12.1.19

Κέικ εσπεριδοειδών ...

Το πρώτο κέικ...μετά την βασιλόπιτα!
Η πρώτη συνταγή για την νέα χρονιά, σε συνάρτηση αλλά και συνέχεια της προηγούμενης αναδρομικής ανάρτησης, για τα αγαπημένα της εποχής εσπεριδοειδή.

Γλυκάκι με πολλά "συν" για έναν καφέ ή τσάι και με πολλά "άνευ" αφού δεν περιέχει: αυγά, βούτυρο και  ζάχαρη (εκτός από ένα κουταλάκι).
Μπαίνω σε κλίμα "αυτοσυγκράτησης" και προσπαθώ... αλλά ο βροχερός καιρός δεν με αφήνει.
Θέλω να μυρίσει λίγο το σπίτι, μην σας πω και να ζεσταθεί (!!) χάρη στον αναμμένο φούρνο.

Σκάρωσα λοιπόν, μετά το ψήσιμο των λαζανιών με σπανάκι και κιμά, που ήταν το μεσημερινό μας ένα απλό αλλά άκρως υγιεινό και αρωματικό κέικ εσπεριδοειδών.
 Ότι είχα και δεν είχα, τα έβαλα μέσα!!!

Κέικ Εσπεριδοειδών με καρύδια, σταφίδες και κόντιτα από γλυκά κουταλιού


Υλικά για 2 μακρόστενες φόρμες κέικ
1 φλιτζάνι πετιμέζι,
1/2 φλιτζάνι μέλι ανθέων,
1/2 φλιτζάνι φρέσκο χυμό μανταρίνι,
ξύσμα από δύο μικρά πορτοκάλια,
3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο,
650-700 γραμ. αλεύρι (τύπου up)
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ,
1 κουταλάκι σόδα μαγειρική,
1 φλιτζάνι χοντροκομμένα καρύδια,
2 κουταλιές σούπας σταφίδες ξανθιές ή και μαύρες,
1/2 φλιτζάνι γλυκό κουταλιού περγαμόντο κομμένο σε κύβους (στραγγισμένο από το σιρόπι)
5-6 κουμ κουάτ γλυκό κουταλιού κομμένα στην μέση (για να βγουν τα κουκούτσια)
1 κουταλάκι καστανή ή λευκή ψιλή ζάχαρη.


Αρχικά πήρα το ξύσμα των πλυμμένων πορτοκαλιών και το ανακάτεψα με την ζάχαρη.Άφησα το μείγμα να σταθεί για 8-10 λεπτά, μέσα στην λεκάνη ανάμειξης, ώστε να βγάλει το ξύσμα όλο του το άρωμα.

Στο διάστημα αυτό στράγγιξα τα γλυκά κουταλιού  από το σιρόπι και τα έκοψα κομμάτια.
Το ίδιο έκανα και με τα καρύδια, ώστε να τα χοντροκόψω και να φαίνονται στο "δόντι".

Μέσα στην λεκάνη που ήδη ήταν το ξύσμα με τη ζάχαρη, έριξα το πετιμέζι, το μέλι και το λάδι ανακατεύοντας καλά με τον αυγοδάρτη ώστε να ενωθούν τα υλικά μου.


Στη συνέχεια έριξα τη σόδα μέσα στον χυμό μανταρίνι και ανακάτεψα καλά για να διαλυθεί, πάντα πάνω από την λεκάνη, καθώς αφρίζει το μείγμα και ανακάτεψα και πάλι όλα τα υγρά.

Σταδιακά μέσα στο υγρό μείγμα άρχισα να ενσωματώνω το αλεύρι στο οποίο είχα προσθέσει και το μπέικιν πάουντερ. Το ανακάτεμα συνεχίστηκε για λίγο ακόμη, ενώ μέσα στο μείγμα πρόσθεσα τα καρύδια, τις σταφίδες και τα κόντιτα από τα γλυκά κουταλιού.  Έτοιμο!

Σε φόρμες μακρόστενες, ντυμένες με χαρτί ψησίματος ελαφρώς βρεγμένο από τη μία μεριά, μοίρασα το μείγμα του κέικ. Έψησα σε ήδη ζεστό (προθερμασμένο) φούρνο με αέρα για 40 λεπτά, μέχρι που βγήκε καθαρό το μαχαιράκι που βύθισα στο κέικ.


Άφησα να κρυώσουν καλά και ξεφορμάρισα.
Κομμάτι απολαυστικό για τον καφέ μου, παρέα με το νέο μου mini φιλαράκο (τον γνωστό Ρατατούη) που βρήκε φέτος θέση στο πάσο της κουζίνας μου (έμπνευση του γιου που τον ανακάλυψε κάπου στα παιχνίδια που ξεσκαρτάρισε με το τέλος του 2018).

Δοκιμάστε το, αξίζει πραγματικά τον ελάχιστο κόπου του και οι θερμίδες θα τολμούσα να υποστηρίξω πως είναι "ελεγχόμενες"!
Καλό υπόλοιπο στο Σαββατοκύριακο σας.

4 σχόλια:

  1. Ωραίο! Και δεν είναι μόνο οι ελεγχόμενες θερμίδες. Με τόσα υγιεινά υλικά αν και είναι κέικ θυμίζει μπάρες ενέργειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δίκιο έχεις Μαρία μου. Δεν το σκέφτηκα να το κόψω και σαν "μπάρες" και να το στείλω και μια βόλτα στο σχολείο για το κολατσιό...
      Την επόμενη φορά :-)

      Διαγραφή
  2. Ναι, θα ήθελα να το δοκιμάσω! Όντως οι θερμίδες κι εμένα μου φαίνονται πιο "αθώες" και είμαι περίεργη για τη γεύση που θα δίνει το μέλι μαζί με το πετιμέζι. Όσο για το άρωμα, με τον συνδυασμό αυτών των εσπεριδοειδών δεν το συζητώ καν! Επίσης πρόσεξα αμέσως το νέο σου φίλο και πόσο χαριτωμένα κοιτάει το κέικ, φαίνεται να το εγκρίνει κι αυτός ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η γεύση ήταν εξαιρετική Έφη μου. Πρέπει δε, να πω ότι ήταν γλυκό χωρίς να αφήνει γλύκα υπερβολική στο στόμα κάτι που προσωπικά προτιμώ στα γλυκά μου.
      Η μυρωδιά "άπαικτη" καθώς είχε όλων των ειδών τα αρώματα. Απλώς σκουραίνει αρκετά (όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες) επειδή υπάρχει το πετιμέζι.
      Προτείνω ανεπιφύλακτα την δοκιμή του.
      Χαιρετισμούς.

      Διαγραφή