Τα τελευταία θαλασσινά του καλοκαιριού, είναι στην κατάψυξη και μάλλον ήρθε η ώρα να βρουν τον προορισμό τους, προς την κατσαρόλα.
Έτσι έγινε με τούτο το χταποδάκι.
Το οποίο μαγειρεύτηκε με πορτοκάλι νέας εσοδείας αλλά και με ολόφρεσκια πιπεριά Φλωρίνης
Νόστιμο πιάτο, είτε ως μεζές είτε ως κυρίως φαγητό μαζί με ροδοψημένες πατάτες τηγανιτές όπως το έκανα εγώ.
Υλικά:
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε μισοφέγγαρα,
1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε λωρίδες,
2-3 φύλλα δάφνης,
4-5 κόκκους μπαχάρι,
1 μέτριο πορτοκάλι καθαρισμένο και κομμένο σε φετάκια
2-3 κουταλιές ξύδι λευκό ή μπαλσάμικο,
1 ποτηράκι ούζο,
αλάτι, πιπέρι τριμμένο, ελαιόλαδο
κι' ένα χταπόδι γύρω στα 700-800 γραμ. καθαρισμένο και κομμάτια.
Σε βαθύ τηγάνι-κατσαρόλα, βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνετε τα μισοφέγγαρα του κρεμμυδιού. Όταν αυτό πάρει να γυαλίζει ρίχνετε τα κομμάτια της πιπεριάς, τα δαφνόφυλλα και το μπαχάρι. Όταν τα μυριστικά ζεσταθούν θα βγάλουν πιο πλούσια αρώματα.
Στην συνέχεια προσθέτετε το καθαρισμένο και τεμαχισμένο χταπόδι, το ούζο, το ξύδι και το αφήνουμε να βράσει για 30-40 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος που έχουν τα.κομμάτια του χταποδιού μας). 5-6 λεπτά πριν το τέλος, αλατίζουμε, πιπερώνουμε και ρίχνουμε και τις φέτες πορτοκαλιού.
Αφήνουμε λίγο ακόμη και κλείνουμε την φωτιά, αφήνοντας λιγάκι το φαγητό να "ηρεμήσει".
Σερβίρουμε σκέτο ως μεζεδάκι, δίπλα σε φρέσκο ψωμί.
Ή γαρνιρισμένο με λευκό πιλάφι ή πατάτες τηγανιτές με τον γαλλικό τρόπο.
Ο γαλλικός τρόπος είναι: να προ-τηγανίσουμε τις πατάτες μας, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς αλλά να μην πάρουν χρώμα ή κάνουν κρούστα.
Τις αφαιρούμε από το τηγάνι λευκές.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν (κάτι που μας δίνει και ευχέρεια χρόνου στην προετοιμασία άλλου φαγητού) και όταν θελήσουμε να σερβίρουμε πια, ζεσταίνουμε ξανά το λάδι μας καλά και τις τηγανίζουμε λίγες-λίγες μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να κάνουν τραγανή κρούστα.
Είναι δε, πιο ωραίες και ευπαρουσίαστες όταν τις έχουμε κόψει σε μικρούς κύβους.
Καλή σας απόλαυση.
Έτσι έγινε με τούτο το χταποδάκι.
Το οποίο μαγειρεύτηκε με πορτοκάλι νέας εσοδείας αλλά και με ολόφρεσκια πιπεριά Φλωρίνης
Νόστιμο πιάτο, είτε ως μεζές είτε ως κυρίως φαγητό μαζί με ροδοψημένες πατάτες τηγανιτές όπως το έκανα εγώ.
Υλικά:
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε μισοφέγγαρα,
1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε λωρίδες,
2-3 φύλλα δάφνης,
4-5 κόκκους μπαχάρι,
1 μέτριο πορτοκάλι καθαρισμένο και κομμένο σε φετάκια
2-3 κουταλιές ξύδι λευκό ή μπαλσάμικο,
1 ποτηράκι ούζο,
αλάτι, πιπέρι τριμμένο, ελαιόλαδο
κι' ένα χταπόδι γύρω στα 700-800 γραμ. καθαρισμένο και κομμάτια.
Σε βαθύ τηγάνι-κατσαρόλα, βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνετε τα μισοφέγγαρα του κρεμμυδιού. Όταν αυτό πάρει να γυαλίζει ρίχνετε τα κομμάτια της πιπεριάς, τα δαφνόφυλλα και το μπαχάρι. Όταν τα μυριστικά ζεσταθούν θα βγάλουν πιο πλούσια αρώματα.
Στην συνέχεια προσθέτετε το καθαρισμένο και τεμαχισμένο χταπόδι, το ούζο, το ξύδι και το αφήνουμε να βράσει για 30-40 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος που έχουν τα.κομμάτια του χταποδιού μας). 5-6 λεπτά πριν το τέλος, αλατίζουμε, πιπερώνουμε και ρίχνουμε και τις φέτες πορτοκαλιού.
Αφήνουμε λίγο ακόμη και κλείνουμε την φωτιά, αφήνοντας λιγάκι το φαγητό να "ηρεμήσει".
Σερβίρουμε σκέτο ως μεζεδάκι, δίπλα σε φρέσκο ψωμί.
Ή γαρνιρισμένο με λευκό πιλάφι ή πατάτες τηγανιτές με τον γαλλικό τρόπο.
Ο γαλλικός τρόπος είναι: να προ-τηγανίσουμε τις πατάτες μας, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς αλλά να μην πάρουν χρώμα ή κάνουν κρούστα.
Τις αφαιρούμε από το τηγάνι λευκές.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν (κάτι που μας δίνει και ευχέρεια χρόνου στην προετοιμασία άλλου φαγητού) και όταν θελήσουμε να σερβίρουμε πια, ζεσταίνουμε ξανά το λάδι μας καλά και τις τηγανίζουμε λίγες-λίγες μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να κάνουν τραγανή κρούστα.
Είναι δε, πιο ωραίες και ευπαρουσίαστες όταν τις έχουμε κόψει σε μικρούς κύβους.
Καλή σας απόλαυση.
Αχ, μας ξεσηκώνεις βραδιάτικα!!! Και δεν είμαστε και κοντά να έρθω για ένα μεζέ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο φαίνεται!!!
Καλό βράδυ
Φιλάκια
Πραγματικά κρίμα Στέλλα μου.
ΔιαγραφήΜερικές φορές εύχομαι να είμαστε πιο κοντά με μερικούς από τους συν-bloggers, έτσι για να απολαμβάνουμε κάτι τέτοια ωραία μεζεδάκια.
Καλό ΣΚ εύχομαι.
Καλησπέρα Πηνελόπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι σήμερα το βράδυ αντίκρυσα ένα από τα ωραιότερα φαγητά !Ενδιαφέροντα υλικά το εμπλουτίζουν,αρώματα σπουδαία το περιτριγυρίζουν,χρώματα έντονα το ζωγραφίζουν!
Πρέπει να είχες έμπνευση όταν το έφτιαχνες Πηνελόπη μου.....Η συνοδεία δε,της αθάνατης τηγανητής πατάτας ....,η απόλυτη εναρμόνιση για το τελικό γευστικό αποτέλεσμα!
Πάντα τέτοια!
Σου ευχήθηκα καλό φθινόπωρο?Καλή σχολική χρονιά για το παιδάκι σου?Με όλη μου την καρδιά!
Φιλιά πολλά,πολλά!
Ευχαριστώ σε πολύ Φωτεινή μου, για όλες σου τις ευχές.
ΔιαγραφήΕ, κάποιες φορές η "έμπνευση" μου χτυπά πιο δυνατά την πόρτα, από ότι άλλες, αυτό είναι αλήθεια :-))
Αλλά εδώ νομίζω πως το φαγητό αυτό, είναι απολύτως αποδεκτό από μεγάλο κοινό (!) καθώς η τραγανή πατατούλα και η γευστική σαλτσούλα έχουν πολλούς λάτρεις.
Χαιρετισμούς πολλούς και φιλιά.
Beautiful meal. I have not had this in years; though I love it. Blessings, Catherine xo
ΑπάντησηΔιαγραφήThank you very much my dear Catherine.
ΔιαγραφήThis is very a nice plate for many people indeed.
I wish you a nice weekend.
Αυτή η σαλτσούλα που διακρίνεται στη φωτογραφία σε προδιαθέτει πολύ-πολύ θετικά. Φαντάζομαι και τα αρώματα! Άλλη μία επιτυχημένη δημιουργία Πηνελόπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή η "προδιάθεση" Αμαλία μου, είναι λιγάκι καταστροφική...αλλά πως μπορεί κανείς ν' αντισταθεί;
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά και καλό σας Σαββατοκύριακο εύχομαι
Υπέροχο πιάτο Πηνελόπη, όλο αρώματα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω χταποδάκι στη κατάψυξη και θα το δοκιμάσω!!
Καλημέρα!!
Δώσε του μια ευκαιρία Πέπη μου!
ΔιαγραφήΝομίζω πως θα σου αρέσει το τελικό αποτέλεσμα.
Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.
Πηνελόπη μου φοβερό πιάτο. Δεν το έχω φάει έτσι ποτέ και μου αρέσει γιατί είναι εντελώς διαφορετικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχει όντως την χάρη του Λίλια μου.
ΔιαγραφήΚαι όσοι δοκίμασαν είπαν πως πραγματικά ήταν νόστιμο...Και του χάρισαν έξτρα πόντους οι τραγανές πατατούλες από δίπλα :-))
Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις.
Ζήλεψα το χταποδάκι έτσι Πηνελόπη μου. Ωραίο φαίνεται και το πορτοκάλι έχει ένα ενδιαφέρον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σου πω την αλήθεια όμως λιγουρεύτηκα και τις πατατούλες. Ωραίος ο γαλλικός τρόπος. Δεν τον ήξερα.
Φιλιά πολλά
Α, οι πατάτες με αυτόν τον τρόπο τηγανίσματος Μάριον, μένουν τραγανή μέχρι και την τελευταία και για ώρα μετά το τηγάνισμα.
ΔιαγραφήΔοκίμασε τες. Είναι λιγάκι πιο "μπελάς" αλλά μια στο τόσο, σίγουρα αξίζουν τον λίγο κόπο τους.
Το χταποδάκι είναι κι' αυτό άκρως νόστιμο σε βεβαιώ.
Φιλιά πολλά και από εμένα και καλό Σαββατοκύριακο.
Εξαιρετικό το χταπόδι! Νάσαι καλά ❕ πάντα δυνατή ,να μας ταξειδεύεις όμορφα γευστκά ❕
ΑπάντησηΔιαγραφήσ ευχαριστώ !
Με εκτιμηση Σοφία Σίβυλλα 👒
Penelope ! είμαι μόνον στο g+, δεν έχω fb,για να σου κάνω αίτημα φλίας❕
ΑπάντησηΔιαγραφήοπότε θ αναδημοσιεύω μέσω του πηγαίου κώδικα της σελίδας σου στο δαδίκτυο,αν μου επιτρέπεις!;
θεωρησα καθήκον μου να σ ενημερώσω ❕
με εκτμηση η ΣΣ 👒 του g+ !
Καθυστερημένη απάντηση, καθώς άργησα να δω το σχετικό σχόλιο.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ που με ρώτησες Σοφία. Είναι από τα καλύτερα που μου έχουν συμβεί στα τόσα χρόνια του blogging. Σύνηθες φαινόμενο κάποιος να παίρνει την ανάρτηση και να κάνει αναπαραγωγή αυτούσια.
Καλή συνέχεια.