Ένα αφράτο και ζουμερό μπιφτέκι, σίγουρα δεν γίνεται μόνον από καλό κιμά.
Μπορεί να γίνει κι' από ένα πολύ καλό φιλέτο και "ψωμωμένο" όπως θα λέγανε οι μανάδες μας, φιλέτο ψαριού.
Τα χοντρά φιλέτα πέρκας, λοιπόν είναι ιδανικά για μπιφτέκια ψαριού, για να κάνετε κι' όσους δεν τρώνε ψάρι...να φάνε!!!
Υλικά για 4-6 άτομα
Για τα μπιφτέκια
1 μεγάλο φιλέτο πέρκας (βάρους περίπου 700 γραμ.)
1 μεγάλο αυγό,
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη (ρεντέ)
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες στο γουδί μαζί με ελαιόλαδο (ή στο multi)
1/2 φλιτζάνι παξιμάδι σταρένιο (ή φρυγανιά) αλεσμένο,
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο,
λίγη αποξηραμένη ρίγανη και λίγο δυόσμο (περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού)
1/2 κουταλάκι (ή και λιγότερο) γλυκού αλάτι,
1/3 κουταλάκι γλυκού κουρκουμά σε σκόνη,
1/2 κουταλάκι γλυκού κάρυ
λίγο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο.
Για την σάλτσα
2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο,
2 σκελίδες σκόρδο όσο πιο ψιλοκομμένες γίνεται,
1/2 ποτηράκι λευκό ή ροζέ κρασί,
λίγο κάρυ.
Για να φτιάξω τα μπιφτέκια, τεμάχισα το φιλέτο του ψαριού και το άλεσα στο multi.
Μετά μέσα σε βαθύ μπολ έριξα: το ψάρι, το αυγό, το τριμμένο κρεμμύδι, το λιωμένο σκόρδου που είχα κοπανήσει στο γουδί μαζί με 2-3 σταγόνες λάδι. Επίσης το αλεσμένο παξιμάδι, τη ρίγανη, τον δυόσμο και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Δούλεψα καλά τα υλικά με το χέρι μου να ενωθούν και λίγο πριν το τελικό στάδιο πρόσθεσα : τον κουρκουμά, το κάρυ, το πιπέρι και λίγο λάδι ακόμη.
Άφησα να σταθεί ο "ψαρένιος" κιμάς για μισή ώρα στο ψυγείο και μετά έπλασα τα μπιφτέκια.
Τα έψησα στον φούρνο με αέρα στους 170 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά, ενώ τα γύρισα και μία φορά.
Στο διάστημα που τα μπιφτέκια ψήνονταν, ετοίμασα στο τηγάνι μου την σάλτσα με το λάδι, το σκόρδο, το κρασί και το κάρυ. Όταν βγήκαν τα μπιφτέκια όπως ήταν ζεστά τα πέρασα μέσα από το τηγάνι., γυρίζοντας τα μια-δυο φορές, μέσα στην σάλτσα.
Έτοιμα για σερβίρισμα παρέα με σαλάτα της αρεσκείας σας και την αρωματική σαλτσούλα τους.
Αφήστε που μια μικρή ψυχή τα έφαγε ως ατομικό μπέρκερ μέσα στο ψωμάκι, παρέα με μαγιονέζα, μουστάρδα και ντομάτα. Ούτε που κατάλαβε ότι έτρωγε ψαράκι :-)))
Υ.Γ. την συνταγή αυτή την αφιερώνω στην φίλη Πέπη, στην οποία και πρωτο-διάβασα για τα μπιφτέκια σολωμού, τα οποία και στάθηκαν αφορμή για τα πρώτα δικά μου ψαρομπιφτέκια.
Εκ' τότε έχουν γίνει διάφορες παραλλαγές στο θέμα, και πάντα με γευστικά αποτελέσματα.
Καλό μήνα Οκτώβρη (από αύριο) εύχομαι σε όλες και όλους.
Μπορεί να γίνει κι' από ένα πολύ καλό φιλέτο και "ψωμωμένο" όπως θα λέγανε οι μανάδες μας, φιλέτο ψαριού.
Τα χοντρά φιλέτα πέρκας, λοιπόν είναι ιδανικά για μπιφτέκια ψαριού, για να κάνετε κι' όσους δεν τρώνε ψάρι...να φάνε!!!
Αφράτα και λαχταριστά μπιφτέκια πέρκας
Υλικά για 4-6 άτομα
Για τα μπιφτέκια
1 μεγάλο φιλέτο πέρκας (βάρους περίπου 700 γραμ.)
1 μεγάλο αυγό,
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη (ρεντέ)
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες στο γουδί μαζί με ελαιόλαδο (ή στο multi)
1/2 φλιτζάνι παξιμάδι σταρένιο (ή φρυγανιά) αλεσμένο,
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο,
λίγη αποξηραμένη ρίγανη και λίγο δυόσμο (περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού)
1/2 κουταλάκι (ή και λιγότερο) γλυκού αλάτι,
1/3 κουταλάκι γλυκού κουρκουμά σε σκόνη,
1/2 κουταλάκι γλυκού κάρυ
λίγο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο.
Για την σάλτσα
2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο,
2 σκελίδες σκόρδο όσο πιο ψιλοκομμένες γίνεται,
1/2 ποτηράκι λευκό ή ροζέ κρασί,
λίγο κάρυ.
Για να φτιάξω τα μπιφτέκια, τεμάχισα το φιλέτο του ψαριού και το άλεσα στο multi.
Μετά μέσα σε βαθύ μπολ έριξα: το ψάρι, το αυγό, το τριμμένο κρεμμύδι, το λιωμένο σκόρδου που είχα κοπανήσει στο γουδί μαζί με 2-3 σταγόνες λάδι. Επίσης το αλεσμένο παξιμάδι, τη ρίγανη, τον δυόσμο και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Δούλεψα καλά τα υλικά με το χέρι μου να ενωθούν και λίγο πριν το τελικό στάδιο πρόσθεσα : τον κουρκουμά, το κάρυ, το πιπέρι και λίγο λάδι ακόμη.
Άφησα να σταθεί ο "ψαρένιος" κιμάς για μισή ώρα στο ψυγείο και μετά έπλασα τα μπιφτέκια.
Τα έψησα στον φούρνο με αέρα στους 170 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά, ενώ τα γύρισα και μία φορά.
Στο διάστημα που τα μπιφτέκια ψήνονταν, ετοίμασα στο τηγάνι μου την σάλτσα με το λάδι, το σκόρδο, το κρασί και το κάρυ. Όταν βγήκαν τα μπιφτέκια όπως ήταν ζεστά τα πέρασα μέσα από το τηγάνι., γυρίζοντας τα μια-δυο φορές, μέσα στην σάλτσα.
Έτοιμα για σερβίρισμα παρέα με σαλάτα της αρεσκείας σας και την αρωματική σαλτσούλα τους.
Αφήστε που μια μικρή ψυχή τα έφαγε ως ατομικό μπέρκερ μέσα στο ψωμάκι, παρέα με μαγιονέζα, μουστάρδα και ντομάτα. Ούτε που κατάλαβε ότι έτρωγε ψαράκι :-)))
Υ.Γ. την συνταγή αυτή την αφιερώνω στην φίλη Πέπη, στην οποία και πρωτο-διάβασα για τα μπιφτέκια σολωμού, τα οποία και στάθηκαν αφορμή για τα πρώτα δικά μου ψαρομπιφτέκια.
Εκ' τότε έχουν γίνει διάφορες παραλλαγές στο θέμα, και πάντα με γευστικά αποτελέσματα.
Καλό μήνα Οκτώβρη (από αύριο) εύχομαι σε όλες και όλους.
Υπέροχα δείχνουν τα ...περκομπιφτεκάκια! Τι όμορφη ιδέα! Θα τα βάλω στο πρόγραμμα των αμέσως επόμενων ημερών, μακάρι να φάει και η δικιά μου η ...ιδιότροπη ένα burger σαν το δικό σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Αμαλία μου.
ΔιαγραφήΣτην δική μας περίπτωση πάντως, τα πράγματα έγιναν πολύ εύκολα και μάλιστα φάγαμε 2 συνεχόμενες ημέρες!!!
Χαιρετισμούς πολλούς και καλό υπόλοιπο Κυριακής.
Καλά Πηνελόπη... τί έκανες πάλι;;; Πρέπει να είναι πολύ νόστιμα αυτά τα μπιφτέκια!!! Είμαι σίγουρη ότι τα απολαύσατε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!
Κική μου, για εσένα που δεν είσαι και πολύ του ψαριού, νομίζω πως αυτά τα μπιφτεκάκια θα ταιριάζουν γάντι!
ΔιαγραφήΚαι ειδικά το τελικό τους πέρασμα από το τηγάνι, τα κάνει εξαιρετικά γευστικά.
Για κάνε μια δοκιμή και πες μου αν τελικά σου άρεσαν.
Πολλές-πολλές καλημέρες για μια όμορφη Κυριακή.
Πάρα πολύ καλή ιδέα τα μπιφτεκάκια με το ψάρι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τα φτιάξω σύντομα!!!
Καλό βράδυ!!
Νομίζω πως αν τα δοκιμάσεις καλή μου, θα με δικαιώσεις και βεβαίως θα σου δώσουν μια πολύ καλή εναλλακτική λύση, για το γεύμα του ψαριού.
ΔιαγραφήΚαλή Κυριακή εύχομαι.
πολυ ωραια ιδεα!!!ειδικα για νηστειες η να ξεφυγουμε λιγο απ το κλασσικο μπιφτεκι
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαφώς έτσι Ντολαδάκι μου. Αν αφαιρέσεις τελείως και το αυγό, γίνονται και νηστίσιμα χωρίς δεύτερη σκέψη.
ΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές.
Ωωω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι νοστιμιές είναι αυτές πάλι!
Η πέρκα είναι ψάρι που ούτως ή άλλως μου αρέσει πάρα πολύ, πόσο μάλλον σε αυτή την πολύ ενισχυμένη γευστικά εκδοχή!
Μπράβο βρε Πηνελόπη, απίθανη πάλι!
Φιλιά
Όπα "χτυπήσαμε" φλέβα, λοιπόν Ερμιόνη μου!!
ΔιαγραφήΑν τα μετατρέψεις δε, σε berger μπορώ να σου πω, ότι κανείς (μικρός ή μεγάλος) δεν θα τους αντισταθεί!!! Μιλάει η πείρα :-))
Φιλιά πολλά και καλή Κυριακή να έχετε.
Αρωματικά που ειναι κ ζουμερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μηνα
Έτσι πραγματικά βγήκαν Αριάδνη.
ΔιαγραφήΚαι ότι πρέπει για ένα απολαυστικό μεσημεριανό ή και ελαφρύ βραδινό πιάτο.
Πολύ ωραία ιδέα και με τη πέρκα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Πηνελόπη μου!
Σ' ευχαριστώ!!
Παρακαλώ...
ΔιαγραφήΆλλωστε πάντα είχαμε εμείς οι δύο μια τάση για αμοιβαίες; δοκιμές, έτσι δεν είναι Πέπη μου ;-)
Χαιρετισμούς πολλούς-πολλούς.
Να μια ωραία συνταγή πέρκας!! Μου αρέσει πολύ Πηνελόπη μου και θα τη δοκιμάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκιμάζεις Λίλια μου. Και περιμένω εντυπώσεις...
ΔιαγραφήΕλπίζω δε, να είσαι καλά καθώς έχεις λιγάκι "χαθεί" από τα δρώμενα...
Καλή Κυριακή εύχομαι.
Γεια σου πηνελοπη!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήη περκα ειναι απο τα αγαπημενα ψαρια του αντραμου,νομιζω οτι θα την τιμησω τη συνταγη σου πολυ συντομα!!!!!!μμμμμμιαααμμμμμιιιιι!!!!
φιλακιααα!!!
Καλώς την Κική!
ΔιαγραφήΑ, όλοι οι άντρες (μικροί και μεγάλοι) θέλουν ψάρια χωρίς κοκκαλάκια τελικά!
Πάντως έτσι γίνεται ωραίο φαγητό και για όσους δεν αγαπούν τα ψαράκια.
Καλή εβδομάδα και καλή δύναμη εύχομαι.
Είναι ούτως ή άλλως από τα αγαπημένα μου ψάρια, και η ιδέα για τα μπιφτεκάκια μου φαίνεται πολύ δελεαστική! Μου αρέσει που διάλεξες το κάρυ για να τα αρωματίσεις, πάει πολύ στην πέρκα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤότε καλή μου Χρύσα, έχεις κάθε λόγο για να κάνεις τις δικές σου δοκιμές!
ΔιαγραφήΠραγματικά το κάρυ δίνει ωραίο τόνο στο ψαρομπιφτεκάκι!
Καλή εβδομάδα να έχεις.
Μπιφτέκια πέρκας!?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ πρωτοτυπο πιάτο, ωραιο τρικ να πλασάρεις ψάρι σε παιδάκια ;)
Καλό μήνα!
Για πρωτότυπο δεν ξέρω, καθώς η ιδέα του μπιφτεκιού από ψάρι ήταν ήδη της φίλης Πέπης αλλά με τα υλικά αυτά σίγουρα, γίνεται πολύ νόστιμη πρόταση.
ΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα dear Beauty.
Πολύ πρωτότυπα και νόστιμα! Μου αρέσουν πολύ γιατί και δεν σε βαραίνουν και είναι γεμάτα βιταμίνες! Εξαιρετικά, Πηνελόπη μου! Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε Αναστασία μου.
ΔιαγραφήΕίναι πραγματικά μια πολύ νόστιμη και υγιεινή πρόταση για όλους αλλά και γι' αυτούς που θέλουν να προσέχουν την διατροφή τους.
Καλή εβδομάδα εύχομαι και φυσικά με υγειά το νέο σου "styling".
Πολύ νοστιμα φαινονται και μου αρεσει πολυ το ψαρι,θα τα δοκιμασω,θα ειναι και πιο ελαφρια απο τα μπιφτεκια με κρεας,καλη σας εβδομαδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς την! Καλή εβδομάδα και σ' εσένα Neli μου.
ΔιαγραφήΠραγματικά ήταν ένας "τέχνασμα" για να κάνω τον πιτσιρικά μου να φάει ψάρι και βεβαίως τιμήθηκε όπως του έπρεπε και από τους μεγάλους. Ελαφρύ και πολύ νόστιμο, χάρη στο "τελικό πέρασμα" από το τηγάνι.
Χαιρετισμούς πολλούς.