29.9.17

"Διπλή" Πατατοσαλάτα

Πολλές φορές σκέφτομαι πως είναι δυνατόν να μην έχει τύχει να δοκιμάσω κάποια υλικά.
Θέλετε ο τρόπος που μεγάλωσα και μέχρι μια ηλικία μαγείρευαν άλλες (και όχι άλλοι) για μένα...
Θέλετε το ότι οι εποχές αλλάζουν και μαζί με αυτές και οι διατροφικές συνήθειες μας...
Θέλετε το γεγονός ότι δεν "έπεσα" πάνω στο συγκεκριμένο υλικό την κατάλληλη εποχή...
Ομολογώ πως δεν ξέρω, τι μπορεί να έφταιξε :-)
Σίγουρα και σ' εσάς που με διαβάζετε, παρόμοιες καταστάσεις συμβαίνουν εννίοτε.
Άλλωστε τι θα ήταν η μαγειρική τέχνη, αν δεν μας έδινε συχνές αφορμές για νέες δοκιμές!

Ο πρόλογος, δημιουργεί ατμόσφαιρα για να σας διηγηθώ τις "πρώτες" μου δοκιμές με γλυκοπατάτες, που βρήκα πρόσφατα στην λαϊκή μας αγορά.
Αρκετές φορές έχω βρεθεί εμπρός τους, αλλά πρώτη φορά αποφάσισα να τις αγοράσω παρέα με τις κανονικές πατάτες και τα κρεμμύδια μου.
Σαφώς ακριβότερες στην τιμή, αλλά κάθε τι που έχει ιδιαιτερότητα, έχει και υψηλή τιμή (νόμος της αγοράς...)
5 μεγαλούτσικες αγόρασα. 2.30 Euros το κιλό, έτσι για να ξέρετε και μετά μπήκα στη λογική για το πως θα τις εκμεταλλευτώ.

Τις τρεις πρώτες τις έκανα τσιπς στον φούρνο, μετά από μελέτες αρκετών σχετικών συνταγών στο Internet και τις συνοδεύσαμε με ένα dressing φέτας.
Αξιόλογη προσπάθεια, ειδικά όταν μιλάμε για ένα ελαφρύ βραδινό-απογευματινό σνακ, καθώς και για τ' αγόρια μου ήταν η πρώτη τους δοκιμή!

Τις δύο που περίσσεψαν, τις κοίταζα και 3-4 ημέρες μέχρι που σκέφτηκα την πατατοσαλάτα ως συνοδευτικό στο φιλέτο μας.
Έτσι μπήκα στη λογική να συνδυάσω την γλυκιά τους γεύση με άλλα υλικά και να προσπαθήσω να την ισορροπήσω.
Καταγράφω λοιπόν το αποτέλεσμα και σας το αφηγούμαι.

Διπλή πατατοσαλάτα (πατάτας και γλυκοπατάτας)


Σαλάτα
1 μεγάλη κανονική πατάτα επίσης καθαρισμένη,
2 μέτριες γλυκοπατάτες καθαρισμένες,
2 μέτρια καρότα και αυτά καθαρισμένα,
6-7 κομμάτια λιαστής ντομάτας,
2 μέτρια αγγουράκια τουρσί (ή μια χούφτα μικρά)
1 κουταλιά σούπας κάπαρη,

Σως μπλε τυριού
1,5 κουταλιά τυρί κρέμα,
1 κουταλιά μπλε τυρί τριμμένο,
1 κουταλιά ελαιόλαδο,
3-4 σταγόνες κρέμα Βαλσάμικο με ρόδι-βανίλια

Επιπλέον υλικά: 2 κομματάκια αστεροειδή γλυκάνισου, 1/2 ποτήρι νερό και λίγο έξτρα ελαιόλαδο.


Από το προηγούμενο βράδυ που μου ήρθε η ιδέα της πατατοσαλάτας, έβαλα τις λιαστές ντομάτες μέσα σ' ένα μπολάκι με νερό παρέα με δύο αστεράκια γλυκανίσου για να περάσει λίγο από το άρωμά του στις ντομάτες και ταυτόχρονα να τις μαλακώσω και να τις ξαλμυρίσω.

Την επομένη μέρα, έπλυνα και καθάρισα πατάτες και καρότα και τα έβαλα να βράσουν σε ελαφρώς αλατισμένο νερό μέχρι που μαλάκωσαν όσο έπρεπε.


Αφαίρεσα τα λαχανικά από το ζεστό νερό, τα ξέπλυνα με λίγο κρύο και τα άφησα στην άκρη, μέχρι να τα κόψω.

Μέσα σε βαθύ μπολ έκοψα πρώτα την μια γλυκοπατάτα, την μισή κανονική και το ένα καρότο.
Πρόσθεσα κομμάτια λιαστής ντομάτας αφού προηγουμένως τα στράγγιξα και συνέχισα με αγγουράκι τουρσί και κάπαρη. Δεύτερη στρώση από τα ίδια υλικά μέσα στη σαλατιέρα για καλύτερη μείξη αλλά και εικόνα και μετά πέρασα στην σως μπλε τυριού.


Σ' ένα μπολ έβαλα όλα τα υλικά και τα ζέστανα για πολύ λίγο χρόνο στον φούρνο μικροκυμάτων. Ανακάτεψα καλά μ' ένα πιρούνι ώστε να ομογενοποιηθούν και έριξα την σως πάνω στην σαλάτα. Πρόσθεσα και λίγο έξτρα ελαιόλαδο και ανακάτεψα ελαφρώς.


Ωραίο συνολικό αποτέλεσμα δίπλα στο ψητό φιλέτο μας (για κάποιους κοτόπουλο και γι' άλλους ψάρι).
Καλό Σαββατοκύριακο σας εύχομαι και με το καλό στον Οκτώβρη που μας έρχεται ολοταχώς και με μπόλικη κακοκαιρία όπως μας λένε!

4 σχόλια:

  1. Καλησπερα Πηνελοπη μου.και εγω δεν εχω δοκιμασει γλυκοπατατες και ειμαι καπως επιφυλακτικη.αλλα σε μια πατατοσαλατα δεν θα ελεγα οχι.και μολις καταλαβα γιατι εκανα τη σως τυριου βαρια.εβαζα πολυ μπλε τυρι που δεν συμπαθω ιδιαιτερα.καλο σαββατοκυριακο και απο εμενα.καλα να περασετε.οσο για τον καιρο κακοκαιρια ακουμε αλλα βροχες δεν βλεπουμε.και τις χρειαζομαστε.πολλα φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Λίτσα μου.
      Η αλήθεια είναι ότι το μπλε τυρί θέλει το "μέτρο" του καθώς μπορεί να σου βαρύνει πολύ το τελικό αποτέλεσμα όπου χρησιμοποιηθεί. Καιρός λοιπόν να κάνεις μια δοκιμή με τις γλυκοπατάτες που γίνονται ωραίες και ψητές (ολόκληρες) με μια γέμιση που θα έχει κάτι πικάντικο εντός της. Χαιρετισμούς πολλούς σου στέλνω.

      Διαγραφή
  2. Τις γλυκοπατάτες κι εγώ σε μεγάλη ηλικία τις δοκίμασα. Δεν μαγείρευευε η μαμά μου τέτοια υλικά. Ωραία φαίνεται η πατατοσαλάτα. Το καλύτερο συνοδευτικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι προηγούμενες γενιές είχαν αλλά υλικά και άλλη "σκέψη" εντός της κουζίνας τους Μαρία μου.
      Όλα εξελίσσονται και όλα χρειάζονται την δοκιμή τους...
      Καλημέρες πολλές και χρόνια πολλά στην εγγονή σου.

      Διαγραφή