ γνωστή συνταγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σ' άλλα λοιπόν με πολύ επιτυχία τόσο για σένα όσο και για μένα.
Αμ, τι να σου κάνω (στα εύκολα εσύ χα,χα) που πρόλαβες και καπάρωσες άντρα χρυσοχέρη Αχτίδα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ναι καλά ο κύριος Δημήτρης και να σε προσέχει πάντα.
Χμ... πιάσανε τόπο τα αυγουλάκια και το τυράκι βλέπω! Πολύ χαίρομαι, και καλοφάγωτη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη, νόστιμη τυρόπιτα που καθόλου δεν θα με χάλαγε, ακόμα κι αν την λένε έτσι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑαααχ! αναστεναγμός ζήλιας...
-Κάπως έτσι φτιάχνω μια πορτοκαλόπιτα.
Φιλιά σας Πολλά
Από θερμίδες πως παει;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚόλαση κολαση;
Αχ αυτή η πίτα έχει σώσει από στιγμές μεγάλης πείνας!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝοστιμοτατη ειναι,και οπως ειμαι και πιτου μου τρεχουν τα σαλια τωρα..γεια στα χερακια σου!!φιλια πολλα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝοστιμότατη η πατσαβουρόπιτά σου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία η συνταγή σου για άλλη μια φορά Πηνελόπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύω και την αλμυρή και την γλυκια με το σιροπάκι της!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήpolu wraia kai gia prwino kai gia bradino kai genika gia oles tis wres!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύκολη και γρήγορη, μια πατσαβουρόπιτα για τις τεμπελιές μας
ΑπάντησηΔιαγραφήEphee, τώρα κατάλαβα ποιά είσαι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε είχες κάνει ν' απορώ με το προηγούμενο σχόλιό σου.
Σ'΄ευχαριστώ πολύ για όλα (όχι μόνον τ' αυγουλάκια και το τυράκι).
Να 'σαι καλά και πολλές καλημέρες.
Καλημέρες πολλές καλή μου Ζαμπία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην ζηλεύεις κυρά μου, αφού εσύ κάνεις θαύματα μέσα στην κουζίνα σου.
Έτσι όντως έχω κάνει κι' εγώ πορτοκαλόπιτα και είναι άκρως επιτυχημένη :-))
Coula...οι θερμίδες δεν είναι κάτι που "συζητάμε" όταν μαγειρεύουμε σ' αυτό το blog :-))) Τις σκεφτόμαστε πάντα, αλλά κάνουν αυτές την δουλειά τους και εμείς την δική μας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και καλή εβδομάδα σοτ εύχομαι.
Pansofix έχεις απόλυτο δίκιο. Είναι κάτι που γίνεται εύκολα και σε χρόνο που μπορείς τέλος πάντων να περιμένεις για να "χορτάσεις" τους πεινασμένους :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σαι καλά Γωγούλα μου, πίτα να 'ναι κι ότι νάναι που λέω κι' εγώ ειδικά όταν μιλάμε για ένα ευπρεπές κολατσιό (όχι αγορασμένο από τον δρόμο).
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές και γλυκές καλημέρες.
Κική μου πίτα για κάθε fun του είδους! Και σε χρόνους dt, αυτό είναι το σημαντικό στην υπόθεση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα σου εύχομαι.
Καλημέρα καλή μου Vita, η συνταγή δεν είναι δικιά μου καλή μου φίλη. Απλώς εγώ την έκανα στα δικά μου μέτρα, και σύμφωνα με τα διαθέσιμα υλικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά.
Ειρήνη μου πίτα που σώζει κάθε κατάσταση είναι τούτη. Όπως άλλωστε το "τοποθέτησε" και η φίλη Pansofix!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα.
Λίλα για γράψε εσύ την γλυκειά εκδοχή. Mιλάμε για την ίδια άραγες, όπως και η Ζαμπία...με τα πορτοκάλια;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤεμπελιές, τι τεμπελιές γλυκειά Μανουσίνα...θέμα χρόνου είναι όλα που το 24ώρο δεν φτάνει ούτε για "ζήτω" καλή μου φίλη.
ΑπάντησηΔιαγραφήωραία η πατσαβουρόπιτα...!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπιτς φυτίλι τη λέω εγώ...
καλή σου εβδομάδα κοριτσάκι..-:))
Αμ, αυτό το πιτς φυτίλι είναι που την κάνει συναρπαστική Spirtokoutaki μου. Καλή εβδομάδα και σε σένα (αν και έχει ξεκινήσει πια για τα καλά).
ΑπάντησηΔιαγραφή