Από τις τελευταίες ημέρες διακοπών μας (λίγο πριν περάσουμε την πόρτα του σχολείου...) που έγιναν στα μέρη της Ηλείας και ειδικότερα στα χωριά που βρίσκονται στην περιοχή της Ήλιδας, γυρίσαμε με μερικά πεσκέσια.
Είναι μέρη καταγωγής του πεθερού, οπότε είχαμε τα τυχερά μας!
Φέραμε μαζί: καρπούζια, ντοματούλες, πιπεριές για τουρσί, κολοκύθες κίτρινες, κολοκύθες που θα γίνονταν κίτρινες αν δεν τις κόβαμε πράσινες...Σταφίδα μαύρη λιαστή, χυλοπίτες, τραχανά, αυγουλάκια, κοτόπουλα χωριάτικα κ.'α...
Να 'ναι καλά οι άνθρωποι που μας τα πρόσφεραν απλόχερα και τους ευχαριστώ θερμά για την αγάπη τους.
Για να τους τιμήσουμε λοιπόν, σκάρωσα μια ωραία "χωριάτικη" κολοκυθόπιτα με πράσινη (κίτρινη) κολοκύθα, τραχανά, τυρί φέτα, δυόσμο και ένα "εξωτικό" φινόκιο για λίγο ακόμη άρωμα.
Πράγματα απλά και εύκολα όταν διαθέτεις την πρώτη ύλη, όσο για το φύλλο, έβαλα το αγαπημένο μου Ζαγορίσιο, για το οποίο που σας έχω γράψει στο παρελθόν.
Υλικά για το μεγάλο ταψί φούρνο.
1 πακέτο φύλλο Ζαγορίσιο
1 ή 2 κολοκύθες πράσινες καθαρισμένες και χοντροαλεσμένες στο multi
1 μεγάλο κρεμμύδι κόκκινο επίσης αλεσμένο,
1 μεγάλο φινόκιο πλυμένο καθαρισμένο στο multi (ή αλλιώς ένα μέτριο ματσάκι άνηθο)
1 μέτριο μάτσα φρέσκο δυόσμο (μόνον τα φύλλα και τα πιο τρυφερά κοτσανάκια) ψιλοκομμένο,
4 αυγά μέτρια,
2 κοφτά κουταλάκια αλάτι,
1 κοφτό κουτάλι πιπέρι,
400 γραμμάρια φέτα πικάντικη,
1,5 φλιτζάνι λευκό τραχανά.
Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα το λαχανικών,
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων,
και 2 κουταλάκια γάλα φρέσκο.
Αφού έπλυνα καλά τα λαχανικά και τα καθάρισα,
τα έκοψα όλα σε κομμάτια και τα άλεσα στο Multi όχι όμως να λιώσουν, αλλά να φαίνονται.
Τα σοτάρισα με ελαιόλαδο να μαραθούν ελαφρώς και τα ανακάτεψα με το ψιλοκομμένο δυόσμο.
Τράβηξα το σκεύος από την φωτιά και άφησα το μείγμα να κρυώσει.
Κατόπιν πρόσθεσα τον τραχανά, θα τον διακρίνετε καλά στις φωτογραφίες που ακολουθούν, τα 3 αυγά και το 1 ασπράδι καθώς και τα μπαχαρικά και την τριμμένη φέτα, ανακάτεψα καλά και συνέχισα με την σύνθεση της πίτας.
Λάδωμα του ταψιού. 3 φύλλα από το Ζαγορίσιο εναλλάξ και ελαφρώς λαδωμένα, από πάνω την γέμιση μου και τελείωσα με τα υπόλοιπα 3 φύλλα πάντα λαδωμένα και ελαφρώς "τσαλακωμένα μέσα στο ταψί για να περνά ο ζεστός αέρας και να έχω καλύτερο αποτέλεσμα στο ψήσιμο.
Τον τέταρτο κρόκο αυγού τον ανακάτεψα με το γάλα και πέρασα όλη την επιφάνεια της πίτας αφού την είχα ολοκληρώσει και ελαφρώς λαδώσει.
Χάραγμα σε κομμάτια και ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς, πάνω κάτω αντιστάσεις για 40 λεπτά.
Τα τελευταία 5-6 λεπτά χρησιμοποίησα και τον αέρα για να ροδίσει καλύτερα η επιφάνεια της πίτας μου. Έσβησα τον φούρνο και την άφησα να κρυώσει αρκετά, ώστε να μπορέσω να την κόψω πιο άνετα και χωρίς απώλειες.
Γεύση παραδοσιακή που θυμίζει αγαπημένα πρόσωπα.
Καλή εβδομάδα και καλή σχολική χρονιά!
Είναι μέρη καταγωγής του πεθερού, οπότε είχαμε τα τυχερά μας!
Φέραμε μαζί: καρπούζια, ντοματούλες, πιπεριές για τουρσί, κολοκύθες κίτρινες, κολοκύθες που θα γίνονταν κίτρινες αν δεν τις κόβαμε πράσινες...Σταφίδα μαύρη λιαστή, χυλοπίτες, τραχανά, αυγουλάκια, κοτόπουλα χωριάτικα κ.'α...
Να 'ναι καλά οι άνθρωποι που μας τα πρόσφεραν απλόχερα και τους ευχαριστώ θερμά για την αγάπη τους.
Για να τους τιμήσουμε λοιπόν, σκάρωσα μια ωραία "χωριάτικη" κολοκυθόπιτα με πράσινη (κίτρινη) κολοκύθα, τραχανά, τυρί φέτα, δυόσμο και ένα "εξωτικό" φινόκιο για λίγο ακόμη άρωμα.
Πράγματα απλά και εύκολα όταν διαθέτεις την πρώτη ύλη, όσο για το φύλλο, έβαλα το αγαπημένο μου Ζαγορίσιο, για το οποίο που σας έχω γράψει στο παρελθόν.
1 πακέτο φύλλο Ζαγορίσιο
1 ή 2 κολοκύθες πράσινες καθαρισμένες και χοντροαλεσμένες στο multi
1 μεγάλο κρεμμύδι κόκκινο επίσης αλεσμένο,
1 μεγάλο φινόκιο πλυμένο καθαρισμένο στο multi (ή αλλιώς ένα μέτριο ματσάκι άνηθο)
1 μέτριο μάτσα φρέσκο δυόσμο (μόνον τα φύλλα και τα πιο τρυφερά κοτσανάκια) ψιλοκομμένο,
4 αυγά μέτρια,
2 κοφτά κουταλάκια αλάτι,
1 κοφτό κουτάλι πιπέρι,
400 γραμμάρια φέτα πικάντικη,
1,5 φλιτζάνι λευκό τραχανά.
Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα το λαχανικών,
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων,
και 2 κουταλάκια γάλα φρέσκο.
Αφού έπλυνα καλά τα λαχανικά και τα καθάρισα,
τα έκοψα όλα σε κομμάτια και τα άλεσα στο Multi όχι όμως να λιώσουν, αλλά να φαίνονται.
Τα σοτάρισα με ελαιόλαδο να μαραθούν ελαφρώς και τα ανακάτεψα με το ψιλοκομμένο δυόσμο.
Κατόπιν πρόσθεσα τον τραχανά, θα τον διακρίνετε καλά στις φωτογραφίες που ακολουθούν, τα 3 αυγά και το 1 ασπράδι καθώς και τα μπαχαρικά και την τριμμένη φέτα, ανακάτεψα καλά και συνέχισα με την σύνθεση της πίτας.
Λάδωμα του ταψιού. 3 φύλλα από το Ζαγορίσιο εναλλάξ και ελαφρώς λαδωμένα, από πάνω την γέμιση μου και τελείωσα με τα υπόλοιπα 3 φύλλα πάντα λαδωμένα και ελαφρώς "τσαλακωμένα μέσα στο ταψί για να περνά ο ζεστός αέρας και να έχω καλύτερο αποτέλεσμα στο ψήσιμο.
Τον τέταρτο κρόκο αυγού τον ανακάτεψα με το γάλα και πέρασα όλη την επιφάνεια της πίτας αφού την είχα ολοκληρώσει και ελαφρώς λαδώσει.
Χάραγμα σε κομμάτια και ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς, πάνω κάτω αντιστάσεις για 40 λεπτά.
Τα τελευταία 5-6 λεπτά χρησιμοποίησα και τον αέρα για να ροδίσει καλύτερα η επιφάνεια της πίτας μου. Έσβησα τον φούρνο και την άφησα να κρυώσει αρκετά, ώστε να μπορέσω να την κόψω πιο άνετα και χωρίς απώλειες.
Γεύση παραδοσιακή που θυμίζει αγαπημένα πρόσωπα.
Καλή εβδομάδα και καλή σχολική χρονιά!
Ωχ με περιμενουν 2 στο υπογειο.και το σκεφτομαι να συνεχισω γιατι φετος ο κηπος εβγαλε αρκετες.εξισου και οι πιτες πολλες.βλεπω τον πλαστη και τον αποφευγω.Την αλλη φορα δοκιμασε με το κοταλι για να μην παιδευεσαι με το μουλτι.καλοφαγωτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τις "πιάσεις" Λίτσα μου σιγά-σιγά...είμαι σίγουρη!
ΔιαγραφήΣήμερα κοίταζα και την άλλη κίτρινη που έχω στο μπαλκόνι, αλλά θα την αφήσω για αργότερα κι' εγώ.
Ελπίζω να μου αντέξει γιατί εδώ έχουμε κάτι περίεργες ζέστες και προβλέπονται και άλλες την ερχόμενη εβδομάδα.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Μια μαμαδίστικη πίτα "Μπουκιά και συγχώριο" που λένε! Την σημειώνω αλλά τραχανά δεν ξέρω που θα βρω.... ευχαριστούμε για την συνταγή Πηνελόπη μου, καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήwww.artdecorationcrafting.gr
Να την σημειώσεις Χριστίνα μου.
ΔιαγραφήΣτην κεντρική αγορά της Αθήνας υπάρχει σίγουρα σε διάφορα μαγαζιά τραχανάς σε πολλές εκδόσεις, αλλά αν δεν βρεις ευχαρίστως να σε δώσω εγώ.
Πιτα...μπουκια και απόλσυση! Παραδοσική γέυση που μας αρέσει πάντα, μερακλίδικη, μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα 'σαι καλά Αμαλία μου.
ΔιαγραφήΟι μεγάλοι (που έχουν άλλες γευστικές αναμνήσεις...) την τίμησαν όλοι.
Με τους μικρούς της παρέας είχαμε προβληματάκια, ως συνήθως άλλωστε :-)
Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.
Είδα που βγήκαν οι κολοκυθες. Σε ένα μανάβικο μάλιστα ειδα κάτι κολοκύθες τεράστιες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία Πηνελόπη μου
Εγώ θέλω το ταψί της τελευταιας φωτογραφίες όλο!!
Φιλιά πολλά
Ναι όντως έχουν βγει Μαριον.
ΔιαγραφήΚαι στα διάφορα μέρη της Πελοποννήσου είδα κι' εγώ πάμπολλες και σε πολλά μεγέθη και σχήματα.
Έχω ακόμη κάποιες...οπότε στο επόμενο ταψί θα σε καλέσω :-))
Φιλιά πολλά κι' από εμένα.