Και μας ξέμεινε κεκάκι.... από αυτό της προηγούμενης ανάρτησης, για γλυκό.
Το βάλαμε στο ψυγείο και μάλλον το ξεχάσαμε, οπότε η καλή νοικοκυρά που είναι δούλα και κυρά (αφού πέρασε και το πρώτο κρυολόγημα της φετινής χρονιάς, ας είναι καλό ο υιός της και ο ιός που της κουβάλησε από το σχολείο, ακόμη δεν αρχίσαμε...) κάθεται και σκέφτεται πως να το αξιοποιήσει!
Λίγο απ' εδώ, λίγο από 'κει...
Ένα ζαχαρούχο σε αναμονή...σοκολάτα κουβερτούρα και πραλίνα φουντουκιού σε στοκ...
Χυμός λεμονιού, αλλά και γλυκό κουταλιού λεμόνι, επίσης σε αναμονή,
Άσε, κάτι ωραία πράσινα φρέσκα λεμόνια, που ψωνίσαμε από την λαϊκή.
Φουντουκάκια και cranberries...
Σίγουρα θα τα καταφέρουμε και θα γλυκαθούμε αξιοποιώντας και το κεκάκι.
Για την βάση της τάρτας:
5-6 κομμάτια κεϊκ (που σας έχει ξεμείνει)
250 γραμ. κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια,
50 γραμ. πραλίνα φουντουκιού,
50 γραμ. βούτυρο αγελάδος,
1/3 φλιτζανιού χοντρό-αλεσμένα φουντούκια,
1/3 φλιτζανιού cranberries.
Για την κρέμα λεμονιού:
1/2 ποτηριού γάλα πλήρες,
2 μέτρια αυγά,
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα,
ξύσμα από 2 φρέσκα λεμόνια,
χυμό από 4 λεμόνια,
λίγη βανίλια κρυσταλλική,
2 κουταλιές κορν φλάουερ.
Για το ντεκόρ:
1/2 κουτί φυτική κρέμα ζαχαροπλαστικής
λίγη βανίλια κρυσταλλική
και κομματάκια από γλυκό κουταλιού λεμόνι.
Αρχικά τρίβουμε το κεϊκ με τα χέρια μέσα σε βαθύ μπολ.
Το εμπλουτίζουμε με το αλεσμένο φουντούκι και τα cranberries.
Σε μπαίν μαρί, λιώνουμε την κομματιασμένη κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο και όταν έχει πάρει να λιώνει προσθέτουμε και την πραλίνα φουντουκιού.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε με προσοχή το μείγμα μέσα στο κεϊκ με τους ξηρούς καρπούς.
Ανακατεύουμε καλά μ' ένα κουτάλι να ενωθούν τα υλικά μας.
Στρώνουμε μια ταρτιέρα με αντικολλητικό χαρτί και μετά μοιράζουμε το μείγμα της βάσης επάνω.
Το ισιώνουμε ομοιόμορφα με το κουτάλι καλύπτουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για
5-6 ώρες ή και περισσότερο.
Για να ετοιμάσουμε την κρέμα λεμονιού, αφήνουμε αρχικά τ' αυγά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε μπαίν μαρί πάλι, βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί, μόλις πάρει να βράζει το βγάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε ένα-ένα τ' αυγά ανακατεύοντας συνεχώς με τον αυγοδάρτη (διαδικασία που κάνουμε για να βοηθήσουμε στην παστερίωση των αυγών).
Ενσωματώνουμε το ζαχαρούχο γάλα, το ξύσμα και την βανίλια και το βάζουμε ξανά στην φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Μέσα στον χυμό λεμονιού, διαλύουμε το κορν φλάουερ, ανακατεύουμε καλά και σταδιακά προσθέτουμε μέσα στο μείγμα του μπαίν μαρί.
Αποσύρουμε από την φωτιά και συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το ανακάτεμα.
Βγάζουμε την ταρτιέρα από το ψυγείο.
Αφαιρούμε την μεμβράνη και στρώνουμε στην επιφάνεια την κρέμα λεμονιού.
Καλύπτουμε ομοιόμορφα και την αφήνουμε για λίγο στη άκρη να κρυώνει.
Ετοιμάζουμε την φυτική κρέμα γάλακτος μαζί με τη βανίλια σε σαντιγύ και στη συνέχεια καλύπτουμε την κρέμα λεμονιού κάνοντας σχέδια της αρεσκείας μας.
Βάζουμε και πάλι το γλυκό για 3-4 ώρες στο ψυγείο, και πριν σερβίρουμε διακοσμούμε με γλυκό κουταλιού λεμόνι.
Μια ωραία πρόταση, που φυσικά μπορεί να καλύψει σχεδόν όλα τα γούστα, ενώ μπορεί να γίνει σίγουρα και με γεύση πορτοκάλι, με τις αντίστοιχες μετατροπές.
Καλή σας απόλαυση, και δύναμη σε όλους μας!
Το βάλαμε στο ψυγείο και μάλλον το ξεχάσαμε, οπότε η καλή νοικοκυρά που είναι δούλα και κυρά (αφού πέρασε και το πρώτο κρυολόγημα της φετινής χρονιάς, ας είναι καλό ο υιός της και ο ιός που της κουβάλησε από το σχολείο, ακόμη δεν αρχίσαμε...) κάθεται και σκέφτεται πως να το αξιοποιήσει!
Λίγο απ' εδώ, λίγο από 'κει...
Ένα ζαχαρούχο σε αναμονή...σοκολάτα κουβερτούρα και πραλίνα φουντουκιού σε στοκ...
Χυμός λεμονιού, αλλά και γλυκό κουταλιού λεμόνι, επίσης σε αναμονή,
Άσε, κάτι ωραία πράσινα φρέσκα λεμόνια, που ψωνίσαμε από την λαϊκή.
Φουντουκάκια και cranberries...
Σίγουρα θα τα καταφέρουμε και θα γλυκαθούμε αξιοποιώντας και το κεκάκι.
Σοκολατένια Τάρτα Λεμονιού
Για την βάση της τάρτας:
5-6 κομμάτια κεϊκ (που σας έχει ξεμείνει)
250 γραμ. κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια,
50 γραμ. πραλίνα φουντουκιού,
50 γραμ. βούτυρο αγελάδος,
1/3 φλιτζανιού χοντρό-αλεσμένα φουντούκια,
1/3 φλιτζανιού cranberries.
Για την κρέμα λεμονιού:
1/2 ποτηριού γάλα πλήρες,
2 μέτρια αυγά,
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα,
ξύσμα από 2 φρέσκα λεμόνια,
χυμό από 4 λεμόνια,
λίγη βανίλια κρυσταλλική,
2 κουταλιές κορν φλάουερ.
Για το ντεκόρ:
1/2 κουτί φυτική κρέμα ζαχαροπλαστικής
λίγη βανίλια κρυσταλλική
και κομματάκια από γλυκό κουταλιού λεμόνι.
Αρχικά τρίβουμε το κεϊκ με τα χέρια μέσα σε βαθύ μπολ.
Το εμπλουτίζουμε με το αλεσμένο φουντούκι και τα cranberries.
Σε μπαίν μαρί, λιώνουμε την κομματιασμένη κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο και όταν έχει πάρει να λιώνει προσθέτουμε και την πραλίνα φουντουκιού.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε με προσοχή το μείγμα μέσα στο κεϊκ με τους ξηρούς καρπούς.
Ανακατεύουμε καλά μ' ένα κουτάλι να ενωθούν τα υλικά μας.
Στρώνουμε μια ταρτιέρα με αντικολλητικό χαρτί και μετά μοιράζουμε το μείγμα της βάσης επάνω.
Το ισιώνουμε ομοιόμορφα με το κουτάλι καλύπτουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για
5-6 ώρες ή και περισσότερο.
Για να ετοιμάσουμε την κρέμα λεμονιού, αφήνουμε αρχικά τ' αυγά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε μπαίν μαρί πάλι, βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί, μόλις πάρει να βράζει το βγάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε ένα-ένα τ' αυγά ανακατεύοντας συνεχώς με τον αυγοδάρτη (διαδικασία που κάνουμε για να βοηθήσουμε στην παστερίωση των αυγών).
Ενσωματώνουμε το ζαχαρούχο γάλα, το ξύσμα και την βανίλια και το βάζουμε ξανά στην φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Μέσα στον χυμό λεμονιού, διαλύουμε το κορν φλάουερ, ανακατεύουμε καλά και σταδιακά προσθέτουμε μέσα στο μείγμα του μπαίν μαρί.
Αποσύρουμε από την φωτιά και συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το ανακάτεμα.
Βγάζουμε την ταρτιέρα από το ψυγείο.
Αφαιρούμε την μεμβράνη και στρώνουμε στην επιφάνεια την κρέμα λεμονιού.
Καλύπτουμε ομοιόμορφα και την αφήνουμε για λίγο στη άκρη να κρυώνει.
Ετοιμάζουμε την φυτική κρέμα γάλακτος μαζί με τη βανίλια σε σαντιγύ και στη συνέχεια καλύπτουμε την κρέμα λεμονιού κάνοντας σχέδια της αρεσκείας μας.
Βάζουμε και πάλι το γλυκό για 3-4 ώρες στο ψυγείο, και πριν σερβίρουμε διακοσμούμε με γλυκό κουταλιού λεμόνι.
Μια ωραία πρόταση, που φυσικά μπορεί να καλύψει σχεδόν όλα τα γούστα, ενώ μπορεί να γίνει σίγουρα και με γεύση πορτοκάλι, με τις αντίστοιχες μετατροπές.
Καλή σας απόλαυση, και δύναμη σε όλους μας!
Σούπερ σοκολατένια βάση και κρέμα λεμονιού!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντάξει εννοείται ότι μου κρατάς κομμάτι!
Η βάση φαίνεται απίστευτα γευστική!
Φοβερή αξιοποίηση Πηνελόπη μου, εύγε!
Φιλιά
Πότε έρχεσαι Ερμιόνη μου;
ΔιαγραφήΝα ξέρω για να ξαναφτιάξω...γιατί από την συγκεκριμένη δεν υπάρχει τίποτε πια.
Ωραιο μου φαινεται το αποτελεσμα,καλοφαγωτο ,το αρωμα του λεμονιου μ αρεσει πολυ και παει με τη σοκολατα,περαστικα σας,καλο βραδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε πολύ καλή μου...
ΔιαγραφήΑς ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα ξεμπερδέψω με το κρυολόγημα, καθώς πια κλείνω δεύτερη εβδομάδα.
Όσο για το γλυκάκι, έγινε αποδεκτό με ενθουσιασμούς :-))
Πάρα πολύ ωραίο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα 'σαι καλά Αριάδνη μου.
ΔιαγραφήΚι εμείς...τσιμπήσαμε ήδη την πρώτη ίωση της σχολικής χρονιάς την οποία περάσαμε ευτυχώς στο πόδι. Περαστικά σε όλους μας λοιπόν! Αυτό το γλυκό θα έχει σίγουρα υπέροχη γεύση, η βάση περιέχει πεντανόστιμα υλικά και η κρέμα λεμονιού είναι πολύ-πολύ αγαπημένη. Το πέτυχες πολύ το γλυκό σου Πηνελόπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ήταν πάλι αυτό το πράγμα Αμαλία μου...
ΔιαγραφήΣαν τα "κοτόπουλα" πέσαμε...πρώτα ο μικρός, μετά εγώ και μετά ο πεθερός...Οι υπόλοιποι γλιτώσανε :-))
Ως γλυκό "αξιοποίησης" έδωσε πραγματικά πολύ ωραίο γευστικό αποτέλεσμα. Και ήταν και αρκετά εύκολο στην όλη σύνθεση του.
Καλό βράδυ εύχομαι.
Φανταστική η ιδέα σου με το κεικ που έχει μείνει για την βάση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνθουσιάστηκα. Κι η κρέμα λεμονιού ήρθε κι έδεσε που λένε.
Νόστιμο γλυκάκι για να διώξουμε τις πρώτες ιώσεις : )
Φιλιά & καλό σ/κ
Είναι η ιδέα (ή να πω καλύτερα η πρακτική) που έχουν τα διάφορα pops, καλή μου Μάριον. Απλώς εδώ πήρε μια άλλη διάσταση...
ΔιαγραφήΈτσι τίποτε δεν πήγε "χαμένο" και είχαμε ένα νέο γλυκάκι στο σπίτι μας :-)
Πολλούς χαιρετισμούς και φιλιά επίσης.
Κεκάκι, και κρέμα, και μάλιστα λεμόνι! Πω πω Πηνελόπη, εύκολα την τσάκιζα όλη την ταρτιέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεραστικά σας!
Αμ. Χρύσα μου κι' εγώ το ίδιο...
ΔιαγραφήΑλλά προσπαθώ να είμαι "άκρως" εγκρατής μιας και πρέπει να προσέχω πολύ με τα γλυκά.
Χαιρετισμούς πολλούς.
αν και τη σοκολατα την εχω συνδυασει με πορτοκαλι, το λεμονι εδω ταιριαζει υπεροχα!!! γιαμ γιαμ!! πανευκολη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝτολμαδάκι, αν το αποφασίσεις...δοκιμάζεις και μου λες.
ΔιαγραφήΝομίζω πως το τελικό αποτέλεσμα θα με δικαιώσει.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Νοστιμότατη και πανεύκολη!!! Πωπωωωω, με τρέλλανες φιλενάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, γιατί εσύ πας πίσω...κάθε τρεις και λίγο, καλή μου Κική :-)))
ΔιαγραφήΑνοίγω bloggs και είσαι σχεδόν πάντα μέσα στις πρώτες μου επιλογές... για να δω τι καλά ετοιμάζεις εκεί στο 3όροφο.
Δεν έχω φτιάξει τάρτα λεμονιού με τόσο ωραία σοκολατένια βάση!!Εννοείται πως θα τη δοκιμάσω !!!Με τέτοιο γλυκό περνάνε τα πάντα Πηνελόπη μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρά τα δύο κομματάκια που κατανάλωσα Λίλια μου...ακόμη το κρύωμα δεν μου έχει περάσει.
ΔιαγραφήΛες αν έτρωγα όλη την ταρτιέρα, που λέει και η Χρύσα πιο πάνω, να είχα τώρα συνέρθει;;;;
Δοκιμάζεις και νομίζω πως θα σου αρέσει η όλη σύνθεση.
Καλό βράδυ εύχομαι.
Τέλεια ιδέα!!! Το δύσκολο σε αυτή την συνταγή είναι να μας έχει περισσέψει κέικ, γιατί συνήθως εμάς δεν μας περισσεύει!!! χαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σ/κ
Φιλάκια
Εμείς πάντως όλο και καταφέρνουμε να ξεμένουμε με κομμάτια κεϊκ.
ΔιαγραφήΤο πως και το γιατί δεν το έχω προσδιορίσει, καλή μου, αλλά προσπαθώ να τους "αλλάζω" όψη και να τα χρησιμοποιώ σε κάτι άλλο.
Καλό βράδυ και πολλούς χαιρετισμούς.
Πολύ δροσιστικό γλυκάκι!!! Καταπληκτική η βάση του! Καλή εβδομάδα Πηνελόπη μου, ΧΟΧΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα 'σαι καλά Χαρά μου.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ και αντεύχομαι για ένα όμορφο βράδυ κι' έναν ωραίο Οκτώβρη από αύριο...