15.9.17

Ένα "εναλλακτικό" πετιμέζι...για μπισκότα

Ένα ελληνικό προϊόν που συνάντησα σε έκθεση τροφίμων πριν λίγους μήνες και το είχα αφήσει στο ντουλάπι μου για αργότερα, θα σας δείξω στη σημερινή μου παρασκευή.
Κι όταν εννοώ αργότερα, εννοώ να έχω να κάνω μπισκότα, ψωμάκια, κεκάκια και ότι άλλο σχετικό.. Τώρα λοιπόν ήρθε η ώρα του, καθώς τα σχολεία άρχισαν και οι εναλλακτικές για το ταπεράκι πρέπει να ποικίλουν για  να μην τις βαριόμαστε :-))

Συνήθως δε, δεν βαριόμαστε τις γλυκές εναλλακτικές, καθώς είμαστε οικογενειακώς γλυκατζήδες.
Αλλά το συγκεκριμένο προϊόν είναι λιγάκι πιο αθώο και αγνό από την ζάχαρη σύμφωνα με την αναλυτική παρουσίαση του στο σχετικό φυλλάδιο, οπότε η κατανάλωσή του είναι πιο επιτρεπτή σε μεγαλύτερη ποσότητα (λέμε τώρα...)

Μιλάω για το Πετιμέζι από Ζαχαροκάλαμο, του γυναικείου συνεταιρισμού Γενισέας Ξάνθης.


Που όπως θα δείτε έχει χρήση τόσο στην οικιακή ζαχαροπλαστική όσο και στην μαγειρική, όπως άλλωστε συμβαίνει και με το πετιμέζι από σταφύλια.



Μπισκότα βρώμης με σταφίδες, μήλο και πετιμέζι ζαχαροκάλαμου


Σε μια βαθιά λεκάνη έβαλα τα ακόλουθα υλικά όλα μαζί και τα ανακάτεψα μόνον με τον αυγοδάρτη.
Γρήγορα, εύκολα και απλά, είχα ένα μείγμα για μπισκότα βρώμης (μέσα σε 10 λεπτά το πολύ).

Υλικά για 30-35 περίπου μπισκότα:
200 γραμ. βρώμης ελαφρώς αλεσμένη,
150 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 κουταλάκι γεμάτο μπέικιν πάουντερ,
1,5 φλιτζάνι πετιμέζι από ζαχαροκάλαμο,
1 μεγάλο αυγό (ή 2 μικρά)
3 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 φλιτζάνι σταφίδες (ξανθιές και μαύρες ανακατεμένες)
3-4 βερίκοκα αποξηραμένα και κομμένα σε κυβάκια, τα οποία είχαν μουλιάσει μαζί με τις σταφίδες μέσα σε ζεστό νερό ανακατεμένο με λίγο κονιάκ.
1 μεγάλο μήλο (βγήκαν και ομολογώ πως τα είχα πεθυμήσει) τριμμένο στο ρεντέ,
1, 5 κουταλάκι κανέλα σκόνη.
1/3 κουταλάκι κοφτό βανίλια κρυσταλλική.

Στην διαδικασία της επεξεργασίας απλώς έκανα ένα πολύ καλό ανακάτεμα των πιο πάνω υλικών και μετά μοίρασα το μείγμα μου με την βοήθεια ενός κουταλιού, σε δύο ταψιά που είχα στρώσει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.


Ταυτόχρονο ψήσιμο και για τα δύο ταψιά με αέρα στους 180 βαθμούς για 10-12 λεπτά.
Τα έβγαλα τα άφησα να κρυώσουν και ήταν έτοιμα να μπουν σ' ένα αεροστεγές τάπερ.
Νόστιμα και όσο πρέπει γλυκά χωρίς την προσθήκη ζάχαρης. Συνόδευσαν πρωϊνό και απογευματινό ρόφημα, ενώ έκανα και την βόλτα τους στο σχολείο που προσπαθεί να βρει τους ρυθμούς του.
Από βδομάδα ίσως...
Καλό Σαββατοκύριακο σας εύχομαι.

4 σχόλια:

  1. Αυτό που το σχολείο προσπαθεί να βρει τους ρυθμούς του...πόσο αληθινό! Άντε να δούμε! Τα λαχτάρησα αυτά τα μπισκότα, γίνονται πολύ εύκολα, έχουν ωραία υγιεινά υλικά και ο συνδυασμός φαίνεται πως δίνει πολύ επιτυχημένη γεύση. Θα τα δοκιμάσουμε κι εμείς γι αυτό το έρμο το σχολικό ταπεράκι που φέτος στο γυμνάσιο έχει γίνει ακόμα πιο επιλεκτικό! Καλή εβδομάδα Πηνελόπη και καλή δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το παλεύει...το παλεύει... Αμαλία μου και κάποια στιγμή εκεί κατά τον Οκτώβρη θα τα έχει καταφέρει ελπίζω :-))
      Τα μπισκότα αυτά με ότι κι' αν τα συνδυάσει από πλευράς μπαχαρικών και αρωμάτων είναι χορταστικά όντως.
      Καλή δύναμη και σ' εσάς.

      Διαγραφή
  2. Δεν το γνώριζα αυτό το πετιμέζι και σε ευχαριστώ πολύ που μας το παρουσίασες! η συνταγή πολύ καλή και εύκολη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευαγγελία μου, για σένα και όσους κάνουν ιδιαίτερα προσεκτική διατροφή, νομίζω πως αυτό το πετιμέζι έχει μια ιδιαίτερη αξία.
      Μπορείς να το παραγγείλεις και από το site του συνεταιρισμού, εάν θέλεις να το δοκιμάσεις.

      Διαγραφή