16.3.11

Μεθυσμένα Κουλούρια ή αλλιώς Ουζοκούλουρα

Κατόπιν "εκφρασμένης" επιθυμίας φίλων αναγνωστών του blog, να δουν και την συνταγή για τα νηστίσιμα ουζοκούλουρα, έρχομαι να την καταγράψω, ώστε να υπάρχει πάντα στην διάθεσή σας.
Είναι νοστιμότατα, διαφορετικά και άκρως μυρωδάτα.
Μην τα φτιάξετε μόνον σε περίοδο νηστείας, αξίζουν την προσοχή σας και τις άλλες μέρες του χρόνου.


Το ωραίο μου το είπε συνάδελφος: "πρώτη φορά,τρώω κουλουράκια που να μου θυμίζουν πατατατάκια!  Με τέτοια μυρωδιά, που είναι όμως ταυτόχρονα γλυκά".
Τα συμπεράσματα δικά σας...

Υλικά που θα χρειαστείτε για 3 μεγάλα ταψιά φούρνου:
1 ποτήρι νερού γεμάτο ούζο,
1 ποτήρι νερού γεμάτο λάδι (ή ένα πακέτο μαργαρίνη με ελαιόλαδο-λιωμένη)
1 ποτήρι νερού γεμάτο ζάχαρη άσπρη,
2 κουταλιές σούπας σπόρους γλυκανίσου (όχι τον αστεροειδή)
4-5 δάκρυα μαστίχας,
2 κουταλάκια του γλυκού μπέϊκιν πάουντερ,
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
και περίπου ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Βάζετε στο multi τους σπόρους γλυκανίσου, μαζί με την μαστίχα και μια κουταλίτσα ζάχαρη, τα χτυπάτε με μερικές στροφές, ώστε να σπάσουν οι κόκκοι και να γίνουν όσο το δυνατόν πιο σκόνη.

Στην λεκάνη που θα κάνετε το ζύμωμα, ρίχνετε το ούζο, το λάδι (ή την μαργαρίνη) και την ζάχαρη και χτυπάτε με τον αυγοδάρτη καλά ώστε να λιώσει η ζάχαρη και να ενωθούν τα υλικά. Στην συνέχεια ρίχνετε στο μείγμα την σκόνη μαστίχας-γλυκανίσου, την σόδα, το μπέϊκιν, ανακατεύετε και πάλι και σταδιακά αρχίζετε να προστέθετε το αλεύρι, μόλις αρχίσει το μείγμα να αποκτά υφή ζύμης αφήνετε κατά μέρος τον αυγοδάρτη και βάζετε χεράκια!
Γρήγορα έχετε μια εύπλαστη και μυρωδάτη ζύμη.
Την αφήνετε στην άκρη και ετοιμάζετε τα ταψιά σας, στρώνοντας αντικολλητικό χαρτί.
Προθερμένετε τον φούρνου και πλάθετε κουλουράκια σύμφωνα με το πως σας αρέσουν.
Εάν θέλετε μπορείτε να τα πασπαλίσετε με ζάχαρη πριν τα ψήσετε, αλλιώς και έτσι είναι το ίδιο νόστιμα.

Ψήνετε στους 160-170 βαθμούς με αέρα (πάντα ανάλογα με τον φούρνο) μέχρι ν' αρχίσουν να ροδίζουν. Μην τα παραψήσετε χρειάζεται να είναι "μια ιδέα" που έλεγε και η μάνα μου μαλακά όταν βγουν από τον φούρνο, γιατί μετά σφύγγουν.

Να σημειώσω δε, για την φίλη Έφη, πως αυτά μάλλον δεν έχουν καμμία σχέση με τα κουλουράκια που είδες στον φούρνο σου.
Εκείνα είναι κάπως "βιομηχανοποιημένα" με τους κόμπους τους να θυμίζουν κομπολόϊ. Ενώ συνήθως είναι πλασμένα με αλεύρι, ούζο και νερό....είναι τα απολύτως νηστίσιμα της Μεγαλο-Βδομάδας, μιας και δεν έχουν καθόλου λάδι.
Ελπίζω να βοήθησα κάπως.
Καλή επιτυχία στην προσπάθεια.



33 σχόλια:

  1. Μεχρι εδω εφτασε η μυρωδια τους..ειμαι σιγουρη οτι ειναι πεντανοστιμα και μυρωδατα...παιρνω μερικα και φευγω για τις δυλειες μου..καλη σου μερα,φιλια πολλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε νομίζω να τα φάγατε όλα εγώ μόνο να δοκιμάσω θέλω!!!
    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άκου να δεις τι μου κάνεις τώρα: σήμερα είχα αποφασίσει να φτιάξω την προηγούμενη συνταγή σου των νηστίσιμων κουλουρακίων, έρχεσαι όμως τώρα και γράφεις αυτήν που μου φαίνεται εξίσου επιτυχημένη! Τι να κάνω τώρα η έρμη!!! Μεγάλο το δίλημμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξανθή μου, αν θέλεις μόνον για δοκιμή... έχουμε ακόμη μερικά!
    Αλλιώς θα σου φυλάξω με την επόμενη δόση, που ομολογώ πως την βλέπω πολύ σύντομα :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αμ δεν το ήθελα Αμαλία μου :-))
    H λύση είναι δύο μικρότερες δόσεις και από τα δύο είδη. Ο χρόνος προετοιμασίας ζύμης είναι μικρός και γίνεται γρήγορα...το θέμα είναι το πλάσιμο :-))
    Αλλά θα έχεις καλή βοηθό και θα τα καταφέρετε καλά οι δυό σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γωγούλα να πάρρεις για τον δρόμο καλή μου...το κάνει ο γιόκας μου κάθε πρωί που ξεκινάμε για το σχολείο. Φτάνουμε πάντα μ' ένα κουλουράκι στο χέρι, γιατί λέει πως θέλει να το φάει εκεί!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. άκουσα για γερό μεθύσι κι έφτασα η αλκολική!!! :)
    αν φάω πολλά λες να μεθύσω;
    γεγονός είναι πως δεν έχουμε αφήσει ούτε τα ποτά στην ησυχία τους, τι θα γίνει με μας;
    υπέροχα, μυρωδάτα και επικίνδυνα, διότι δεν φτάνει μόνο ένα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα. Ας δοκιμάσω κι από αυτά, φαίνονται υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ πάλι με τα ποτά δεν τα πάω και πολύ καλά Γαστερόπληξ μου. Δεν πίνω αλλά μου αρέσουν τα αρώματα που αφήνουν στις μαγειρικές και ζαχαροπλαστικές δημιουργίες!
    Εκεί το μεθύσι μοιάζει μάλλον ανώδυνο και χωρίς πικρό καφέ και παυσίπονο την επόμενη μέρα :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να δοκιμάσεις Ελένη μας, να δοκιμάσεις... πάρε όσα θέλεις και το πιατάκι μαζί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φαίνονται υπέροχα!
    Thanks για την συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχαριστώ σε πολύ Χαρά.
    Ελπίζω αν τα φτιάξεις να σου αρέσουν.
    Καλό μεσημέρι εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μου αρέσει τρελά η γεύση-μυρωδιά ούζου σε κουλούρια.
    Θα δοκιμαστούν
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υπέροχα, για νηστεία και χωρίς νηστεία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πάλι μυρωδάτη συνταγή Πηνελόπη μου.Και πάλι αγαπημένο άρωμα ούζου και γλυκάνισου. Πρέπει να είναι θαυμάσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μου αρέσει η συνταγή. Τα θέλω όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. α μα πρεπει να τα φτιαξω!!λατρευω τον γλυκανισο,και μαζι με μαστιχα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Υπάρχουν καλύτερα από τα σπιτικά κουλουράκια? Οχι βέβαια. Τα μεθυσμένα σου είναι τέλεια.
    Ο γλυκάνισος μου αρέσει πολύ.

    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Στην υγειά σου Πηνελόπη μου! Τέλεια τα κουλουράκια σου.
    Θα διπλοκεραστώ!
    Φιλιά πολλά φίλη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Λατρεύω το ούζο στα κουλουράκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πηνελοπίτσα θα τα δοκιμάσω σίγουρα, χρειάζονται τέτοια κουλουράκια στην νηστεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ax ti wraia idea~!!~ eixa ftiaksei mia zumh me ouzo prin ligo kairo kai htan teleiaaaa!!!Tha ta dokimasw sigouro!!! :D

    SignorinaTina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ευχαριστώ σε Αστερομαράκι μου, και περιμένουμε να μας πεις αν τελικά σου άρεσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Λίλα μου έχεις απόλυτο δίκιο :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Είναι όντως πολύ γευστικά Vita μου, και τα αρώματα του γλυκανίσου (που ήδη έχει το ούζο και ειδικά αν είναι με μεγάλη περιεκτικότητα σε γλυκάνισο) με την μαστίχα δένουν αρμονικότατα.
    Πολλές καλημέρες και καλό ΣΚ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Kanthare, προγραμματίζω παραγωγή για το ΣΚ, οπότε να σου στείλω ένα ταψί;
    Πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Να τα φτιάξεις cookitsa μου, είμαι 100% βέβαιη ότι θα σου αρέσουν, αφού σου αρέσουν τα αρώματα που περιέχουν.
    Αντε και έχουμε ΣΚ μπροστά μας, το πολύ μια ωρίστσα θα σου πάρει για ένα κιλό αλεύρι, αλλά βάλε και εργατικό δυναμικό :-)) να δουλέψει, αν θέλεις μεγαλύτερη ποσότητα.

    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Σαφώς και όχι αγαπητή Marion, αν δε, δεις και τις τιμές που παιζουν στους φούρνους για ένα κιλό (από 6-7 έως και 15 ανάλογα τον φούρνο και την περιοχή) αρχίζεις να το σκέφτεσαι το σπορ της οικιακής παραγωγής πιο έντονα :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ευχαριστώ σε Πόπη μου.
    Επίσης υγεία εύχομαι για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτά που θέλουμε.

    Να διπλοκεραστείς χωρίς καν δεύτερη σκέψη :-))

    Πολλές πολλές καλημέρες και καλό ΣΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αμ εσύ λατρεύεις όλα τα σερμπέτια και τα λικεράκια, το ούζο σαν αρωματικό θα σου ξέφευγε καλή μου Κική;
    Τι λέμε τώρα...

    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Manousina μου, παλιά παραδοσιακή συνταγή, και όπως κάθε παραδοσιακό έχει τους λόγους ύπαρξής και χάρης του. Μην αρκεστείς μόνον στην περίοδο της νηστείας πάντως...

    Καλημέρα καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Yperohi syntagi kai poly evwdiasti!!! Pragmati ohi mono gia nisteia ! XO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Να ΄σαι καλά βρε Χαρά μου.
    Είναι πραγματικά νόστιμα τούτα τα κουλουράκια και δεν σταματάς εύκολα στο ένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή