Ένας νέος επαγγελματικός τίτλος, ήθελε το κέρασμα του, μιας και η ομάδα μου πιστεύει πως αυτό αποτελεί δικαίωση μετά από πολλά χρόνια δουλειάς στην συγκεκριμένη εταιρία.
Προσωπικά χατήρια δεν χαλώ (κι' ας μην έχω την ίδια εντύπωση για το προαναφερόμενο θέμα) κι' έτσι τα κέρασα τα "παιδιά μου" μια καραμελωμένη τάρτα μπανάνας με καρύδια και άρωμα μανταρινιού.
Για δείτε την κι' αν σας αρέσει οπτικά, τολμήστε την ως ιδέα, είναι πολύ απλή στην εκτέλεση (μην σας τρομάξει η αναλυτική περιγραφή που θα κάνω) και με πολύ ωραίο γευστικό αποτέλεσμα.
Για την ζύμη μπριζέ : 350 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 70 γραμ βούτυρο παγωμένο κομμένο κομματάκια, ένα αυγό, μια πρέζα αλάτι, 3 κουταλιές ζάχαρη άχνη και λίγη σκόνη βανίλλιας, και τέλος ελάχιστο ελαιόλαδο για να καθαρίσετε τα χέρια σας όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ζυμώματος.
Οι ποσότητες παίζουν ανάλογα με την ταρτιέρα ή ταψί που θα χρησιμοποιήσετε. Εδώ έβαλα ένα μέτριο ταψί φούρνου. Ετοιμάζετε την ζύμη της τάρτας, την αφήνετε για μισή με μία ώρα στο ψυγείο και στην συνέχεια την στρώνετε στο ταψί σας, επιλέγοντας τον τρόπο που σας διευκολύνει να το κάνετε αυτό. Είτε ανοίγοντάς την ως φύλλο με την βοήθεια του πλάστη, είτε με τα χέρια σας δουλεύοντάς την μέσα στο ταψί σας.
Για τις καραμέλες μπανάνες : σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, τοποθετείτε 3/4 φλυτζανιού ζάχαρη άσπρη μαζί με 2 κουταλιές νερό και καθώς και το ξύσμα από ένα μεγάλο μανταρίνι. Τα αφήνετε να βράζουν και να αρχίσουν την διαδικασία καραμελωποιήσης τους. Όταν πια θα αρχίσουν να γίνονται ξανθά και να έχουμε τις φυσαλλίδες που πρέπει ρίχνετε μέσα τεμαχισμένες σε ροδέλλες τέσσερεις μπανάνες που τις έχετε λούσει με τον χυμό από ένα λεμόνι. Χαμηλώντε την φωτιά και αφήνετε να ενωθούν τα υλικά για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
Αποσύρετε από την φωτιά το μείγμα καραμέλας-μπανάνας. Και βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο την τάρτα να ψηθεί για 6-7 λεπτά, έχοντάς προηγουμένως τρυπήσει την ζυμή σε διάφορα σημεία μ' ένα πιρούνι.
Για την κρέμα γιαουρτιού: το διάστημα που η τάρτα ψήνεται, σ' ένα μπολ χτυπάτε ένα κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι, ένα αυγό, τον χυμό από το μανταρίνι καθώς και λίγη σκόνη βανίλιας, σε κρέμα.
Για την τελική σύνθεση της τάρτας : βγάζετε την τάρτα από τον φούρνο, την στρώνετε με το μείγμα καραμέλας-μπανάνας. πασπαλίζετε με χοντροκομμένο καρύδι και στην συνέχεια ρίχνετε επάνω την κρέμα γιουρτιού.
Ψήνετε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Την αφήνετε να κρυώσει καλά και μετά κόβετε και σερβίρετε.
Και σε άλλα με υγεία, αν και οι επαγγελματικοί τίτλοι - προσωπικά μόνον ως καλόπιασμα μου φαίνονται πια.
P.S. (και για κάποιους που το πρόσεξαν, όντως το κουταλάκι που συνοδεύει το κομματάκι της φωτογραφίας είναι σοκολατένιο. Ειχα φέρει μερικά από το τελευταίο ταξίδι στην Τοσκάνη, και ήρθε η ώρα τους να καταναλωθούν!).
Προσωπικά χατήρια δεν χαλώ (κι' ας μην έχω την ίδια εντύπωση για το προαναφερόμενο θέμα) κι' έτσι τα κέρασα τα "παιδιά μου" μια καραμελωμένη τάρτα μπανάνας με καρύδια και άρωμα μανταρινιού.
Για δείτε την κι' αν σας αρέσει οπτικά, τολμήστε την ως ιδέα, είναι πολύ απλή στην εκτέλεση (μην σας τρομάξει η αναλυτική περιγραφή που θα κάνω) και με πολύ ωραίο γευστικό αποτέλεσμα.
Οι ποσότητες παίζουν ανάλογα με την ταρτιέρα ή ταψί που θα χρησιμοποιήσετε. Εδώ έβαλα ένα μέτριο ταψί φούρνου. Ετοιμάζετε την ζύμη της τάρτας, την αφήνετε για μισή με μία ώρα στο ψυγείο και στην συνέχεια την στρώνετε στο ταψί σας, επιλέγοντας τον τρόπο που σας διευκολύνει να το κάνετε αυτό. Είτε ανοίγοντάς την ως φύλλο με την βοήθεια του πλάστη, είτε με τα χέρια σας δουλεύοντάς την μέσα στο ταψί σας.
Για τις καραμέλες μπανάνες : σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, τοποθετείτε 3/4 φλυτζανιού ζάχαρη άσπρη μαζί με 2 κουταλιές νερό και καθώς και το ξύσμα από ένα μεγάλο μανταρίνι. Τα αφήνετε να βράζουν και να αρχίσουν την διαδικασία καραμελωποιήσης τους. Όταν πια θα αρχίσουν να γίνονται ξανθά και να έχουμε τις φυσαλλίδες που πρέπει ρίχνετε μέσα τεμαχισμένες σε ροδέλλες τέσσερεις μπανάνες που τις έχετε λούσει με τον χυμό από ένα λεμόνι. Χαμηλώντε την φωτιά και αφήνετε να ενωθούν τα υλικά για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
Αποσύρετε από την φωτιά το μείγμα καραμέλας-μπανάνας. Και βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο την τάρτα να ψηθεί για 6-7 λεπτά, έχοντάς προηγουμένως τρυπήσει την ζυμή σε διάφορα σημεία μ' ένα πιρούνι.
Για την κρέμα γιαουρτιού: το διάστημα που η τάρτα ψήνεται, σ' ένα μπολ χτυπάτε ένα κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι, ένα αυγό, τον χυμό από το μανταρίνι καθώς και λίγη σκόνη βανίλιας, σε κρέμα.
Για την τελική σύνθεση της τάρτας : βγάζετε την τάρτα από τον φούρνο, την στρώνετε με το μείγμα καραμέλας-μπανάνας. πασπαλίζετε με χοντροκομμένο καρύδι και στην συνέχεια ρίχνετε επάνω την κρέμα γιουρτιού.
Ψήνετε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Την αφήνετε να κρυώσει καλά και μετά κόβετε και σερβίρετε.
Και σε άλλα με υγεία, αν και οι επαγγελματικοί τίτλοι - προσωπικά μόνον ως καλόπιασμα μου φαίνονται πια.
P.S. (και για κάποιους που το πρόσεξαν, όντως το κουταλάκι που συνοδεύει το κομματάκι της φωτογραφίας είναι σοκολατένιο. Ειχα φέρει μερικά από το τελευταίο ταξίδι στην Τοσκάνη, και ήρθε η ώρα τους να καταναλωθούν!).
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω αν ο τίτλος είναι τιμητικός ή επιβαρυντικός όπως κι αν είναι όμως εγώ εύχομαι τα καλύτερα!! ιδιαίτερα στις μέρες μας.
Για το γλυκό σου τι να πω πρέπει να είναι και λάιτ, αλλά εγώ η καψερή δέχομαι παρατηρήσεις από ένα μέλος της οικογένειας για το λεμόνι στα γλυκά,κλαψ κλαψ, μήπως να βάλω μανταρίνι;;
Φιλάκια!!
Καλώς μας ήρθατε πίσω (έλεγα ότι μείνετε περισσότερο καλή μου).
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια το τι "ακριβώς" κρύβει ο τίτλος, θα το δούμε στην πορεία Ξανθή μου... Σ' ευχαριστώ πολύ για την ευχή.
Να το βάλεις το λεμόνι (στις μπανανούλες) και ούτε που θα το καταλάβει στο εγγυόμαι. Η γλύκα της μπανάνας και της αρωματισμένης με μανταρίνι ζάχαρης επικρατούν.
Καλημέρα! Η τάρτα σου φαίνεται καταπληκτική και πεντανόστιμη! Όσο για τον τίτλο, συγχαρητήρια και ... καλό κουράγιο! Έχοντας μακρά θητεία στον ιδιωτικό τομέα κλίνω προς την άποψη ότι μάλλον επιβαρυντικοί είναι οι τίτλοι, εκτός και αν συνοδεύονται από παχυλό οικονομικό αντίκρυσμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αναγνώριση πάντα είναι ευπρόσδεκτη πόσο μάλλον στις μέρες μας. Ευχομαι ότι καλύτερο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤσιμπάω κι ένα κομματάκι από την τάρτα
Καλή σου μέρα
Χα,χα,χα,χα,χα και ξανά ματά χα Αμαλία μου αυτό το δεύτερο της συνοδείας δεν πρόκειται να το δω καν... αφού ήδη εδώ και μια 5ετία είμαι με τα ίδια χρήματα που με κάνουν "υψηλόμισθή" :-) όπως μου είχε ειπωθεί τότε, για το επίδομα γάμου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ταρτούλα ήταν τέλεια. Δεν βρέθηκε κάποιος να πει ότι δεν του άρεσε το όλο αποτέλεσμα.
Σ' ευχαριστώ καλή μου Marion.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚρατώ πάντα μια επιφύλαξη...
Πάρε κομματάκι ελεύθερα :-))
Συγχαρητήρια για τον νέο τίτλο στην εργασία σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι και εις ανώτερα :)
Και βέβαια θα πάτω ένα μεγάλο κομμάτι από την τάρτα
Φιλιά
Καλή εβδομάδα
Μπράβο Πηνελόπη μου! Είναι ωραίο να αναγνωρίζονται οι κόποι! Πιστεύω ότι δεν είναι μόνο τα λεφτά που δίνουν ικανοποίηση! Είναι και πολλά άλλα! Και σ' ανώτερα !
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τάρτα με καραμελωμένες μπανάνες, άρωμα μανταρίνι και γιαουρτιένια κρέμα πρέπει να είναι όνειρο! Και είσαι φημισμένη ταρτοποιός!
Ευχαριστώ σε Αστερομαράκι μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τα "ανώτερα" δεν ξέρω... μιας και σε μερικά χρόνια (όχι πολύ μακριά) πάω για απόσυρση!!!
Να κεραστείς βεβαίως-βεβαίως :-))
Αγγελική μου έχεις δίκιο, αλλά αυτό που λες ισχύει μάλλον για ελάχιστα επαγγελματικά περιβάλλοντα σήμερα. Και ο δικός μου ο χώρος (καθώς τον ξέρεις) δεν είναι ένα από αυτά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως επειδή οι άνθρωποι δεν αλλάζουμε, προσωπικά εξακολουθώ να δουλεύω και να εκπαιδεύω ανθρώπους όπως κάνω εδώ και 26 χρόνια! Το μόνον που έχω κάνει, είναι να μην "ιδρώνει" πια το αυτί μου εύκολα σε πολλές κουβέντες.
Φιλιά πολλα κι' σ' ευχαριστώ για τον τίτλο της "φημισμένης ταρτοποιού" μου αρέσει καλύτερα από τον άλλο :-))
Συγχαρητήρια για τον καινούργιο τίτλο, είναι ικανοποίηση να αναγνωρίζεται η δουλειά σου. Όσο για την τάρτα με κέρδισες μόνο με το όνομά της
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε Manousina μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για την ταρτούλα, εύκολη και νομίζω πως θα σε δικαιώσει, αν θελήσεις να την φτιάξεις :-))
Μου αρέσει ο συνδυασμός των υλικών και ιδιαίτερα αυτή η κρέμα γιαουρτιού!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω μια απορία για το εξής: Το μίγμα καραμέλας-μπανάνας δεν σκληραίνει? Ή οι μπανάνες κάνουν την καραμέλα πιο μαλακή?
Καλή συνέχεια σε όλα, μαγειρικά και μη!
Πωπω, πάλι τα χεράκια σου έκαναν το θαύμα τους, κρίμα να μην είμαι κοντά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Συγχαρητήρια για την προαγωγή και σε ανώτερα (αν υπάρχουν).
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμείς, πάντως, και οι συνεργάτες σου το ευχαριστηθήκαμε...το υπέροχο κέρασμά σου.:)
Φιλιά x3
Ζντουπ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην ταράζεσαι...απλά λιποθύμησα.
Σιδεροκέφαλη στα καινούργια! Τα περισσότερα πράγματα συνήθως έχουν δυό πλευρές, έτσι δεν είναι; Ας σου δείξει ο νέος τίτλος μόνο τη θετική του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τάρτα γαργαλιστική
συγχαρητηρια θα πω εγώ και θετικες σκεψεις για τη συνεχεια!γιατι καθε που ερχομαι εδω θελω να εκτελεσω επιτοπου τα γλυκακια σου??!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια για την προαγωγή σου, και βέβαια η αναγνώριση της προσφοράς στην δουλειά μας ,ειναι πολλές φορές πιο ευπρόσδεκτη και απο χρήματα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο γλυκάκι κέρασες τα παιδιά, ειμαι σίγουρη οτι το κατευχαριστήθηκαν!!!
Συγχαρητήρια για την προαγωγή έστω και αν δεν έχει οικονομικές απολαβές...Σημασία έχει η αναγνώριση της δουλειάς πιο πολύ, έτσι κι αλλιώς το άλλο κομμάτι λίγο δύσκολο πια να το φτιάξουμε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τάρτα είναι όνειρο, να κεραστώ και εγώ για το καλό???
Καλή δύναμη για τη συνέχεια!
Dark Shef μου εύλογη η απορία σου, αλλά όχι δεν είναι σκληρό, γιατί δεν θα αφήσουμε την καραμέλα να πάρει την σκληρή της μορφή. Απλώς θέλουμε να λιώσει καλά η ζάχαρη, να χρυσίσει και να βγάλει το ξύσμα του μανταρινιού με τον σχετικό βρασμό το αιθέριο έλαιό του. Η μπανάνα καθώς είναι μαλακή με την προσθήκη θα κάνει το όλο μείγμα κάπως κρεμώδες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚρίμα όντως Μάγδα μου, αλλά με βλέπω να κάνω catering σε λίγο με αποστολές ανά την χώρα :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή μου Ζαμπία σ' ευχαριστώ. Πάντα υπάρχουν ανώτερα (αν όχι εδώ, σε άλλες επιχειρήσεις)... το θέμα είναι τι θα μας φέρει εμπρός μας ο δρόμος που διαβαίνουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο χάρηκαν οι συνεργάτες μου, και οι οποίοι πρέπει να πω, πως αποτελούν κάτι σαν "γευστικό βαρόμετρο" στα πειράματά μου :-))
Ωχ, Παναγία μου, θα "θρηνήσουμε" θύματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμα βρεθώ όμως χωρίς δουλειά, να μ' εχεις υπόψη σου...γιατί θα έχετε και τα τυχερά σας εκεί στο λιμάνι φίλε μου!
Σ' ευχαριστώ σε Vita μου, εύχομαι η ευχή σου να πιάσει τόπο στην καθημερινότητά μου :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήCook μου, σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για την ευχή σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα γλυκάκια μου προσπαθώ απλώς να τα κάνω να φτιάχνονται εύκολα και να μην μας "κουράζουν" πολύ μέσα στα τόσα που πρέπει να προλαβαίνουμε. Ίσως γι' αυτό :-)
Να κεραστείς Έφη μου, να κεραστείς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχε επιτυχία φίλοι και φίλες τούτη η τάρτα και θα την κάνουμε ξανά σύντομα όπως φαίνεται, μιας και έρχονται πολλά αιτήματα :-)
Σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου για τις νέες μου αρμοδιότητες.
Καλημέρα Ειρήνη μου, σ' ευχαριστώ πολύ - πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνω ότι μπορώ, μιας και κάθε φορά, που με βλέπουν με ταψάκια αρχίζουν να κάνουν σαν λιχούδικα μωρά :-))
Συγχαρητήρια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓλυκάκι όμορφο ελαφρύ και κομψό!
ωωωω!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα συγχαρητήριά μουυυ!!!
Αλλά όπως είπες, υγεία και πάλι υγεία!
Να συνεχίσεις να κερνάς και τα παιδιά στη δουλειά που σίγουρα το καταφχαρηστιούνται!!!!
:-D
Καλό βράδυ!!
Μπράβο Λοπάκι και για τα 2!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ πρωτότυπος συνδιασμός και σίγουρα κάτι που αξίζει να δοκιμάσει κανείς. Οι καραμελωμένες μπανάνες ειναι η αδυναμία μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ γλυκειά μου Πόπη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌντως έγινε ανάρπαστο.
Kikop80 σ΄ευχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα προσπαθήσω πάντα να τα κερνά, και να τα γλυκαίνω. Έτσι είναι καλύτερα, γιατί θεωρώ πως ξεπερνάμε πιο εύκολα τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουμε παρέα κάθε μέρα.
8 ώρες της μέρας μας, είναι σημαντικό ποσοστό μέσα στον βίο μας, έτσι δεν είναι;
Ευχαριστώ σε Κική μου. Πάντω κάνω ότι μπορώ ... όσο μου δίνετε πάντα η δυνατότητα :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε Βασιλικούλα μου, ειδικά από "ζαχαροπολάστες" σαν και σένα τα καλά λόγια είναι καταξίωση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές.