30.1.17

Ταρτάκι με κρέμα ταχινιού-πορτοκαλιού

Διαφήμιση δεν κάνω και το δηλώνω ευθύς εξ' αρχής για να μην με παρεξηγήσετε φίλες και φίλοι αναγνώστες, αλλά το προϊόν που θα σας δείξω πιο κάτω είναι από τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει μέσα στην χρονιά που μας πέρασε.
Και το γράφω έτσι, γιατί σαν προσωπικό στόχο έχω θέσει να δοκιμάζω νέα προϊόντα που βρίσκω στα SM, όταν έχω χρόνο και χαζεύω τα ράφια, μέσα στα πλαίσια των οικονομικών μου δυνατοτήτων αλλά και γεύσεων που πιστεύω πως θα μας αρέσουν οικογενειακώς.
Εδώ "κάθεται καλά" αυτό που έλεγε και ο Λάκης Λαζόπουλος στου 10 Μικρούς Μήτσους: ρε 'συ Χριστόφορε, πάμε Βασιλόπουλο να χαζέψουμε μουστάρδες; (!!!)

Έτσι σας έδειξα στο περελθόν: το Ζαγορίσιο φύλλο του Χαβέλα, (Πέπη μου, συμφωνείς φαντάζομαι...), τον καπνιστό τόνο από την Τράτα, τα φύλλα Περέκ και Γαής τυρί από τον Ραγιάν, το κασέρι Ξάνθης από τον Χατζηϊωννίδη, τα κατεξυγμένα Berries της Alterra, τα γροθοτυράκια του Ζοφεφίνου, το στρογγυλό χωριάτικο φύλλο από την Ζύμη Ψαχνών και κάποια άλλα... Προϊόντα που είτε τα βρήκα στα SM, είτε τα έφερα από ταξίδι στον τόπο παραγωγής τους και ήθελα να τα μοιραστώ μαζί σας στη συνταγή που τα συμπεριέλαβα.
Κάποιες από αυτές τις δοκιμές μ' έχουν δικαιώσει απόλυτα μέσα στο πέρασμα του χρόνου και έχω αγοράσει και ξαναγοράσει το συγκεκριμένο προϊόν.
 Έτσι και τώρα με το ταχίνι με πορτοκάλι από την βιομηχανία Χαϊτογλου.

Πήρα το πρώτο βάζο δοκιμαστικά γιατί ήταν σε καλή τιμή και μέσα σε 10 ημέρες αγόρασα άλλα δύο, για να τα έχω στο ντουλάπι μου (αχόρταγο μάτι)!
 Όπως καταλαβαίνετε βρήκε εφαρμογή σε γλυκές συνταγές αλλά και σκέτο πάνω σε λαδοπαξίμαδο ή ψωμάκι φρυγανισμένο είναι εξαιρετικό.

Ταρτάκια με κρέμα ταχινιού-πορτοκαλιού


Υλικά:
10-12 στρογγυλά σφολιατάκια,
4 κουταλιές ταχίνι με άρωμα πορτοκαλιού,
χυμό και ξύσμα από 2 (μη κερωμένα) μέτρια πορτοκάλια,
100 γραμ. τυρί κρέμα,
1/3 κοφτό κουταλάκι κρυσταλλική βανίλια (ή υγρό εσάνς βανίλιας)
άχνη ζάχαρη και κανέλα σκόνη ανακατεμένες μαζί (περίπου 2 κουταλιές της σούπας άχνη με ένα κουταλάκι κανέλα)
30-35 φουντούκια ψημένα, όχι όμως αλατισμένα.
Χαρτί ψησίματος.

Αρχικά άφησα τα σφολιατάκια να ξεπαγώσουν για 2 ώρες εκτός ψυγείο.
Στη συνέχεια έκοψα 4 λωρίδες από χαρτί ψησίματος με πλάτος 10-12 περίπου εκατοστά και κάθε λωρίδα την έκοψα σε 3 ίσα μέρη.
Πάνω σε κάθε χαρτάκι άνοιξα ελαφρώς ένα σφολιατάκι και μετά το τοποθέτησα μέσα στο ταψί για τα muffins (με το χαρτί). Το σημειώνω πως το αντικολλητκό χαρτί είναι ο καλύτερος τρόπος για ψήσετε στο συγκεκριμένο σκεύος χωρίς απώλειες, καθώς πολλές φορές τα ειδικά χαρτάκια αποδεικνύονται "τζίφος"...


Ετοίμασα απλά και γρήγορα την κρέμα με: το ταχίνι, τον χυμό, το ξύσμα και το κρεμώδες τυρί ζεσταίνοντάς τα για ένα λεπτό στον φούρνο μικροκυμάτων μέσα σ' ένα πυρίμαχο (ή άλλο μπολ) ανακάτεψα μετά και τη βανίλια και χτύπησα για λίγο μ' ένα πιρούνι ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Έβαλα από δύο κουταλάκια του γλυκού γέμιση μέσα στο κάθε σφολιατάκι και από πάνω 3-4 ολόκληρα φουντούκια πιέζοντας τα ελαφρώς.


Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο, με αέρα στους 180 βαθμούς, μέχρι που φούσκωσαν και ρόδισαν τα τοιχώματα από τα σφολιατάκια.
Τα έβγαλα από τον φούρνο, άφησα 5-6 λεπτά να σταθούν, αφαίρεσα πανεύκολα το χαρτί ψησίματος και πασπάλισα με  άχνη και κανέλα.


Γλυκάκι σε χρόνο dt, με γεύση απίστευτη!
Μ' όσο το δυνατόν πιο λίγη επιβάρυνση αφού δεν προστέθηκε καθόλου ζάχαρη καθώς το συγκεκριμένο ταχίνι περιέχει καστανή ζάχαρη και χωρίς πολλά-πολλά περιττά.
Σας συνιστώ να τα δοκιμάσετε και θα χαρώ ν' ακούσω τα σχόλιά σας.
Καλή εβδομάδα σε όλες και όλους εύχομαι.

12 σχόλια:

  1. Το αγοράζω αυτό το ταχίνι γιατί αρέσει στον Θ. να το τρώει έτσι με το κουτάλι.
    Αυτό το Ζαγορίσιο φύλλο που λες που το βρίσκεις;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δικαιώνω απολύτως τον Θ. Ξανθή μου.
      Κι' εγώ το δοκίμασα σκέτο, πριν το χρησιμοποιήσω σε κάποια παρασκευή και σαφώς ενθουσιάστηκα.

      Το φύλλο "Ζαγορίσιο" του Χαβέλα, μόνον στο ΑΒ το έχω βρει και κυρίως στα μεγάλα υποκαταστήματα του. Πάντα στο ψυγείο με τα σχετικά κατεψυγμένα είδη.

      Διαγραφή
  2. λατρευω το ταχινι.και ειδικα τις ταχινοπιτες.η συνταγη αυτη ειναι για μενα.πολλα φιλια και καλη εβδομαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίτσα σήμερα έφτιαξα και ψωμί γλυκό με τούτο το ταχίνι, ξύσμα και χυμό πορτοκάλι, γιαούρτι, φουντουκάκια και σταφίδες μουλιασμένες σε κονιάκ. Κρίμα που δεν είμαστε κοντά να σε τρατάρω.
      Το μασούλαγα στο πρωινό και ήμουν εξαιρετικά ευτυχής.

      Διαγραφή
  3. Με πέθανες βραδιάτικα Πηνελόπη μου!! Κι όχι τίποτε άλλο αλλά το έχω αυτό το ταχίνι και προσπαθώ να μην το βλέπω γιατί το λατρεύω!! Τέλεια πρόταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ να δεις τι μου κάνεις ώρες-ώρες Κική μου :-)))
      Να σου πω, όμως αυτό είναι γλυκάκι εύκολο και υγιεινό για τις ώρες που θέλουμε κάτι απολαυστικό και χωρίς πολύ μπελά!!
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  4. Ωραίες μυρωδιές!!! Και εύκολο και γρήγορο, άντε πάλι με τα νόστιμα γλυκά, δεν πρόκειται εγώ να μπω σε σειρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμαλία μου, εμείς για να μπούμε σε σειρά ...πρέπει να κλειδωθούμε σε δωμάτιο σκοτεινό και χωρίς επικοινωνία Internet :-))
      Θυμάσαι κάτι μηλοπιτάκια γρήγορα που είχες δοκιμάσει παλιά...ε, αυτά τα ταρτάκια είναι ακόμη πιο γρήγορα και πολύ νόστιμα.
      Νομίζω πως πρέπει να την κάνεις τη δοκιμή.
      Χαιρετισμούς και καλό Σαββατοκύριακο.

      Διαγραφή
  5. Λοιπόν, εγώ σε πιστεύω ότι δεν κάνεις διαφήμιση γιατί έτσι αισθάνομαι κ εγώ. Θεωρώ πολύ καλό και αληθινό να μοιραζόμαστε τη γνώμη μας για προϊόντα που δοκιμάσαμε και μας άρεσαν - χωρίς να υπάρχει κάποιο κέρδος. Αυτό το ταχίνι, το έχω δει και εγώ αλλά δεν το έχω αγοράσει ποτέ - νομίζω ότι ήρθε η ώρα του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που αναγνωρίζεις το συναίσθημα που περιγράφω Ευαγγελία μου. Την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε SM κάνε μια έρευνα κι' αν βρεις τούτο το προϊόν κάνε μια αγορά. Αξίζει τον κόπο.
      Χαιρετισμούς σου στέλνω.

      Διαγραφή
  6. Πολύ καλά κάνεις και δίνεις προιόντα! Κι εγώ λέω πια τα υλικά που χρησιμοποιώ γιατί έτσι κι αλλιώς με ρωτάνε. Καλά τα ταρτάκια υπέροχα φαίνονται και είμαι και φαν του ταχινιού... με άρωμα πορτοκάλι δεν το είχα δει και θα το ψάξω. Καλό, γλυκό ΣΚ Πηνελόπη μου, φιλιά!

    http://artdecorationcrafting.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ Μαρίνα μου με τα υλικά που χρησιμοποιείς με "βάζεις" πάντα στα αίματα. Και πόσο χαίρομαι όταν βλέπω πόσο ωραία πράγματα μπορείς να κάνεις. Σε διαβάζω συνέχεια (έστω κι' αν δεν σχολιάζω κάθε φορά) από τότε που σε "ανακάλυψα" και όλο ξεσηκώνομαι για αλλαγές μέσα στο σπίτι, καθώς δεν μπορώ να βλέπω πάντα τα ίδια πράγματα με τον ίδιο τρόπο γύρω μου.
      Φιλιά πολλά κι' από εμένα και να έχεις ένα όμορφο και φωτεινό Σαββατοκύριακο.

      Διαγραφή