10.3.11

Θαλασσινοί Μαρουλοντολμάδες

Η μέρα της Καθαράς Δευτέρας, θέλει τραπέζι στρωμένο από το πρωί, με όλα τα σχετικά και να βλέπεις ουρανό μπας και δεις τον δικό σου χαρταετό να πηγαίνει πιο ψηλά από τους άλλους...
Όνειρα!
Ποτέ δεν κατάφερα κάτι τέτοιο, στις μετρημένες, στο ένα χέρι, φορές που είπα να πετάξω αετό.
Φέτος όμως και ο καιρός ήταν εναντίον μας!
Δεν ξεμυτήσαμε από το σπίτι, πόσο μάλλον να πετάξεις χαρταετό...
Κοίταζα από την ταράτσα και το μπαλκόνι σε βάθος τον ορίζοντα και τίποτε δεν πετούσε.
Μόνον τα γκρίζα σύννεφα έτρεχαν πάνω στον επίσης γκρίζο κανβά του ουρανού. Το απομεσήμερο έπιασε και η βροχή.
Οπότε θες δεν θες... το ρίχνεις στις μαγειρικές δημιουργίες.

Hand made λαγανίτσα, έγινε εξαιρετική και το tip της ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΓΟΣ για το άλειμά της ήταν εξαιρετικό.
Φασουλοσαλάτα (άσπρα βρασμένα φασόλια, πιπεριά κόκκινη κυβάκια, αγγουράκι τουρσί, κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα και μπόλικος άνηθος με λίγο πιπεράκι, αλατάκι, λαδάκι και balsamico).
Χταποδάκι ξυδάτο (και ψαρεμένο από τον σύζυγο παρακαλώ) που το είχα ξεκινήσει από το Σάββατο για να γίνει όπως πρέπει.
Ταραμοσαλάτα, θαλασσινοί μαρουλοντολμάδες, καλαμαράκια τηγανητά (τα έφτιαξε η πεθερούλα όμως) ελιές, χαλβάς για επιδόρπιο και για φρούτο πεπόνι...έτσι για να πάω κόντρα στον χειμερινό καιρό!
Πάει πέρασε η μέρα και μπήκε κι' αυτή στο ντουλάπι του χρόνου...

Όμως μου άφησε μια καλή συνταγή.
Αυτή με τους Θαλασσινούς Μαρουντολμάδες.
Άρεσαν πολύ σε όλους, γι' αυτό και θεωρώ πως ήταν επιτυχημένη ώστε να σας την γράψω για να υπάρχει μιας και μπορείτε να την γευτείτε όλο το διάστημα της Σαρακοστής.


Θα χρειαστείτε λοιπόν:
3 μεγάλα μαρούλια, από τα οποία θα βγάλετε όλα τα μεγάλα φύλλα, τις καρδιές που είναι και πιο τρυφερές αξιοποιήστε τις σε σαλάτες.
1 πακέτο κατεψυγμένες μικρές γαρίδες καθαρισμένες (αν έχετε φρέσκες ακόμη καλύτερα)
1 μέτριο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο επίσης ψιλοκομμένο
1 μεγάλο καρότο καθαρισμένο και τριμμένο στην χοντρή πλευρά του τρίφτη.
1 φλυτζάνι ρύζι (όχι γλασσέ) και το αρωματικό ταιριάζει πολύ.
αλάτι, πιπέρι και λίγο κουρκουμά ή κάρυ.

Πλένετε καλά τα φύλλα του μαρουλιού, και τα ζεματάτε για 3-4 λεπτά σε νερό που βράζει. Τα αφήνετε να στραγγίξουν από το νερό.
Σ' ένα μπολ κόβετε τις γαρίδες (αφού τις έχετε προηγουμένες αποψύξει και πλύνει καλά). Στο ίδιο μπολ ρίχντε και τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύετε καλά και προσθέτε 2 κουταλιές ελαιόλαδο για να βοηθήσετε το μείγμα.

Παίρνετε ένα-ένα τα φύλλα, πατάτε με τα δάχτυλα λίγο το νεύρο που έχουν στο τελείωμα τους και γεμίζετε με μια μικρή κουταλιά από το μείγμα, στην φαρδιά πλευρά, τυλίγετε όσο πιο σφυχτά μπορείτε και τους αραδιάζετε σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα τον ένα πολύ κοντά στον άλλο. Το ζητούμενο είναι να έχετε έναν εννιαίο πάτο στο σκεύος σας. Αν περίσσεψουν μερικά φύλλα, τα βάζετε από πάνω. Καπακώνετε τους ντολμάδες μ' ένα πυράντοχο πιάτο (για να κάτσουν φρόνιμοι, όπως έλεγε η γιαγιά μου, κατά το βράσιμο). Πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και πιπέρι. Ρίχνετε μισό φλυτζάνι λάδι καθώς και ενάμιση φλυτζάνι νερό.  Τοποθετείτε το σκεύος στην φωτιά και βάζετε να βράσουν για 3/4 της ώρας περίπου.
Προς το τελευταίο 10λεπτο ρίχνεται τον χυμό από 3 λεμόνια που τον έχετε ανακατέψει με μια κουταλιά κορν φλάουερ αραιωμένη με ελάχιστο νεράκι,  για να δέσετε την σάλτσα σας.
Αποσύρετε από την φωτιά. Τους αφήνετε να ηρεμήσουν για καμμιά ωρίτσα και είστε έτοιμοι για σερβίρισμα. Τρώγονται εξίσου καλά και κρύοι, με αρώματα πολύ αρμονικά δεμένα μεταξύ τους.

17 σχόλια:

  1. Πηνελόπη υπέροχο φαίνεται! Είχα φτιάξει ντολμαδάκια με μπακαλιάρο και μου άρεσαν πολύ! Με τις γαρίδες πρέπει να είναι ακόμα καλύτεροι! Φιλάκια και πάντα να δημιουργείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mπράβο ρε Πηνελόπη η συνταγή του μήνα!
    Θα τη δοκιμάσω.
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγγελικούλα μου γλυκειά, τα φιλέτα ψαριού όπως ο μπακαλιάρος ή πέρκα μπορούν να γίνουν εύκολα ντολμαδάκια. Τι ίδιο ισχύει και για τον τόνο (σε νερό) που μπορείς να τον κάνεις μπουρεκάκια με προσθήκη ορισμένων λαχανικών.

    Τούτοι οι ντολμάδες πάντως δημιουργήθηκαν χάρη στον Παναή, που αγόρασε μεγάλα μαρούλια και δεν ήξερα τι να τα κάνω :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ax, βρε φίλε και συμπατριώτη μ' έκανες και κοκκίνησα.
    Να σαι καλά και αν την φτιάξεις, περιμένω και εντυπώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ πρωτότυπη η συνταγή σου Πηνελόπη! Μου αρέσει πολύ και έχει όλα τα αγαπημένα μου υλικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραία συνταγή Πηνελόπη! Θα δοκιμαστεί διότι η νηστεία θέλει καλοπέραση! Και του χρόνου να είστε καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Penelope πάρα πολύ ωραία και νόστιμη η συνταγή σου. θα τη δοκιμάσω προσεχώς. Καλή Σαρακοστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχω φτιάξει παλιότερα σεσκουλοντολμάδες με μείγμα θαλασσινών, καλά που μου το θύμησες.
    Με μαρούλι έχω δοκιμάσει ντολμάδες αλλά δεν άρεσαν στους υπόλοιπους.
    Έχω και περίεργους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ωραίοι οι λαχανοντολμάδες σου! Εγώ τους φτιάχνω με φιλέτο γλώσσας και είναι πεντανόστιμοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πω πω!! τέλειο φαγητό, θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε.
    Καληνύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητές μου Μαρία και Vita είναι μια συνταγή που σας δίνει μια ωραία εναλλακτική λύση για το καθημερινό φαγητό.
    Κι' αν σας αρέσουν τα υλικά που περιέχει σίγουρα εσείς θα κάνετε το δικό σας θαύμα!
    Πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχαριστώ σε πολύ Ελένη. Καλή Σαρακοστή και σε σας κι' αν κάνεις την δοκιμή, γράψε μας τις εντυπώσεις καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ξανθή μου εσύ έχεις μεγάλη ειδικότητα στους ντολμάδες (αυτό το ξέρω καλά) τούτοι θέλουν περισσότερο άνηθο για να νοστιμήσει ιδιαίτερα το αποτέλεσμα και λεμονάκι αρκετό. Είναι ωραία παραλλαγή, αλλά άμα δεν τους τρώνε οι "περίεργοι" πως να τους πείσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλή σου μέρα αγαπητή Tante Kiki, είναι νόστιμοι με τα ψαρικά, αλλά όχι με λάχανο, με μαρουλάκι έγιναν οι συγκεκριμένοι.
    Το λάχανο πιστεύω ότι ταιριάζει καλύτερα με τους κυμάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα Μαρία μου, όπως ήδη είπα έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλά αξίζει τον κόπο του, γιατί το τύλιγμα όσο να πεις έχει έναν κόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Penelope
    Καλημέρα και καλή Σαρακοστή!
    Έχω χρησιμοποιήσει το Μαρούλι σε ντολμάδες με κιμά.Η δική σου συνταγή με τις γαρίδες φαίνεται πολύ ορεκτική.Μου τρέχουν τα σάλια γιαυτό σπεύδω να τη παρασκευάσω πάραυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπητή Kaiti (έχεις το όνομα της μάνας μου) καλώς ήρθες.
    Ελπίζω όταν την φτιάξεις να σου αρέσει και το όλο αποτέλεσμα και να μην θεωρήσεις ότι πήγε χαμένος ο κόπος σου :-))
    Καλημέρα, Καλή Σαρακοστή και καλή εβδομάδα σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή