Η πάστα φλώρα είναι από τα πολύ κλασσικά και αγαπητά σε όλους, σπιτικά γλυκά.
Ταιριάζει με τον πρωϊνό ή απογευματινό σας καφέ.
Πάει με παρέα, ή και χωρίς, γιατί καμμιά φορά μπορεί και να μην θέλεις να την μοιραστείς :-))
Πάντως το δικό μας ταψάκι που έγινε με κάποια παραλλαγή από τα συνηθισμένα είδη μαρμελάδας...με μαρμελάδα δηλαδή φρούτων τριλογίας: μπανάνας, μήλου, ακτινίδιου που είχα φτιάξει από καιρό και περίμενε υπομονετικά την ώρα της, καθώς και λίγο βερίκκοκο που είχε ξεμείνει, άρα μιλάμε τελικά για τετραλογία, είχε επιτυχία.
Μείνανε δύο κομματάκια, αλλά το πρωί δεν βλέπω να τα βρίσκει!
Υλικά για την ζυμή:
1 κεσεδάκι λιωμένη μαργαρίνη (με άρωμα βουτύρου)
χυμός από δύο φρέσκα πορτοκάλια
το ξύσμα των πορτοκαλιών
3 κουταλιές σούπας λικέρ κανελάδας
3 σταγόνες εσάνς πορτοκαλιού ή βανίλλιας.
1/3 κούπας ζάχαρη
1 πακέτο αλεύρι αυτοδιογκούμενο
Υλικά για την γέμιση:
1/2 κιλό μαρμελάδα μπανάνας, μήλου, ακτινίδιου και βερίκοκκου (που είχα από το σιροπιαστό κέϊκ) ενώ τέλος 2 μεγάλες μπανάνες κομμένες σε ροδέλλες ήρθαν και έκατσαν πάνω στην μαρμελάδα για ενίσχυση γεύσης.
Φτιάχνεται το ίδιο γρήγορα, με το γρήγορα που καταναλώνεται, καμμία αμφιβολία δεν υπάρχει γι' αυτό :-))
Βάζουμε σε βαθύ μπολ το λιωμένο βούτυρο, τον χυμό, το ξύσμα, το λικέρ, το εσάνς πορτοκαλιού ή βανίλλιας, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με το μίξερ μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Κάποια στιγμή το μίξερ δεν μας χρειάζεται άλλο και προχωράμε σε ζύμωμα με το χέρι, μέχρι να έχουμε μια ωραία σε υφή ζύμη.
Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και τα ανοίγουμε σε φύλλο, το οποίο τοποθετούμε σε ταρτιέρα ή ταψάκι μικρό του φούρνου των 30 εκατοστών. Ανοίγουμε καλά την ζύμη με τα δαχτυλάκια μας, να μοιάζει παντού όμοια σε πάχος μέσα στο σκεύος μας.
Βάζουμε πάνω στην ζύμη την μαρμελάδα, απλώνουμε καλά μ' ένα κουτάλι και στην συνέχεια προσθέτουμε τις ροδέλλες μπανάνας.
Το υπόλοιπο 1/3/ ζύμη την ανοίγουμε σε φύλλο, πάνω σ' ένα κομμάτι λαδόχαρτο, την κόβουμε σε λωρίδες μ' ένα κοφτερό μαχαίρι και στολίζουμε την επιφάνεια της πάστα φλώρα, με την μορφή του κελιού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, για μισή ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια της ζύμης μας.
Σίγουρα θα ικανοποιήσει όλους μέσα στην οικογένεια, ενώ η μαρμελάδα και τα φρούτα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι καθαρά θέμα "στόκ" και διάθεσης.
Ταιριάζει με τον πρωϊνό ή απογευματινό σας καφέ.
Πάει με παρέα, ή και χωρίς, γιατί καμμιά φορά μπορεί και να μην θέλεις να την μοιραστείς :-))
Πάντως το δικό μας ταψάκι που έγινε με κάποια παραλλαγή από τα συνηθισμένα είδη μαρμελάδας...με μαρμελάδα δηλαδή φρούτων τριλογίας: μπανάνας, μήλου, ακτινίδιου που είχα φτιάξει από καιρό και περίμενε υπομονετικά την ώρα της, καθώς και λίγο βερίκκοκο που είχε ξεμείνει, άρα μιλάμε τελικά για τετραλογία, είχε επιτυχία.
Μείνανε δύο κομματάκια, αλλά το πρωί δεν βλέπω να τα βρίσκει!
Υλικά για την ζυμή:
1 κεσεδάκι λιωμένη μαργαρίνη (με άρωμα βουτύρου)
χυμός από δύο φρέσκα πορτοκάλια
το ξύσμα των πορτοκαλιών
3 κουταλιές σούπας λικέρ κανελάδας
3 σταγόνες εσάνς πορτοκαλιού ή βανίλλιας.
1/3 κούπας ζάχαρη
1 πακέτο αλεύρι αυτοδιογκούμενο
Υλικά για την γέμιση:
1/2 κιλό μαρμελάδα μπανάνας, μήλου, ακτινίδιου και βερίκοκκου (που είχα από το σιροπιαστό κέϊκ) ενώ τέλος 2 μεγάλες μπανάνες κομμένες σε ροδέλλες ήρθαν και έκατσαν πάνω στην μαρμελάδα για ενίσχυση γεύσης.
Φτιάχνεται το ίδιο γρήγορα, με το γρήγορα που καταναλώνεται, καμμία αμφιβολία δεν υπάρχει γι' αυτό :-))
Βάζουμε σε βαθύ μπολ το λιωμένο βούτυρο, τον χυμό, το ξύσμα, το λικέρ, το εσάνς πορτοκαλιού ή βανίλλιας, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με το μίξερ μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Κάποια στιγμή το μίξερ δεν μας χρειάζεται άλλο και προχωράμε σε ζύμωμα με το χέρι, μέχρι να έχουμε μια ωραία σε υφή ζύμη.
Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και τα ανοίγουμε σε φύλλο, το οποίο τοποθετούμε σε ταρτιέρα ή ταψάκι μικρό του φούρνου των 30 εκατοστών. Ανοίγουμε καλά την ζύμη με τα δαχτυλάκια μας, να μοιάζει παντού όμοια σε πάχος μέσα στο σκεύος μας.
Βάζουμε πάνω στην ζύμη την μαρμελάδα, απλώνουμε καλά μ' ένα κουτάλι και στην συνέχεια προσθέτουμε τις ροδέλλες μπανάνας.
Το υπόλοιπο 1/3/ ζύμη την ανοίγουμε σε φύλλο, πάνω σ' ένα κομμάτι λαδόχαρτο, την κόβουμε σε λωρίδες μ' ένα κοφτερό μαχαίρι και στολίζουμε την επιφάνεια της πάστα φλώρα, με την μορφή του κελιού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, για μισή ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια της ζύμης μας.
Σίγουρα θα ικανοποιήσει όλους μέσα στην οικογένεια, ενώ η μαρμελάδα και τα φρούτα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι καθαρά θέμα "στόκ" και διάθεσης.
Μμμμμ...ΤΕΛΕΙΑ σου εγινε..Μπραβο,γεια στα χερακια σου..οσο για την τετραλογια ειμαι σιγουρη οτι ηταν πεντανοστιμη...Καλη σου μερα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αγαπημένο μου γλυκάκι.Μοιάζει υπέροχη.Και είναι ένα γλυκό που τρώγεται ευχάριστα όλες τις ώρες της ημέρας.Τι καλά θα ήταν να είχα ένα κομματάκι τώρα παρέα με το καφεδάκι μου......
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το γλυκό είναι τόσο αγαπημένο μου που... προσπαθώ να μην το φτιάχνω γιατί το εξαφανίζω όλο εγώ μετά! Οπότε, με πόνο ψυχής, θα αγνοήσω τη φωτογραφία της υπέροχης δημιουργίας σου και θα ευχηθώ απλά καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην είχα στο πρόγραμμα έτσι κι αλλιώς γι αυτή την εβδομάδα!!! Μου έδωσες φοβερή ιδέα για να "γράψω" κι εγώ μια τετραλογία :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
καλημέρα Πηνελόπη :)
Αυτή η πολυ-γέμιση θα την κάνει άκρως λαχταριστή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία ιδέα και η ενίσχυση με τις ροδέλες μπανάνας, φαντάζομαι όσο είναι ζεστή, πασπαλισμένη και με κανέλα θα σου σπάει τη μύτη με τα αρώματά της!
Καλημέρα :)
Σ' ευχαριστώ Γωγούλα, πραγματικά είχε επιτυχία και τούτη η εκδοχή (με την τετραλογία φρούτων). Γενικώς δεν την φτιάχνω πολύ συχνά, αλλά κάθε φορά γίνεται ανάρπαστη και φαίνεται να πηγαίνουμε σύντομα και για νέο ταψάκι, καθώς υπάρχουν σχετικά αιτήματα μέσα στην οικογένεια :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Εριφύλλη, κι' εγώ ήλπιζα για ένα κομματάκι μαζί με τον πρωϊνό μου καφέ, αλλά μπα που τέτοια τύχη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έμεινε ούτε ψίχουλο...
Αμαλία μου, όσο πόνο ψυχής κι' αν αισθανόμαστε, τίποτε δεν γίνεται καλή μου :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσωπικά έφαγα 2 κομμάτια απο το ταψάκι, το υπόλοιπο μάλλον δεν το πρόλαβα (αλλά σαφώς καλύτερα ήταν έτσι).
Καλή σου μέρα και καλή δύναμη εύχομαι.
Άντε Γιώργη, περιμένουμε την δική σου τετραλογία... έτσι για να την "ζηλέψουμε".
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές καλημέρες και δύναμη εύχομαι.
Σκοτεινούλα μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήζεστή όχι (καφτή) είναι τέλεια, η μυρωδιά της μπανάνας έδωσε άλλη διάσταση στο κλασσικό γλυκό.
Κι' αν είχε και μπαλίτσα παγωτό, κατά προτίμηση παρφέ μπανάνας που έφαγα πρόσφτα, από δίπλα... είμασταν κατευθείαν για τα "σκοτεινά σου μυστήρια κουζίνας"!
Καλή σου μέρα καλή μου.
Δεν έμεινε τίποτα ε; Να μη ζητήσω;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, Πηνελόπη μου, θα έρθω σε σένα για καφεδάκι ένα ένα μεγάααααλο κομμάτι! Δεν αρέσει στους υπόλοιπους κι έτσι δεν την φτιάχνω, αν και μου α΄ρεσει πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία, όπως τα λες, ούτε ψιχουλάκι...αλλά θα κάνω ένα ακόμη ταψί, οπότε θα σου κρατήσω το κομμάτι σου :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα που βρήκαμε και κάποιους που να μην τους αρέσει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλένη μου, έλα εσύ κι' εγώ θα κάνω ταψί μόνον για σένα...θα το πάρεις και μαζί σου και όσο κρατήσει :-))
Καλή σου μέρα καλή μου.
Καλά που έλειπα και δεν με έπιασαν λιγούρες. Σήμερα είχαμε εσωτερικό τουρισμό!!Πήγαμε ταξίδι το φάκελο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜυρίζομαι ότι έγινε αφράτη και ζουμερή κι έχω πολύ καιρό να φτιάξω μια. Πολλά φιλιά.
Μετά τα σιροπιαστά η πάστα φλώρα ή φρόλα είναι η λατρεμένη μου!! Επίσης να πω οτι για το δωράκι μια χαρά μου είναι ο Αύγουστος....το φιλάκι όμως το ήθελα νωρίτερα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτός ο "εσωτερικός" τουρισμός του φακέλλου καλή μου Ξανθή με κάνει ν' ανησυχώ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω τελικά, να ολοκληρώθηκε και να βρήκε το τόπο διακοπών του!
Έγινε όντως πολύ νόστιμη. Κι' εσύ ξέρω καλά ότι έχεις άφθονη πρώτη ύλη :-)) Πολλές καλημέρες.
Λίλα μου καλή, ας ελπίσουμε ότι δεν θα μας "πάρει" Αυγουστος για να πάρεις το δωράκι αλλά και το φιλάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού ήρθες όμως στην Αθήνα (σε πρόδωσε το πάρτι του καναπέ) δεν έκανες ένα τηλεφωνάκι μήπως και βρισκόμασταν κι' έπαιρνες και το φιλάκι σου εγκαίρως :-))
Αυτή η πάστα φλώρα είχε μεγάλη επιτυχία τελικά και σύντομα μας βλέπω για μια ακόμη "εκτέλεση" με την τετραλογία φρούτων.
Πολλές και γλυκειές καλημέρες.
Pwpw xeligwthika!!!Poly wraia syntagi!Afou mallon oute psihoulo de thameine, tha perioristw sti fwtografia..XO
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπο το επόμενη ταψάκι Χαρά, να κρατήσω κομμάτι να σου στείλω :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήαν και πέφτεις μακριά μας.