30.9.14

Αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια ...πέρκας

Ένα αφράτο και ζουμερό μπιφτέκι, σίγουρα δεν γίνεται μόνον από καλό κιμά.
Μπορεί να γίνει κι' από ένα πολύ καλό φιλέτο και "ψωμωμένο" όπως θα λέγανε οι μανάδες μας, φιλέτο ψαριού.
Τα χοντρά φιλέτα πέρκας, λοιπόν είναι ιδανικά για μπιφτέκια ψαριού, για να κάνετε κι' όσους δεν τρώνε ψάρι...να φάνε!!!
Αφράτα και λαχταριστά μπιφτέκια πέρκας


Υλικά για 4-6 άτομα
Για τα μπιφτέκια
1 μεγάλο φιλέτο πέρκας (βάρους περίπου 700 γραμ.)
1 μεγάλο αυγό,
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη (ρεντέ)
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες στο γουδί μαζί με ελαιόλαδο (ή στο multi)
1/2 φλιτζάνι παξιμάδι σταρένιο (ή φρυγανιά) αλεσμένο,
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο,
λίγη αποξηραμένη ρίγανη και λίγο δυόσμο (περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού)
1/2 κουταλάκι (ή και λιγότερο) γλυκού αλάτι,
1/3 κουταλάκι γλυκού κουρκουμά σε σκόνη,
1/2 κουταλάκι γλυκού κάρυ
λίγο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο.

Για την σάλτσα
2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο,
2 σκελίδες σκόρδο όσο πιο ψιλοκομμένες γίνεται,
1/2 ποτηράκι λευκό ή ροζέ κρασί,
λίγο κάρυ.


Για να φτιάξω τα μπιφτέκια, τεμάχισα το φιλέτο του ψαριού και το άλεσα στο multi.
Μετά μέσα σε βαθύ μπολ έριξα: το ψάρι, το αυγό, το τριμμένο κρεμμύδι, το λιωμένο σκόρδου που είχα κοπανήσει στο γουδί μαζί με 2-3 σταγόνες λάδι. Επίσης το αλεσμένο παξιμάδι, τη ρίγανη, τον δυόσμο και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Δούλεψα καλά τα υλικά με το χέρι μου να ενωθούν και λίγο πριν το τελικό στάδιο πρόσθεσα : τον κουρκουμά, το κάρυ, το πιπέρι και λίγο λάδι ακόμη.
Άφησα να σταθεί ο "ψαρένιος" κιμάς για μισή ώρα στο ψυγείο και μετά έπλασα τα μπιφτέκια.

Τα έψησα στον φούρνο με αέρα στους 170 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά, ενώ τα γύρισα και μία φορά.



Στο διάστημα που τα μπιφτέκια ψήνονταν, ετοίμασα στο τηγάνι μου την σάλτσα με το λάδι, το σκόρδο, το κρασί και το κάρυ. Όταν βγήκαν τα μπιφτέκια όπως ήταν ζεστά τα πέρασα μέσα από το τηγάνι., γυρίζοντας τα μια-δυο φορές, μέσα στην σάλτσα.

Έτοιμα για σερβίρισμα παρέα με σαλάτα της αρεσκείας σας και την αρωματική σαλτσούλα τους.

Αφήστε που μια μικρή ψυχή τα έφαγε ως ατομικό μπέρκερ μέσα στο ψωμάκι, παρέα με μαγιονέζα, μουστάρδα και ντομάτα. Ούτε που κατάλαβε ότι έτρωγε ψαράκι :-)))


Υ.Γ. την συνταγή αυτή την αφιερώνω στην φίλη Πέπη, στην οποία και πρωτο-διάβασα για τα μπιφτέκια σολωμού, τα οποία και στάθηκαν αφορμή για τα πρώτα δικά μου ψαρομπιφτέκια.
Εκ' τότε έχουν γίνει διάφορες παραλλαγές στο θέμα, και πάντα με γευστικά αποτελέσματα.
Καλό μήνα Οκτώβρη (από αύριο) εύχομαι σε όλες και όλους.

26 σχόλια:

  1. Υπέροχα δείχνουν τα ...περκομπιφτεκάκια! Τι όμορφη ιδέα! Θα τα βάλω στο πρόγραμμα των αμέσως επόμενων ημερών, μακάρι να φάει και η δικιά μου η ...ιδιότροπη ένα burger σαν το δικό σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Αμαλία μου.
      Στην δική μας περίπτωση πάντως, τα πράγματα έγιναν πολύ εύκολα και μάλιστα φάγαμε 2 συνεχόμενες ημέρες!!!
      Χαιρετισμούς πολλούς και καλό υπόλοιπο Κυριακής.

      Διαγραφή
  2. Καλά Πηνελόπη... τί έκανες πάλι;;; Πρέπει να είναι πολύ νόστιμα αυτά τα μπιφτέκια!!! Είμαι σίγουρη ότι τα απολαύσατε!!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου, για εσένα που δεν είσαι και πολύ του ψαριού, νομίζω πως αυτά τα μπιφτεκάκια θα ταιριάζουν γάντι!
      Και ειδικά το τελικό τους πέρασμα από το τηγάνι, τα κάνει εξαιρετικά γευστικά.
      Για κάνε μια δοκιμή και πες μου αν τελικά σου άρεσαν.

      Πολλές-πολλές καλημέρες για μια όμορφη Κυριακή.

      Διαγραφή
  3. Πάρα πολύ καλή ιδέα τα μπιφτεκάκια με το ψάρι!!!
    Θα τα φτιάξω σύντομα!!!
    Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως αν τα δοκιμάσεις καλή μου, θα με δικαιώσεις και βεβαίως θα σου δώσουν μια πολύ καλή εναλλακτική λύση, για το γεύμα του ψαριού.
      Καλή Κυριακή εύχομαι.

      Διαγραφή
  4. πολυ ωραια ιδεα!!!ειδικα για νηστειες η να ξεφυγουμε λιγο απ το κλασσικο μπιφτεκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαφώς έτσι Ντολαδάκι μου. Αν αφαιρέσεις τελείως και το αυγό, γίνονται και νηστίσιμα χωρίς δεύτερη σκέψη.
      Καλημέρες πολλές.

      Διαγραφή
  5. Ωωω!
    Τι νοστιμιές είναι αυτές πάλι!
    Η πέρκα είναι ψάρι που ούτως ή άλλως μου αρέσει πάρα πολύ, πόσο μάλλον σε αυτή την πολύ ενισχυμένη γευστικά εκδοχή!
    Μπράβο βρε Πηνελόπη, απίθανη πάλι!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπα "χτυπήσαμε" φλέβα, λοιπόν Ερμιόνη μου!!

      Αν τα μετατρέψεις δε, σε berger μπορώ να σου πω, ότι κανείς (μικρός ή μεγάλος) δεν θα τους αντισταθεί!!! Μιλάει η πείρα :-))

      Φιλιά πολλά και καλή Κυριακή να έχετε.

      Διαγραφή
  6. Αρωματικά που ειναι κ ζουμερα!
    Καλό μηνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι πραγματικά βγήκαν Αριάδνη.
      Και ότι πρέπει για ένα απολαυστικό μεσημεριανό ή και ελαφρύ βραδινό πιάτο.

      Διαγραφή
  7. Πολύ ωραία ιδέα και με τη πέρκα!

    Καλημέρα Πηνελόπη μου!
    Σ' ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακαλώ...

      Άλλωστε πάντα είχαμε εμείς οι δύο μια τάση για αμοιβαίες; δοκιμές, έτσι δεν είναι Πέπη μου ;-)

      Χαιρετισμούς πολλούς-πολλούς.

      Διαγραφή
  8. Να μια ωραία συνταγή πέρκας!! Μου αρέσει πολύ Πηνελόπη μου και θα τη δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκιμάζεις Λίλια μου. Και περιμένω εντυπώσεις...

      Ελπίζω δε, να είσαι καλά καθώς έχεις λιγάκι "χαθεί" από τα δρώμενα...

      Καλή Κυριακή εύχομαι.

      Διαγραφή
  9. Γεια σου πηνελοπη!!!!
    η περκα ειναι απο τα αγαπημενα ψαρια του αντραμου,νομιζω οτι θα την τιμησω τη συνταγη σου πολυ συντομα!!!!!!μμμμμμιαααμμμμμιιιιι!!!!
    φιλακιααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Κική!
      Α, όλοι οι άντρες (μικροί και μεγάλοι) θέλουν ψάρια χωρίς κοκκαλάκια τελικά!

      Πάντως έτσι γίνεται ωραίο φαγητό και για όσους δεν αγαπούν τα ψαράκια.

      Καλή εβδομάδα και καλή δύναμη εύχομαι.

      Διαγραφή
  10. Είναι ούτως ή άλλως από τα αγαπημένα μου ψάρια, και η ιδέα για τα μπιφτεκάκια μου φαίνεται πολύ δελεαστική! Μου αρέσει που διάλεξες το κάρυ για να τα αρωματίσεις, πάει πολύ στην πέρκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τότε καλή μου Χρύσα, έχεις κάθε λόγο για να κάνεις τις δικές σου δοκιμές!
      Πραγματικά το κάρυ δίνει ωραίο τόνο στο ψαρομπιφτεκάκι!
      Καλή εβδομάδα να έχεις.

      Διαγραφή
  11. Μπιφτέκια πέρκας!?
    Πολύ πρωτοτυπο πιάτο, ωραιο τρικ να πλασάρεις ψάρι σε παιδάκια ;)

    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για πρωτότυπο δεν ξέρω, καθώς η ιδέα του μπιφτεκιού από ψάρι ήταν ήδη της φίλης Πέπης αλλά με τα υλικά αυτά σίγουρα, γίνεται πολύ νόστιμη πρόταση.
      Καλή εβδομάδα dear Beauty.

      Διαγραφή
  12. Πολύ πρωτότυπα και νόστιμα! Μου αρέσουν πολύ γιατί και δεν σε βαραίνουν και είναι γεμάτα βιταμίνες! Εξαιρετικά, Πηνελόπη μου! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε Αναστασία μου.

      Είναι πραγματικά μια πολύ νόστιμη και υγιεινή πρόταση για όλους αλλά και γι' αυτούς που θέλουν να προσέχουν την διατροφή τους.

      Καλή εβδομάδα εύχομαι και φυσικά με υγειά το νέο σου "styling".

      Διαγραφή
  13. Πολύ νοστιμα φαινονται και μου αρεσει πολυ το ψαρι,θα τα δοκιμασω,θα ειναι και πιο ελαφρια απο τα μπιφτεκια με κρεας,καλη σας εβδομαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την! Καλή εβδομάδα και σ' εσένα Neli μου.

      Πραγματικά ήταν ένας "τέχνασμα" για να κάνω τον πιτσιρικά μου να φάει ψάρι και βεβαίως τιμήθηκε όπως του έπρεπε και από τους μεγάλους. Ελαφρύ και πολύ νόστιμο, χάρη στο "τελικό πέρασμα" από το τηγάνι.

      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή