24.2.11

Μανταρινάτο Επιδόρπιο...για μετά το κρέας!

Τσικνοπέμπτη σήμερα!
Καλά ε; όλα τα "κρεατικά" στην πίστα και ο καθένας τιμά το έθιμο σύμφωνα με τον τρόπο που αγαπά. Όμως το κρέας που δεν μας "απολύπεται" και μάλλον το τρώμε συχνά, θέλει μετά την τσίκνα του κάτι δροσερό. Κάτι ανάλαφρο... για να "φύγει" από τους ουρανίσκους μας η  έντονη γεύση του.
Έτσι σκεφτόμουνα και χθες το βράδυ, την ώρα που ετοίμαζα τα σουβλάκια με το φιλέτο κοτόπουλου για μαρινάρισμα.

Είχα κατά νού βέβαια και τα μανταρίνια που πριν μέρες έλαβα ως πεσκέσι σε σημαντική ποσότητα.  Ωραία, όλα τους.
Δύο είδη: μικρές λαχταριστές κλημεντίνες και μεγάλα αρωματικά τύπου χιώτικου μανταρινιού, αυτά τα δεύτερα έχουν λίγα κουκούτσια, αλλά δίνουν πολύ χυμό.

Από τα πρώτα, έκανα λίγα, γλυκό κουταλιού. Τα πιο μικρά σε μέγεθος. Πρώτη φορά το έφτιαξα με οδηγίες που βρήκα στο Blog της αγαπητής Γαστερόπληξ αλλά επειδή δεν είχα γλυκόζη το έδεσα λίγο πια απλά με την βοήθεια χυμού λεμονιού, λίγη βανίλια ενώ χρησιμοποιήσα και μέλι  στο δεύτερο δέσιμο.
Αυτό το γλυκάκι ήταν τέλειο από μόνο του, αλλά στάθηκε αφορμή και για το χθεσινοβράδυνο επιδόρπιο ψυγείου, που μου ήρθε σαν έμπνευση στιγμής..

Υλικά ελάχιστα, που τις πιο πολλές φορές υπάρχουν στα σπίτια μας, εκτός ίσως από το συγκεκριμένο γλυκό του κουταλιού.
Να σας πω τώρα τι χρησιμοποιήσα, για 6 ποτήρια σαν αυτό της φωτογραφίας:


600 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό (2% για λιγότερα λιπαρά),
100 γραμ. τυρί κρέμα,
3 κουταλιές μέλι (κατά προτίμηση θυμαρίσιο)
ξύσμα από δύο μεγάλα μανταρίνια,
2 πακέτα μπισκότα σοκολάτας mini cookies, αλλιώς ότι έχετε διαθέσιμο.

Αλέθετε τα μπισκότα στο multi.
Κόβετε τα μανταρινάκια γλυκό, σε κομματάκια, το σιρόπι τους δεν το πετάτε, γιατί θα το χρειαστείτε για να βρέξετε τα αλεσμένα μπισκότα.
Ανακατεύετε σε μπολ: το γιαούρτι, την κρέμα τυρίου, το ξύσμα μανταρινιού και το μέλι, καλά μ' έναν αυγοδάρτη και μέχρι να ενωθούν ομοιόμορφα σε κρέμα.

Στην συνέχεια παίρνετε τα ποτήρια που θα σερβίρετε το γλυκό σας, στρώνετε τον πάτο με μια καλή κουταλιά αλεσμένο μπισκότο. Το βρέχετε με το λίγο από το σιρόπι του γλυκού, βάζετε κομματάκια μανταρινιού, στρώνετε με μια καλή δόση κρέμας.
Συνεχίζετε με μπικότα, σιρόπι, κρέμα και στολίζετε με το υπόλοιπο μανταρινάκι.
Τοποθετείτε τα ποτήρια στο ψυγείο για 3-4 ώρες και σερβίρετε.
Και την επομένη μια χαρά θα είναι,σας βεβαιώνω γι' αυτό.

Και του χρόνου πάλι, με περισσότερο κέφι. Και φυσικά μπορείτε ν' αντικαταστήσετε το γλυκό κουταλιού μανταρίνι, με κάποιο άλλο εάν έχετε (πορτοκάλι, νεράντζι ή κίτρο).



36 σχόλια:

  1. Τα λατρεύω αυτά τα γλυκάκια τσακ μπαμ :))
    Πολλά φιλιά
    Καλή τσικνοπέμτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλεια ιδέα το γλυκό σου! Έχω και ωραιότατο γλυκό μανταρίνι της μανούλας μου, οπότε είμαι έτοιμη για την εκτέλεση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ σε Αστέρι μου, αν και οι μισοί της οικογένειας θα δουλεύουν μέχρι αργά το βράδυ, οι άλλοι μισοί μάλλον θα πάνε για ύπνο...

    Αντεύχομαι γι' εσάς, με το καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο Αμαλία μου.
    Τα έχεις όλα, οπότε θα έχεις και το επιθυμητό αποτέλεσμα το δε μέλι με το ξύσμα, θα μεταμορφώσουν στην κυριολεξία το γιαούρτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα τι όμορφες ιδέες έχεις, εύκολο πολύ και γρήγορο,μπράβο !!!
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ σε καλή μου Μάγδα.
    Πανεύκολο,γρηγορότατο, γευστικότατο και χωνευτικό θα μπορούσα να πω...
    Καλή Τσικνοπέμπτη σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραιότατα και πανεύκολα!!!
    Χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και εμένα μου αρέσουν αυτά τα εύκολα καθημερινά γλυκάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευχαριστώ Μαρίνα μου, επίσης και σε σας με ότι τελικά καταφέρετε να "τσικνίσετε" εκεί :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα εύκολα, καθημερινά και γευστκά γλυκά είναι αυτά που "κερδίζουν" τις καρδιές όλων των οικιακών μαγείρων που εκ' των πραγμάτων λείπουν ώρες από το σπίτι Πόπη μου.
    Έτσι κι' αυτό.
    Αν και λόγω του γιαουρτιού, έχει και λόγο ιδιαίτερο μετά το κρέας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τελειο το γλυκακι!
    Καλη τσικνοπεμπτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Mέλι που θα βρω...τα υπόλοιπα υλικά τα έχω!!!
    ΚΑΛΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ευχαριστώ σε Ελπινίκη μου. Επίσης και σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εγώ να δεις, Λίλα μου, που τούτες τις τελευταίες κουταλιές (από το δεύτερο βάζο) που είχα, τις έβαζα με "πόνο" ψυχής!
    Πήρα από το SM, εκ' Μάνης, αλλά δεν το άνοιξα ακόμη.
    Κι εσύ τώρα που να τρέχεις στην Μάνη για να βρεις...
    Ασε που θέλω να κάμω και μπακλαβά των Αγίων Θεοδώρων και δεν θα έχω αυτό που θέλω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κάτι ήξερα εγώ και δεν ήρθα πιο νωρίς, θα είχα τελειώσει βάζο με μανταρινάκια από την πείνα μου.
    Κι επειδή υπάρχουν βάζα όχι βάζο του συγκεκριμένου γλυκού θα το φτιάξω προς έκπληξη των υπολοίπων.
    Καλή Τσικνοπέμπτη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. μου αρέσει που τα σκαρώνεις στο πιτς φυτίλι και με υλικά που υπάρχουν...
    καλά τσικνίσματα κοριτσάκι και του χρόνου...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ όμορφο! Και του χρόνου!
    Καλή Τσικνοπέμπτη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εγώ τα έχω όλα εκτός από το μανταρίνι. Θα βάλω γλυκό κυδώνι ή μαρμελάδα πορτοκάλι. Τρέχω γιατί έχω βάλει και τα σουβλάκια να ψήνονται.
    Καλές απόκριες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα Πηνελόπη, με τις πρακτικές και εμπνευσμένες προτάσεις σου!
    Συγχαρητήρια!

    Φιλί x3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ξανθή μου πως ήταν δυνατόν στην "πηγή" των γλυκών κουταλιών να μην υπήρχε το κατάλληλο!

    Αλλά θα περιμένουμε να δούμε τις εντυπώσεις των υπολοίπων (και την δικιά σου που δεν τρως γλυκάκια) για το πως τελικά τους φάνηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Spirtoukouto μου, αυτό είναι που μου αρέσει στην κουζίνα. Από ένα υλικό, να πάρω την έμπνευση και την βάση για κάτι άλλο...

    Καλές Απόκριες και σε σας. Ελεγα πως τούτο το ΣΚ θα πήγαινα για χόρτα, αλλά θα κάνει κρύο...μέχρι χιονιού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ευχαριστώ σε Μαρία μου.
    Με το καλό και στις επόμενες μέρες, μιας και η Τσικνοπέμπτη είναι "παρελθόν" από χθες το βράδυ :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μαρία μου, ελπίζω να βγήκαν τέλεια τα σουβλάκια σου!
    Αυτό το γλυκάκι (και μετά από γεύμα με κρεατικά δηλαδή) πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα με το πορτοκάλι, παρά με το κυδώνι.
    Γενικώς τα αρώματα των εσπεριδοειδών "φροντίζουν" καλύτερα τον ουρανίσκο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημέρα καλή μου Ζαμπία.
    Σ' ευχαριστώ για τον πολύ όμορφο χαρακτηρισμό. Αυτό τουλάχιστον προσπαθώ, με ότι καταπιάνομαι. Και θέλω να πιστεύω πως κάτι καταφέρνω τελικά :-))
    Πολλούς χαιρετισμούς και καλό ΣΚ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ελαφρύ και δροσερό γλυκάκι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αμέσως είδα την εικόνα και έβαλα τα χεράκια μου στα υλικά!

    Ευχαριστώ και πολλά φιλιά από Ισπανία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Όπως το έγραψες ακριβώς Manousina μου...και παντώς "καιρού" θα το έλεγα ακόμη εγώ.
    Καλό ΣΚ σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Άμα έχεις στο χέρι όλα τα υλικά αγαπητή μου Veronica, τίποτε δεν σε σταματά για την δημιουργία του, είμαι σίγουρη.
    Χαιρετισμούς πολλούς από την Ελλάδα, στην όμορφη Ισπανία, από τα λίγα που έχω δει μέχρι σήμερα σ' αυτήν την χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. αυτά τα γλυκάκια, του πεντάλεπτου, ειναι το κάτι άλλο!!!!Αυτό φαίνεται πολύ δελεαστική πρόταση ,και θα ..εκτελεστει αμεσα!!!!
    Καλό Σ/Κ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ωραίος συνδυασμός γιατί σπάει την κρεατίλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Super dessert after a meat dish. Cleaning the pallet.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Τι ωραίο και ελαφρύ γλυκό Πηνελόπη!Ό,τι πρέπει για κλείσιμο γεύματος, ακριβώς όπως προτείνεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Ειρήνη μου, όλα τα φαγητά ή γλυκά που γίνονται γρήγορα και ταυτόχρονα είναι γευστικά είναι η "αδυναμία" μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ακριβώς γι' αυτό έγινε αγαπητέ μου KitsoMitso :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Thnak you very much dear Tombias.
    Excatly as you said.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Vita μου, ελαφρύ και άκρως "αρωματικό" Αν το επιδόρπιο δεν έχει άρωμα, ειδικά με από ένα γεύμα με κρέας, δεν καταφέρνει να σου φτιάξει την γεύση.
    Καλημέρες πολλές και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή