Τσικνοπέμπτη σήμερα!
Καλά ε; όλα τα "κρεατικά" στην πίστα και ο καθένας τιμά το έθιμο σύμφωνα με τον τρόπο που αγαπά. Όμως το κρέας που δεν μας "απολύπεται" και μάλλον το τρώμε συχνά, θέλει μετά την τσίκνα του κάτι δροσερό. Κάτι ανάλαφρο... για να "φύγει" από τους ουρανίσκους μας η έντονη γεύση του.
Έτσι σκεφτόμουνα και χθες το βράδυ, την ώρα που ετοίμαζα τα σουβλάκια με το φιλέτο κοτόπουλου για μαρινάρισμα.
Είχα κατά νού βέβαια και τα μανταρίνια που πριν μέρες έλαβα ως πεσκέσι σε σημαντική ποσότητα. Ωραία, όλα τους.
Δύο είδη: μικρές λαχταριστές κλημεντίνες και μεγάλα αρωματικά τύπου χιώτικου μανταρινιού, αυτά τα δεύτερα έχουν λίγα κουκούτσια, αλλά δίνουν πολύ χυμό.
Από τα πρώτα, έκανα λίγα, γλυκό κουταλιού. Τα πιο μικρά σε μέγεθος. Πρώτη φορά το έφτιαξα με οδηγίες που βρήκα στο Blog της αγαπητής Γαστερόπληξ αλλά επειδή δεν είχα γλυκόζη το έδεσα λίγο πια απλά με την βοήθεια χυμού λεμονιού, λίγη βανίλια ενώ χρησιμοποιήσα και μέλι στο δεύτερο δέσιμο.
Αυτό το γλυκάκι ήταν τέλειο από μόνο του, αλλά στάθηκε αφορμή και για το χθεσινοβράδυνο επιδόρπιο ψυγείου, που μου ήρθε σαν έμπνευση στιγμής..
Υλικά ελάχιστα, που τις πιο πολλές φορές υπάρχουν στα σπίτια μας, εκτός ίσως από το συγκεκριμένο γλυκό του κουταλιού.
Να σας πω τώρα τι χρησιμοποιήσα, για 6 ποτήρια σαν αυτό της φωτογραφίας:
600 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό (2% για λιγότερα λιπαρά),
100 γραμ. τυρί κρέμα,
3 κουταλιές μέλι (κατά προτίμηση θυμαρίσιο)
ξύσμα από δύο μεγάλα μανταρίνια,
2 πακέτα μπισκότα σοκολάτας mini cookies, αλλιώς ότι έχετε διαθέσιμο.
Αλέθετε τα μπισκότα στο multi.
Κόβετε τα μανταρινάκια γλυκό, σε κομματάκια, το σιρόπι τους δεν το πετάτε, γιατί θα το χρειαστείτε για να βρέξετε τα αλεσμένα μπισκότα.
Ανακατεύετε σε μπολ: το γιαούρτι, την κρέμα τυρίου, το ξύσμα μανταρινιού και το μέλι, καλά μ' έναν αυγοδάρτη και μέχρι να ενωθούν ομοιόμορφα σε κρέμα.
Στην συνέχεια παίρνετε τα ποτήρια που θα σερβίρετε το γλυκό σας, στρώνετε τον πάτο με μια καλή κουταλιά αλεσμένο μπισκότο. Το βρέχετε με το λίγο από το σιρόπι του γλυκού, βάζετε κομματάκια μανταρινιού, στρώνετε με μια καλή δόση κρέμας.
Συνεχίζετε με μπικότα, σιρόπι, κρέμα και στολίζετε με το υπόλοιπο μανταρινάκι.
Τοποθετείτε τα ποτήρια στο ψυγείο για 3-4 ώρες και σερβίρετε.
Και την επομένη μια χαρά θα είναι,σας βεβαιώνω γι' αυτό.
Και του χρόνου πάλι, με περισσότερο κέφι. Και φυσικά μπορείτε ν' αντικαταστήσετε το γλυκό κουταλιού μανταρίνι, με κάποιο άλλο εάν έχετε (πορτοκάλι, νεράντζι ή κίτρο).
Καλά ε; όλα τα "κρεατικά" στην πίστα και ο καθένας τιμά το έθιμο σύμφωνα με τον τρόπο που αγαπά. Όμως το κρέας που δεν μας "απολύπεται" και μάλλον το τρώμε συχνά, θέλει μετά την τσίκνα του κάτι δροσερό. Κάτι ανάλαφρο... για να "φύγει" από τους ουρανίσκους μας η έντονη γεύση του.
Έτσι σκεφτόμουνα και χθες το βράδυ, την ώρα που ετοίμαζα τα σουβλάκια με το φιλέτο κοτόπουλου για μαρινάρισμα.
Είχα κατά νού βέβαια και τα μανταρίνια που πριν μέρες έλαβα ως πεσκέσι σε σημαντική ποσότητα. Ωραία, όλα τους.
Δύο είδη: μικρές λαχταριστές κλημεντίνες και μεγάλα αρωματικά τύπου χιώτικου μανταρινιού, αυτά τα δεύτερα έχουν λίγα κουκούτσια, αλλά δίνουν πολύ χυμό.
Από τα πρώτα, έκανα λίγα, γλυκό κουταλιού. Τα πιο μικρά σε μέγεθος. Πρώτη φορά το έφτιαξα με οδηγίες που βρήκα στο Blog της αγαπητής Γαστερόπληξ αλλά επειδή δεν είχα γλυκόζη το έδεσα λίγο πια απλά με την βοήθεια χυμού λεμονιού, λίγη βανίλια ενώ χρησιμοποιήσα και μέλι στο δεύτερο δέσιμο.
Αυτό το γλυκάκι ήταν τέλειο από μόνο του, αλλά στάθηκε αφορμή και για το χθεσινοβράδυνο επιδόρπιο ψυγείου, που μου ήρθε σαν έμπνευση στιγμής..
Υλικά ελάχιστα, που τις πιο πολλές φορές υπάρχουν στα σπίτια μας, εκτός ίσως από το συγκεκριμένο γλυκό του κουταλιού.
Να σας πω τώρα τι χρησιμοποιήσα, για 6 ποτήρια σαν αυτό της φωτογραφίας:
600 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό (2% για λιγότερα λιπαρά),
100 γραμ. τυρί κρέμα,
3 κουταλιές μέλι (κατά προτίμηση θυμαρίσιο)
ξύσμα από δύο μεγάλα μανταρίνια,
2 πακέτα μπισκότα σοκολάτας mini cookies, αλλιώς ότι έχετε διαθέσιμο.
Αλέθετε τα μπισκότα στο multi.
Κόβετε τα μανταρινάκια γλυκό, σε κομματάκια, το σιρόπι τους δεν το πετάτε, γιατί θα το χρειαστείτε για να βρέξετε τα αλεσμένα μπισκότα.
Ανακατεύετε σε μπολ: το γιαούρτι, την κρέμα τυρίου, το ξύσμα μανταρινιού και το μέλι, καλά μ' έναν αυγοδάρτη και μέχρι να ενωθούν ομοιόμορφα σε κρέμα.
Στην συνέχεια παίρνετε τα ποτήρια που θα σερβίρετε το γλυκό σας, στρώνετε τον πάτο με μια καλή κουταλιά αλεσμένο μπισκότο. Το βρέχετε με το λίγο από το σιρόπι του γλυκού, βάζετε κομματάκια μανταρινιού, στρώνετε με μια καλή δόση κρέμας.
Συνεχίζετε με μπικότα, σιρόπι, κρέμα και στολίζετε με το υπόλοιπο μανταρινάκι.
Τοποθετείτε τα ποτήρια στο ψυγείο για 3-4 ώρες και σερβίρετε.
Και την επομένη μια χαρά θα είναι,σας βεβαιώνω γι' αυτό.
Και του χρόνου πάλι, με περισσότερο κέφι. Και φυσικά μπορείτε ν' αντικαταστήσετε το γλυκό κουταλιού μανταρίνι, με κάποιο άλλο εάν έχετε (πορτοκάλι, νεράντζι ή κίτρο).
Τα λατρεύω αυτά τα γλυκάκια τσακ μπαμ :))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά
Καλή τσικνοπέμτη
Τέλεια ιδέα το γλυκό σου! Έχω και ωραιότατο γλυκό μανταρίνι της μανούλας μου, οπότε είμαι έτοιμη για την εκτέλεση!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε Αστέρι μου, αν και οι μισοί της οικογένειας θα δουλεύουν μέχρι αργά το βράδυ, οι άλλοι μισοί μάλλον θα πάνε για ύπνο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντεύχομαι γι' εσάς, με το καλό.
Μπράβο Αμαλία μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα έχεις όλα, οπότε θα έχεις και το επιθυμητό αποτέλεσμα το δε μέλι με το ξύσμα, θα μεταμορφώσουν στην κυριολεξία το γιαούρτι!
Μα τι όμορφες ιδέες έχεις, εύκολο πολύ και γρήγορο,μπράβο !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ
Ευχαριστώ σε καλή μου Μάγδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠανεύκολο,γρηγορότατο, γευστικότατο και χωνευτικό θα μπορούσα να πω...
Καλή Τσικνοπέμπτη σου εύχομαι.
Ωραιότατα και πανεύκολα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία!!!
Και εμένα μου αρέσουν αυτά τα εύκολα καθημερινά γλυκάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Μαρίνα μου, επίσης και σε σας με ότι τελικά καταφέρετε να "τσικνίσετε" εκεί :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα εύκολα, καθημερινά και γευστκά γλυκά είναι αυτά που "κερδίζουν" τις καρδιές όλων των οικιακών μαγείρων που εκ' των πραγμάτων λείπουν ώρες από το σπίτι Πόπη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι κι' αυτό.
Αν και λόγω του γιαουρτιού, έχει και λόγο ιδιαίτερο μετά το κρέας!
Τελειο το γλυκακι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη τσικνοπεμπτη!
Mέλι που θα βρω...τα υπόλοιπα υλικά τα έχω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ!
Ευχαριστώ σε Ελπινίκη μου. Επίσης και σε σένα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ να δεις, Λίλα μου, που τούτες τις τελευταίες κουταλιές (από το δεύτερο βάζο) που είχα, τις έβαζα με "πόνο" ψυχής!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠήρα από το SM, εκ' Μάνης, αλλά δεν το άνοιξα ακόμη.
Κι εσύ τώρα που να τρέχεις στην Μάνη για να βρεις...
Ασε που θέλω να κάμω και μπακλαβά των Αγίων Θεοδώρων και δεν θα έχω αυτό που θέλω!!!
Κάτι ήξερα εγώ και δεν ήρθα πιο νωρίς, θα είχα τελειώσει βάζο με μανταρινάκια από την πείνα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι επειδή υπάρχουν βάζα όχι βάζο του συγκεκριμένου γλυκού θα το φτιάξω προς έκπληξη των υπολοίπων.
Καλή Τσικνοπέμπτη!!
μου αρέσει που τα σκαρώνεις στο πιτς φυτίλι και με υλικά που υπάρχουν...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλά τσικνίσματα κοριτσάκι και του χρόνου...-:))
Πολύ όμορφο! Και του χρόνου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Τσικνοπέμπτη!!!
Εγώ τα έχω όλα εκτός από το μανταρίνι. Θα βάλω γλυκό κυδώνι ή μαρμελάδα πορτοκάλι. Τρέχω γιατί έχω βάλει και τα σουβλάκια να ψήνονται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές απόκριες.
Καλημέρα Πηνελόπη, με τις πρακτικές και εμπνευσμένες προτάσεις σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια!
Φιλί x3
Ξανθή μου πως ήταν δυνατόν στην "πηγή" των γλυκών κουταλιών να μην υπήρχε το κατάλληλο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά θα περιμένουμε να δούμε τις εντυπώσεις των υπολοίπων (και την δικιά σου που δεν τρως γλυκάκια) για το πως τελικά τους φάνηκε.
Spirtoukouto μου, αυτό είναι που μου αρέσει στην κουζίνα. Από ένα υλικό, να πάρω την έμπνευση και την βάση για κάτι άλλο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές Απόκριες και σε σας. Ελεγα πως τούτο το ΣΚ θα πήγαινα για χόρτα, αλλά θα κάνει κρύο...μέχρι χιονιού!
Ευχαριστώ σε Μαρία μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε το καλό και στις επόμενες μέρες, μιας και η Τσικνοπέμπτη είναι "παρελθόν" από χθες το βράδυ :-))
Μαρία μου, ελπίζω να βγήκαν τέλεια τα σουβλάκια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το γλυκάκι (και μετά από γεύμα με κρεατικά δηλαδή) πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα με το πορτοκάλι, παρά με το κυδώνι.
Γενικώς τα αρώματα των εσπεριδοειδών "φροντίζουν" καλύτερα τον ουρανίσκο μας.
Καλημέρα καλή μου Ζαμπία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ για τον πολύ όμορφο χαρακτηρισμό. Αυτό τουλάχιστον προσπαθώ, με ότι καταπιάνομαι. Και θέλω να πιστεύω πως κάτι καταφέρνω τελικά :-))
Πολλούς χαιρετισμούς και καλό ΣΚ εύχομαι.
Ελαφρύ και δροσερό γλυκάκι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμέσως είδα την εικόνα και έβαλα τα χεράκια μου στα υλικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ και πολλά φιλιά από Ισπανία!
Όπως το έγραψες ακριβώς Manousina μου...και παντώς "καιρού" θα το έλεγα ακόμη εγώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ΣΚ σου εύχομαι.
Άμα έχεις στο χέρι όλα τα υλικά αγαπητή μου Veronica, τίποτε δεν σε σταματά για την δημιουργία του, είμαι σίγουρη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς από την Ελλάδα, στην όμορφη Ισπανία, από τα λίγα που έχω δει μέχρι σήμερα σ' αυτήν την χώρα.
αυτά τα γλυκάκια, του πεντάλεπτου, ειναι το κάτι άλλο!!!!Αυτό φαίνεται πολύ δελεαστική πρόταση ,και θα ..εκτελεστει αμεσα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ!!!!
Ωραίος συνδυασμός γιατί σπάει την κρεατίλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήSuper dessert after a meat dish. Cleaning the pallet.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραίο και ελαφρύ γλυκό Πηνελόπη!Ό,τι πρέπει για κλείσιμο γεύματος, ακριβώς όπως προτείνεις
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και καλή εβδομάδα Ειρήνη μου, όλα τα φαγητά ή γλυκά που γίνονται γρήγορα και ταυτόχρονα είναι γευστικά είναι η "αδυναμία" μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβώς γι' αυτό έγινε αγαπητέ μου KitsoMitso :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήThnak you very much dear Tombias.
ΑπάντησηΔιαγραφήExcatly as you said.
Vita μου, ελαφρύ και άκρως "αρωματικό" Αν το επιδόρπιο δεν έχει άρωμα, ειδικά με από ένα γεύμα με κρέας, δεν καταφέρνει να σου φτιάξει την γεύση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές και καλή εβδομάδα.