Οι δρόμοι μας γυρίζουν πια στην "βάση" μας!
Πιάνω σιγά-σιγά και πάλι τις δράσεις στην κουζίνα και μπαίνω στην λογική να αξιοποιήσω τις πάμπολλες μαρμελάδες που έφτιαξα ή μου χαρίστηκαν, τούτο το καλοκαίρι.
Οι άντρες δεν τις πολύ τρώνε, αλλά εμένα μου αρέσει η όλη διαδικασία και τα αρώματα που ξεχύνονται στην κουζίνα όταν βράζουν τα φρούτα παρέα με κάποια μπαχαρικά.
Να γλυκάνουμε λοιπόν την επάνοδο με μια γευστική τάρτα με μαρμελάδα σύκο και όχι μόνον :-)
Η συγκεκριμένη δε, έγινε και "σκεπαστή" για να θυμίζει λίγο τις αμερικάνικες πίτες φρούτων, που προσωπικά μου αρέσουν πολύ ως ιδέα.
Για την ζύμη
180 γραμ. βούτυρο αγελάδος ανάλατο,
100 γραμ. παρθένο ελαιόλαδο,
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη,
1/2 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
1 σφηνάκι λικέρ μαστίχας Καλλικούνη (το έφερα από τα πάτρια)
1 μεγάλο αυγό,
350-400 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 κουταλάκι κοφτό μπέικιν πάουντερ,
ξύσμα από ένα λεμόνι ή μια κουταλιά μαρμελάδα λεμόνι (όπως έκανα προσωπικά).
Για την γέμιση
2,5 φλιτζάνια μαρμελάδα σύκου (σπιτική, την οποία έβρασα μαζί με μπαχαρικά στα μέσα Αυγούστου από ώριμα σύκα)
1,5 φλιτζάνι αλεσμένο καρύδι μαζί με φρυγανιά (το οποίο για να πω την αλήθεια, μου είχε περισσέψει από μπακλαβά που έκανα στην γιορτή της Παναγίας)
1/2 κουταλάκι κανέλα σκόνη,
1/4 κοφτό κουταλάκι γαρίφαλο σκόνη (για περισσότερο άρωμα).
Αρχικά άφησα λίγο το βούτυρο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και κατόπιν το χτύπησα (με το μίξερ χειρός) παρέα μεν το λάδι, την άχνη ζάχαρη και το αυγό. Όταν άσπρισε το μείγμα πρόσθεσα την βανίλια και την μαρμελάδα λεμόνι και το μισό αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν.
Κατόπιν έβαλα το λικέρ μαστίχας και το υπόλοιπο αλεύρι και δούλεψα τη ζύμη ελαφρώς με το χέρι.
Όχι πολύ δούλεμα για να έχει καλύτερη υφή μετά στο ψήσιμο.
Την άφησα να ξεκουραστεί μισή ώρα.
Πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος άνοιξα τα 2/3 ζύμης με το πλαστιράκι σ' ένα φύλλο.
Το μετέφερα μαζί με το χαρτί πάνω στην ταρτιέρα μου και ότι περίσσευε πέρα από τα τοιχώματα το έκοψα μ' ένα μαχαίρι.
Τα περισσεύματα τα ένωσα με την υπόλοιπη ζύμη για να κάνω το δεύτερο φύλλο που θα σκέπαζα την τάρτα και το οποίο πάλι το άνοιξα πάνω σ' ένα αντικολλητικό χαρτί.
Σε ένα μπολ ένωσα την μαρμελάδα με το αλεσμένο καρύδι-φρυγανιά και τα μπαχαρικά και γέμισα την τάρτα.
Σκέπασα με το δεύτερο φύλλο στο οποίο έκανα μ' ένα μεταλλικό κουπ πατ, μια καρδούλα στη μέση, για ομορφιά, αλλά και για να φεύγει ο ατμός κατά το ψήσιμο, έτσι ώστε να μην φουσκώσει ανόμοια η πάνω ζύμη.
Δυστυχώς κατά την μεταφορά και το "τουμπάρισμα" πάνω στην γέμιση, το φυλλαράκι της ζύμης, που είναι αρκετά τριφτή, μου χάλασε λίγο αλλά τα κατάφερα να το μοντάρω χωρίς απώλειες :-))
Ψήσιμο στους 180 βαθμούς με αέρα, σε ελαφρώς προθερμασμένο φούρνο και σε 20-25 λεπτά το γλυκάκι ήταν έτοιμο.
Το άφησα να κρυώσει καλά και μετά το στόλισα με λίγη έξτρα άχνη (για να καλύψω και την κακοτεχνία).
Μια αρωματική τάρτα που μας οδηγεί από το καλοκαίρι, σιγά-σιγά προς το φθινόπωρο.
Καλό μήνα σας εύχομαι.
Καλό Σαββατοκύριακο... και Χρόνια Πολλά στις πάμπολλες εορτάζουσες της 1ης του Σεπτέμβρη (μεταξύ αυτών και εγώ).
Πιάνω σιγά-σιγά και πάλι τις δράσεις στην κουζίνα και μπαίνω στην λογική να αξιοποιήσω τις πάμπολλες μαρμελάδες που έφτιαξα ή μου χαρίστηκαν, τούτο το καλοκαίρι.
Οι άντρες δεν τις πολύ τρώνε, αλλά εμένα μου αρέσει η όλη διαδικασία και τα αρώματα που ξεχύνονται στην κουζίνα όταν βράζουν τα φρούτα παρέα με κάποια μπαχαρικά.
Να γλυκάνουμε λοιπόν την επάνοδο με μια γευστική τάρτα με μαρμελάδα σύκο και όχι μόνον :-)
Η συγκεκριμένη δε, έγινε και "σκεπαστή" για να θυμίζει λίγο τις αμερικάνικες πίτες φρούτων, που προσωπικά μου αρέσουν πολύ ως ιδέα.
Σκεπαστή Τάρτα Σύκου
Για την ζύμη
180 γραμ. βούτυρο αγελάδος ανάλατο,
100 γραμ. παρθένο ελαιόλαδο,
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη,
1/2 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
1 σφηνάκι λικέρ μαστίχας Καλλικούνη (το έφερα από τα πάτρια)
1 μεγάλο αυγό,
350-400 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 κουταλάκι κοφτό μπέικιν πάουντερ,
ξύσμα από ένα λεμόνι ή μια κουταλιά μαρμελάδα λεμόνι (όπως έκανα προσωπικά).
Για την γέμιση
2,5 φλιτζάνια μαρμελάδα σύκου (σπιτική, την οποία έβρασα μαζί με μπαχαρικά στα μέσα Αυγούστου από ώριμα σύκα)
1,5 φλιτζάνι αλεσμένο καρύδι μαζί με φρυγανιά (το οποίο για να πω την αλήθεια, μου είχε περισσέψει από μπακλαβά που έκανα στην γιορτή της Παναγίας)
1/2 κουταλάκι κανέλα σκόνη,
1/4 κοφτό κουταλάκι γαρίφαλο σκόνη (για περισσότερο άρωμα).
Αρχικά άφησα λίγο το βούτυρο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και κατόπιν το χτύπησα (με το μίξερ χειρός) παρέα μεν το λάδι, την άχνη ζάχαρη και το αυγό. Όταν άσπρισε το μείγμα πρόσθεσα την βανίλια και την μαρμελάδα λεμόνι και το μισό αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν.
Κατόπιν έβαλα το λικέρ μαστίχας και το υπόλοιπο αλεύρι και δούλεψα τη ζύμη ελαφρώς με το χέρι.
Όχι πολύ δούλεμα για να έχει καλύτερη υφή μετά στο ψήσιμο.
Την άφησα να ξεκουραστεί μισή ώρα.
Πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος άνοιξα τα 2/3 ζύμης με το πλαστιράκι σ' ένα φύλλο.
Το μετέφερα μαζί με το χαρτί πάνω στην ταρτιέρα μου και ότι περίσσευε πέρα από τα τοιχώματα το έκοψα μ' ένα μαχαίρι.
Τα περισσεύματα τα ένωσα με την υπόλοιπη ζύμη για να κάνω το δεύτερο φύλλο που θα σκέπαζα την τάρτα και το οποίο πάλι το άνοιξα πάνω σ' ένα αντικολλητικό χαρτί.
Σε ένα μπολ ένωσα την μαρμελάδα με το αλεσμένο καρύδι-φρυγανιά και τα μπαχαρικά και γέμισα την τάρτα.
Σκέπασα με το δεύτερο φύλλο στο οποίο έκανα μ' ένα μεταλλικό κουπ πατ, μια καρδούλα στη μέση, για ομορφιά, αλλά και για να φεύγει ο ατμός κατά το ψήσιμο, έτσι ώστε να μην φουσκώσει ανόμοια η πάνω ζύμη.
Δυστυχώς κατά την μεταφορά και το "τουμπάρισμα" πάνω στην γέμιση, το φυλλαράκι της ζύμης, που είναι αρκετά τριφτή, μου χάλασε λίγο αλλά τα κατάφερα να το μοντάρω χωρίς απώλειες :-))
Ψήσιμο στους 180 βαθμούς με αέρα, σε ελαφρώς προθερμασμένο φούρνο και σε 20-25 λεπτά το γλυκάκι ήταν έτοιμο.
Το άφησα να κρυώσει καλά και μετά το στόλισα με λίγη έξτρα άχνη (για να καλύψω και την κακοτεχνία).
Μια αρωματική τάρτα που μας οδηγεί από το καλοκαίρι, σιγά-σιγά προς το φθινόπωρο.
Καλό μήνα σας εύχομαι.
Καλό Σαββατοκύριακο... και Χρόνια Πολλά στις πάμπολλες εορτάζουσες της 1ης του Σεπτέμβρη (μεταξύ αυτών και εγώ).
Καλό μήνα Πηνελόπη και χρόνια πολλά με υγεία!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Φθινόπωρο!!
Η τάρτα σου υπέροχη μου αρέσει πολύ η μαρμελάδα σύκου!!
Μάχη σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου.
ΔιαγραφήΚαλό Φθινόπωρο και σ' εσένα εύχομαι, όσο για την τάρτα πραγματικά ήταν ένα πολύ γευστικό γλυκό.
Καλό φθινοπωρινό μήνα! Ωραία τάρτα, αρωματική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε Μαρία μου.
ΔιαγραφήΑντεύχομαι για να ένα ωραίο και γλυκό Φθινόπωρο.
τελεια η ταρτα !! οτι πρεπει να συνοδεψει το πρωτο τσαγακι της χρονια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ! Εκεί στα βόρεια πιάσετε τα τσαγάκια, Αναστασία μου.
ΔιαγραφήΕμείς εδώ ακόμη το πίνουμε δροσερό και με ταρτούλα από δίπλα, γιατί όχι;
Με πέθανες αγαπημένη μου Πηνελόπη!!! Είναι καταπληκτική και απόλυτα λαχταριστή!! Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, εμένα δώσε μου τάρτες και πάρε μου την ψυχή!!!! Σίγουρα την εξαφανίσατε σε χρόνο ρεκόρ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά και καλό φθινόπωρο!! :)
Και για μένα, γνωστή η λατρεία και η μανία που έχω με τις τάρτες, Κική μου.
ΔιαγραφήΑυτή είχε ένα μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα χάρη στην ανάμειξη των υλικών της γέμισης.
Να την δοκιμάσεις χωρίς επιφυλάξεις...
Φιλιά πολλά. Καλό Φθινόπωρο και σ' εσάς και με το καλό στη νέα σχολική χρονιά.
καλέ τι ωραία ιδέα είναι αυτή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου αρέσει Ευαγγελία μου.
ΔιαγραφήΚαι τονίζω πως συνιστώ ανεπιφύλακτα την δοκιμή της.