H Ζαμπία είχε μια πολύ κλασσική ελληνική συνταγή για το κουνελάκι στιφάδο, τις προηγούμενες μέρες.
Την λιμπίστηκα είναι αλήθεια και της το έγραψα, αλλά τα κρεμμύδια παρά την γλύκα που αποκτούν στο στιφάδο, εμένα με ενοχλούν κάπως στο στομάχι. Και τώρα πια και τον μεγάλο άντρα της οικογένειας, που το στομάχι του έχει αποκτήσει περίπου έναν χρόνο τώρα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αφού τον οδήγησε ωστόσο σε πολύ μεγάλη απώλεια βάρους, που ήταν και η επιθυμία του.
Άρα τα κρεμμυδάκια στιφάδο αποκλείστηκαν ως εκδοχή και το κουνελάκι έγινε λιγότερο κρεμμυδάτο, αλλά να "φέρνει" λίγο σε στιφάδο με λίγο όμως διαφορετικό τρόπο.
Να σας περιγράψω το πως λοιπόν...
Χρειάζεστε :
1 μεγαλούτσικο κουνέλι,
1 ποτήρι κόκκινο κρασί ή κονιάκ,
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
1/2 φλιτζάνι λάδι,
3-4 ώριμες ντομάτες, καθαρισμένες από την φλούδα, ξεσποριασμένες και λιωμένες με το πιρούνι (θα πρέπει δηλαδή να τις βάλετε για 3-4 λεπτά σε νερό που βράζει, για να φύγει πιο εύκολα η φλούδα, να τις πιέσετε με τα δάχτυλα να βγούν τελείως οι σπόροι και μετά σ' ένα μπολ να τις λιώσετε με το πιρούνι).
Αλάτι, πιπέρι (κατά τα γούστα σας, αλλά μην το παρακάνετε).
1 κουταλιά σούπας ξηρό δεντρολίβανο,
1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο και τέλος,
1/2 φλιτζάνι κοπανισμένα καρύδια στο multi.
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το κουνέλι, το κόβουμε σε μικρές μερίδες και το αφήνουμε για 3-4 ώρες μέσα σε κρασί κόκκινο ή κονιάκ, το οποίο έχουμε εμπλουτίσει με την μισή ποσότητα δεντρολίβανου. Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη. Βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το λάδι τσιγαρίζουμε ελαφρά και στην συνέχεια προσθέτουμε το κουνέλι. Το ροδίζουμε απ' όλες τις πλευρές του. Κατόπιν προσθέτουμε τις λιωμένες ντομάτες, λίγο νεράκι, πιπέρι, αλάτι και το υπόλοιπο δεντρολίβανο. Τ' αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά. Κάπου στα μέσα του βρασμού προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο, που θα δώσει γεύση στο φαγητό.
Όταν το κουνέλι μας έχει μαλακώσει και η σάλτσα έχει αρχίσει να μελώνει ρίχνουμε το τρίμμα καρυδιού και αφήνουμε να πάρει μια βράση μέσα στη σάλτσα ώστε να δέσει.
Είμαστε έτοιμοι.
Σερβίρουμε το κουνέλι σε βαθιά πιατέλα μαζί με τη σάλτσα και συνοδεύουμε με λαζάνια, ψηλές χυλοπιτούλες χωριάτικες (όπως τον παλιό καλό καιρό) ή πατάτες τηγανιτές (σε ροδέλες παρακαλώ για μένα).
Αυτήν την συνταγή, την είχα δώσει παλαιότερα στο Hungry for Life, μαζί με άλλους τρόπους για να μαγειρέψουμε το κουνέλι. Απλώς από τότε, την έχω κάνει πιο "ανάλαφρη" θα έλεγα.
Καλή σας όρεξη.
Την λιμπίστηκα είναι αλήθεια και της το έγραψα, αλλά τα κρεμμύδια παρά την γλύκα που αποκτούν στο στιφάδο, εμένα με ενοχλούν κάπως στο στομάχι. Και τώρα πια και τον μεγάλο άντρα της οικογένειας, που το στομάχι του έχει αποκτήσει περίπου έναν χρόνο τώρα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αφού τον οδήγησε ωστόσο σε πολύ μεγάλη απώλεια βάρους, που ήταν και η επιθυμία του.
Άρα τα κρεμμυδάκια στιφάδο αποκλείστηκαν ως εκδοχή και το κουνελάκι έγινε λιγότερο κρεμμυδάτο, αλλά να "φέρνει" λίγο σε στιφάδο με λίγο όμως διαφορετικό τρόπο.
Να σας περιγράψω το πως λοιπόν...
Χρειάζεστε :
1 μεγαλούτσικο κουνέλι,
1 ποτήρι κόκκινο κρασί ή κονιάκ,
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
1/2 φλιτζάνι λάδι,
3-4 ώριμες ντομάτες, καθαρισμένες από την φλούδα, ξεσποριασμένες και λιωμένες με το πιρούνι (θα πρέπει δηλαδή να τις βάλετε για 3-4 λεπτά σε νερό που βράζει, για να φύγει πιο εύκολα η φλούδα, να τις πιέσετε με τα δάχτυλα να βγούν τελείως οι σπόροι και μετά σ' ένα μπολ να τις λιώσετε με το πιρούνι).
Αλάτι, πιπέρι (κατά τα γούστα σας, αλλά μην το παρακάνετε).
1 κουταλιά σούπας ξηρό δεντρολίβανο,
1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο και τέλος,
1/2 φλιτζάνι κοπανισμένα καρύδια στο multi.
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το κουνέλι, το κόβουμε σε μικρές μερίδες και το αφήνουμε για 3-4 ώρες μέσα σε κρασί κόκκινο ή κονιάκ, το οποίο έχουμε εμπλουτίσει με την μισή ποσότητα δεντρολίβανου. Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη. Βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το λάδι τσιγαρίζουμε ελαφρά και στην συνέχεια προσθέτουμε το κουνέλι. Το ροδίζουμε απ' όλες τις πλευρές του. Κατόπιν προσθέτουμε τις λιωμένες ντομάτες, λίγο νεράκι, πιπέρι, αλάτι και το υπόλοιπο δεντρολίβανο. Τ' αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά. Κάπου στα μέσα του βρασμού προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο, που θα δώσει γεύση στο φαγητό.
Όταν το κουνέλι μας έχει μαλακώσει και η σάλτσα έχει αρχίσει να μελώνει ρίχνουμε το τρίμμα καρυδιού και αφήνουμε να πάρει μια βράση μέσα στη σάλτσα ώστε να δέσει.
Είμαστε έτοιμοι.
Σερβίρουμε το κουνέλι σε βαθιά πιατέλα μαζί με τη σάλτσα και συνοδεύουμε με λαζάνια, ψηλές χυλοπιτούλες χωριάτικες (όπως τον παλιό καλό καιρό) ή πατάτες τηγανιτές (σε ροδέλες παρακαλώ για μένα).
Αυτήν την συνταγή, την είχα δώσει παλαιότερα στο Hungry for Life, μαζί με άλλους τρόπους για να μαγειρέψουμε το κουνέλι. Απλώς από τότε, την έχω κάνει πιο "ανάλαφρη" θα έλεγα.
Καλή σας όρεξη.
Τώρα έδεσε!!μετά από όλα όσα έχω περάσει σήμερα θα ήθελα ένα μεζέ με κρασί αυτή τη φορά φτάνει η μπύρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!!!
Τελευταία έχω εκτιμήσει πολύ το δεντρολίβανο. Εχει ιδιαίτερη γεύση με το κουνέλι, αλλά το φρέσκο δεν παίζεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπαίνω λοιπόν και γω και τι να δω.... καταπληκτικό φαγάκι από την φιλενάδα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ με την Ξανθή βάζω το κρασάκι, βάζεις το μεζέ????
Φιλιά
To επόμενο κουνελάκι μας έτσι θα μαγειρευτεί!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεντανόστιμο μου φαίνεται και θα δοκιμαστεί, αύριο έχουμε κουνελάκι αλλά η παραγγελία είναι για στιφάδο...την άλλη φορά θα το κάνω έτσι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή μου, η γραφειοκρατία στην χώρα μας είναι ένας σύγχρονος άθλος του Ηρακλή! Δύναμη κυρά μου...δύναμη σου εύχομαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμέ να σου στείλω μεζεδάκι ή καλύτερα να σου κάνω το τραπέζι!
Φαίνεται πολύ λαχταριστό! Το κουνέλι δεν το φτιάχνω αλλά και σε κοτόπουλο νομίζω δεν θα είναι άσχημο. Είχα φτιάξει παλιά μια συνταγή με κοτόπουλο και αμύγδαλο τριμμένο, ούτε θυμάμαι που την είχα βρει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο δεντρολίβανο, Κική μου, είναι κατ' αρχας φάρμακο, όπως άλλωστε και όλα τα βότανα που μας χαρίζει η φύση. Αλλά και στην μαγειρική κάνει θαύματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκίμασε να τρίψεις ξηρό στο Multi και να αρωματίσεις βούτυρο που θα το χρησιμοποιήσεις ως πάστα αλλείματος πάνω σε ζεστό ψωμάκι! Τέλεια γεύση.
Καλώς την Πόπη μου, ελπίζω όλα να πήγαν καλά με το event. Για μια ακόμη φορά δεν τα κατάφερα δυστυχώς...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά άμα βάζεις το κρασάκι και συμφωνεί και η Ξανθή, εγώ σας το κάνω το τραπέζωμα με το καρυδάτο :-))
Καλημέρες Μανουσίνα, αν τελικά το φτιάξεις με το επόμενο κουνελάκι, όποτε κι' αν είναι αυτό ... να μας γράψεις τις εντυπώσεις σου καλή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφη, νομίζω πως η δοκιμή αξίζει τον κόπο και θα ικανοποιήσει πολύ με την ιδιαίτερη γεύση του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές-πολλές καλημέρες.
Καλημέρα Μαρία μου, το κουνέλι είναι καλό ως κρέας και ιδανικό για την γεύση του "στιφάδου".
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κοτόπουλο έτσι δεν το έχω φτιαξει ακόμη, αλλά πιστεύω πως θα ταιριάζει.
Περιμένουμε απο σένα την δοκιμή και το τελικό συμπέρασμα.
Aυτό θα πει "fusion cuisine"!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλά, τα σέβη μου, με πολλά εύγε για τη μοναδική γεύση!
Αν και στο μαγείρεμα του κουνελιού έχω κάποια, καλώς ή κακώς, στερεότυπα, σε αυτό εδώ θα υποχωρούσα...με μεγάλη χαρά!
Αμ! το άλλο με τα βουτυράκια, το αποξηραμένο δεντρoλίβανο, "παντρεμένα" με καψαλισμένα ψωμάκια...τι να πω!
Το πιο γλυκό μου χαμόγελο με την καλημέρα μου.
Καλώς την Ζαμπία, για κουζίνα με δημιουργίες «fusion» δεν ξέρω καλή μου φίλη, αν είμαι!!! Αλλά για μια κουζίνα σαν την δικιά μου, κάνω ότι μπορώ καλύτερο, εκμεταλλευόμενη τις εμπειρίες από παλιότερες μαγείρισσες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάπως έτσι έκανε κατά καιρούς μια γηραιά φίλη από τα μέρη της Τριπόλεως το κουνελάκι. Στην ορεινή Αρκαδία τα καρύδια είναι κάτι που χρησιμοποιούν αρκετά. Έτσι την έκανα για πρώτη φορά, όπως περίπου μου την είχε πει.
Ε, σήκωσε και παραλλαγές με τον καιρό (μιας και μείωσα κατα πολύ το κρεμμύδι) και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε...
Είναι όπως ο μπακαλιάρος με τις μαύρες σταφίδες! Fusion συνταγή κι’ αυτός :-)), για όποιον τον έχει γευτεί.
Το βουτυρένιο άλειμμα με δεντρολίβανο είναι τελείο ως ορεκτικό και δένει υπέροχα με φρέσκια ντομάτα, άμα δε είναι και ξερική ακόμη καλύτερα!
Φιλιά κι απο εμάς.
πραγματικα φαινεται υπεροχο!! γεα στα χερια σου :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάτι ανάμεσα στο λαγωτό και το στιφάδο η συνταγή σου Πηνελόπη! Πολύ ωραίος συνδυασμός.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για το δεντρολίβανο...Εδώ το βάζουμε πολύ συχνά στα τηγανητά και τα ψητά μας.Αγαπημένο μυρωδικό.
Το κουνελάκι σαν κρέας δεν το έχω συνηθίσει, αν και γνωρίζω ότι είναι πολύ υγιεινό. Βέβαια από το δικό σου φαγάκι θα δοκίμαζα, γιατί η εκδοχή σου μου φαίνεται πολύ δελεαστική -καρύδια, δενδρολίβανο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι για το κρασάκι δεν θα είχα καμία αντίρρηση!
Γράφτηκα στους αναγνώστες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν θέλεις μας προσθέτεις.
Ευχαριστω
Αnoiksi & Anna
1) http://spring-anoixi.blogspot.com/
kai 2).http://anna1stef.blogspot.com/
Να 'σαι καλα Μαρία μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια.
Vita μου καλή, πρέπει να την φτιάχνετε και στην Κρήτη τηνσυνταγή αυτή κάπως παρόμοια όπως καταλαβαίνω. Να μας πεις κάποια στιγμή και την δική σας εκδοχή καλή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα αρωματικά και τα βότανα είναι χαρά της ζωής στην Κρήτη. Όσες φορές βρέθηκα σε φιλικό σπίτι, πάντα εφευγα με τα σχετικά πεσκέσια μου από την Κρητική εξοχή και φύση.
Αν και δεν το τρωω το κουνελάκι σίγουρα το καρυδάτο σου είναι πεντανόστιμο και πολύ ιδιαιτερο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο δεντρολίβανο το βάζω πολύ στα φαγητά τώρα τελευταία. Εχω και 2 γλαστρούλες στο μπαλκόνι και κοβω.
Καλή σου μέρα
Ελένη μου, θα πρέπει να σας κάνω το τραπέζι! Μαζεύτηκαν πολλές υποψήφιες "δοκιμάστριες" τούτης της ρετσέτας οπότε παρέα μ' ένα ωραίο κρασάκι, θα πούμε πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει μόνον να σε περιμένουμε να έρθεις στην πατρίδα :-)))
Marion καλή μου, για όλα τα πράγματα πάντα υπάρχει μια αρχή. Ίσως άμα φτιάξεις κουνελάκι με τούτην την συνταγή, μπορεί και ν' αρχίσει σιγά-σιγά να το τρώς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο δεντρολίβανο χαρίζει πολύ ιδιαίτερη γεύση στα φαγητά που έχουν φρέσκεια ντομάτα. Μπαρμπούνια σαβόρο...το κάτι άλλο σε γεύση, ειδικά άμα τα ψαράκια είναι φρέσκα και η ντομάτα στην εποχή της!
Πολλές καλημέρες.