Ένα γρήγορο και θρεπτικό φαγητό, είναι το ψάρι σε κάθε του μορφή.
Το θέμα μας όμως, είναι τα κόκκαλα.
Ο μικρός και μεγάλος άνδρας της οικογένειας έχουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα.
Δεν θέλουν να βρίσκουν κόκκαλα.
Έλα όμως που ο γαύρος, μας ήρθε φρεσκοψαρεμένος και λαχταριστός.
Άντε και τον έβαλες στην κατάψυξη, άντε και τον άφησες για μια, δυό, τρεις, μέρες να σε περιμένει...Όμως είναι εκεί και σε "γαργαλάει" να τον μαγειρέψεις!
Τι να κάνουμε, θα τον φάτε έστω και με κόκκαλα!
Όμως τον πήρα τον ξέπλυνα καλά, τον αποκεφάλισα με την μία και βγήκαν έτσι και τα εντόσθιά του...τον ξανά, ματά, έπλυνα...και τσουπ μες στο τηγάνι το βαθύ.
Όχι κυρίες και κύριοι, δεν "ξανα-τηγάνισα" μέσα σε 20 ημέρες.
Μέσα στο τηγάνι στην ουσία ψήθηκε ο γαύρος σε κάπως πιο "νωπή" μορφή.
Ελαιόλαδο, μπόλικο λεμόνι, χυμός και ξύσμα, αλάτι, ρίγανη, ελάχιστο λεμονοπίπερο (θα το βρείτε στα καλά μπαχαριτσίδικα) και ένα γεμάτο σφυνάκι ούζο, μέθυσαν και αρωμάτισαν τον αποκεφαλισμένο γαύρο, μέσα σε 10 λεπτάκια.
Συνοδεύτηκε με χόρτα βραστά, με μπόλικο λεμόνι επίσης και τυρί φέτα.
Μπορεί το ψάρι να λέγεται πως δεν πρέπει να το συνοδεύουμε με τυρί, αλλά για μένα αυτό είναι ένας μύθος.
Το "τρίο" ήταν γευστικότατο.
Το θέμα μας όμως, είναι τα κόκκαλα.
Ο μικρός και μεγάλος άνδρας της οικογένειας έχουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα.
Δεν θέλουν να βρίσκουν κόκκαλα.
Έλα όμως που ο γαύρος, μας ήρθε φρεσκοψαρεμένος και λαχταριστός.
Άντε και τον έβαλες στην κατάψυξη, άντε και τον άφησες για μια, δυό, τρεις, μέρες να σε περιμένει...Όμως είναι εκεί και σε "γαργαλάει" να τον μαγειρέψεις!
Τι να κάνουμε, θα τον φάτε έστω και με κόκκαλα!
Όμως τον πήρα τον ξέπλυνα καλά, τον αποκεφάλισα με την μία και βγήκαν έτσι και τα εντόσθιά του...τον ξανά, ματά, έπλυνα...και τσουπ μες στο τηγάνι το βαθύ.
Όχι κυρίες και κύριοι, δεν "ξανα-τηγάνισα" μέσα σε 20 ημέρες.
Μέσα στο τηγάνι στην ουσία ψήθηκε ο γαύρος σε κάπως πιο "νωπή" μορφή.
Ελαιόλαδο, μπόλικο λεμόνι, χυμός και ξύσμα, αλάτι, ρίγανη, ελάχιστο λεμονοπίπερο (θα το βρείτε στα καλά μπαχαριτσίδικα) και ένα γεμάτο σφυνάκι ούζο, μέθυσαν και αρωμάτισαν τον αποκεφαλισμένο γαύρο, μέσα σε 10 λεπτάκια.
Συνοδεύτηκε με χόρτα βραστά, με μπόλικο λεμόνι επίσης και τυρί φέτα.
Μπορεί το ψάρι να λέγεται πως δεν πρέπει να το συνοδεύουμε με τυρί, αλλά για μένα αυτό είναι ένας μύθος.
Το "τρίο" ήταν γευστικότατο.
Γευστικοτατο και νοστιμοτατο..μου μαζευτηκαν τα σαλια στο στομα..χαχαχα..μπραβο γεια στα χερακια σου..καλη σου μερα φιλια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝοστιμότατο και αγαπημένο μας ψαράκι, μη σου πω και το μόνο που τρώνε χωρίς γκρίνιες...για τους γνωστούς λόγους!
Δηλαδή αν κατάλαβα δεν τηγανίζεις καθόλου? "Ψήνεται" με τους χυμούς?
Η εννοείς ότι σιγοβράζει για λίγο με τα υγρά στη φωτιά?
Gwgoyla, από τους καλύτερους ψαρομεζέδες, μιας και πέρα απο κυρίως φαγητό μπορείς να το σερβίρεις και ως μεζεδάκι παρέα με άλλα σ' ένα "ψαροτραπέζωμα"!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και σε σένα.
Έφη μου, όπως ακριβώς το είπες. Καθόλου τηγάνισμα. Μαγειρεύεται μέσα στους χυμούς σε μέτρια φωτιά και τα υγρά, όπως το ούζο που εξατμίζεται, απλώς αφήνουν αυτό που πρέπει ν' αφήσουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο φαίνεται, θα το έχω υπόψη!
Ναι! Υπέροχη εκτέλεση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ γαυράκος προσφέρει πολλές συγκινήσεις ο άτιμος!
Όχι μόνο τηγανητος ή φουρνιστός!
Και τελικά το τσακίσανε οι άντρες σου?
:-)
Παρακαλώ Έφη μου. Καλή επιτυχία όποτε τον φτιάξεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήKikop80 καλημέρες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ μεγάλος ναι, ο μικρό έκανε λίγο τον δύσκολο. Μόνον 2 έφαγε τελικά.
Προτίμησε τα χόρτα με μπόλικο λεμόνι και τυρί, έχει μανία με τα χόρτα τελευταίως. Θα το ζήσεις αργότερα και θα με καταλάβεις :-)))
Μακάρι να τα τρώει τα χορταράκια ο πιστιρής!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέχρι στιγμής τρώει μια πολύ ωραία λαχανόσουπα (πουρές δηλαδή) στην οποία που και πού βάζουμε κοτοπουλάκι και χοιρινό εναλλάξ!
Τα τσακίζει!
Αλλά το γαλατάκι της μαμάς δεν το αλλάζει με τίποτα...ακόμα!!!
Εγώ, έπρεπε να περάσω τα 20 για να αρχίσω να τρώω τα πάντα! Μέχρι τότε δεν έτρωγα ούτε ντομάτα ούτε ψαρι ούτε όσπρια ουτε τίποτα!
Ευτυχώς διορθώθηκα!!
Kikop80, τώρα είναι στην φάση που τα δοκιμάζει όλα με πολύ ευχαρίστηση και εύχομαι να παραμείνει εκεί για χρόνια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμεις το γάλα, το κόψαμε παντελώς και εντελώς μετά τους 18 μήνες...ούτε ζωγραφιστό εκ' τότε! Ίσως αλλάξει αργότερα, δεν ξέρω. Αλλά αφού εσύ "επέζησες" και μετά δοκίμασες απ΄όλα, φαντάζομαι πως και ο δικός μου θα τα καταφέρει :-)))
Το ψάρι με το τυρί δεν τρώγονται μαζί γιατί αποτελούν θερμιδική βόμβα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλήθεια είναι αυτό...κυρίως όταν μιλάμε για μεγάλα ψάρια ή "παχιά" από άποψη γεύσης, όπως σφυρίδες, ροφοί, σολωμοί ή "μαύρα" ψάρια: τονάκια, παλαμίδες κ.λ.π.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα λιανόψαρα, όπως ο γαύρος ή αθερίνα θα μου επιτρέψεις φίλε Δημήτρη να είμαι υπερ των "βομβιστικών" ενεργειών :-)))
Αχ Πηνελόπη μου, αυτά να τα πεις στο διατροφολόγο μου που δεν τα "διακρίνει" όπως εσυ...:) Και την πληρώνω εγώ...Αλλά μπρος στα κάλλη χαλάλι....
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο μου'χουν λείψειιιιιιιιιιιιιι!!!!!!!!!!! Τα τρώμε και τηγανιτά, με λεμόνι εγώ, με ξύδι ο συζυγατούλης μου, αλλά το σπέσιαλ είναι παστό με σκόρδο και λάδι!!! Έτσι μπορείς να το φας όποτε σου κάνει κέφι προσθέτοντας απλά λίγο μαϊντανό...Το κάνει η μαμά μου και έχουμε στο ψυγείο όλο το χρόνο!
ΑπάντησηΔιαγραφήόλοι οι άντρες το ίδιο πρόβλημα έχουν με τα κόκκαλα;;; λουκούμι τον έκανες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικό φαγάκι και τα συνοδευτικά σου τέλεια, το ψάρι δεν πρέπει να το συνοδεύουμε με τυρί μόνο αν έχουμε αλλεργία στον συγκεκριμένο συνδυασμό, βάση ενός ενζύμου που δημιουργείται, αλλιώς είναι θέμα γούστου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Κάτω οι μύθοι! Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ αγαπημένο ψαράκι! Τα παιδιά μου που το ψάρι δεν το θέλουν και πολύ, για αυτή τη συνταγή δε θα είχαν να πουν τίποτα:)
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ έξυπνο αυτό το ψήσιμο του γαύρου μέσα στα υγρά του προκειμένου να αποφευχθεί το τηγάνισμα.γιατί μιας και το ελαιόλαδο είναι θρεπτικό και απαραίτητο στην διατροφή μας όταν πρόκειται για τηγάνισμα αποτελεί θερμιδική βόμβα καθώς ότι τηγανίζεται απορροφά μεγάλη ποσότητα λαδιού!πάντως ο γαύρος ώς ψάρι είναι απαραίτητος και υγιεινός για το πιάτο μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://diatrofikamystika.blogspot.com/
Δημήτρη μου, μπορώ να σε καταλάβω...μιας και στο άμεσο οικογενεικό μου περιβάλλον ο διατροφολόγος ήταν σχεδόν μηνιαία επίσκεψη για πολλά χρόνια., αλλά τα αποτελέσματα όχι καλά, μιας και αυτά είναι μέσα στο μυαλό μας και στον αδένα που προκαλεί την σχετική τάση. Έτσι περάσαμε μετά απο χρόνια, σε πιο δραστηκές λύσεις, με απίστευτα ομολογομουνένως αποτελέσματα :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρίνα μου το Βέλγιο έχει φήμη για τα ψαρομεζεδάκια του. Δεν υπάρχει γαύρος ίσως ε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για την συνταγή της μαμάς σου από τις καλύτερες στο είδος της.
Ευχαριστώ σε Μανουσίνα μου. Είδες τελικά κάποια πράγματα δεν μπορούμε να τ' αποφύγουμε :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ σε Πόπη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις δίκιο ως προς το θέμα της αλλεργίας, δόξα τον Θεό σ' αυτό δεν έχουμε πρόβλημα, αν και έχουμε κάποια μικροθέματα αλλεργίας.
Με τις "μαγειρικές" μας τους καταρρίπτουμε καθημερινά Ελένη μου. Και όπως προβλέπεται με την λιτότητα που επικρατεί θα γίνουμε και περισσότερο ευρηματικοί στις κουζίνες μας, αξιοποιώντας όλα τα υλικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαράκι μου, έτσι γίνεται "ζουμερό" και εύγεστο και όπως ένα μικρούλι, το τρως σαφώς πιο άνετα και χωρίς διαμαρτυρίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητή Νίκη, έχεις δίκιο φυσικά και σ' ευχαριστώ για το κατατοπιστικό σχόλιο. Προσπαθώ όσο μπορώ περισσότερο ν' αποφεύγω το τηγάνι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα πεντανόστιμο φαγητό και ένας καταπληκτικός μεζές σε κάποιες ουζοκατανήξεις μας!!! Συμφωνώ κι εγώ, μπορεί να γίνει στο τηγάνι χωρίς να τηγανισθεί!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβώς Αθηνά μου. Έτσι όπως το έγραψες κι' εσύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα.